În 2011 vor fi livrate cu 40% mai puţine spaţii noi de birouri faţă de 2010. Nu trebuie uitat însă faptul că în 2009 şi 2010 nu au existat proiecte majore începute pe piaţa birourilor. Anul acesta sunt anunţaţi spre livrare aproximativ 150.000 mp, dintre care, aproape jumătate sunt livrări întârziate din cauza problemelor economice specifice ultimilor ani, se arată într-un raport al companiei de consultanţă The Advisers/Knight Frank.

Sursa: imopedia.roAnul acesta va fi livrată şi prima clădire cu faţadă dublă şi heliport, Crystal Tower. Imobilul se află în Piaţa Victoriei, şi va avea o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 16.000 mp. Alte două proiecte de mari dimensiuni ce vor fi livrate în acest an sunt North Point şi Platinum Business & Convention Center, ambele situate pe DN 1.


Datorita noilor politici eco adoptate de un număr tot mai mare de companii de talie internaţională, analiştii imobiliari estimează că vom asista în viitor la o creştere a numărului de clădiri „verzi".

Va fi cerere sau nu pe piaţa birourilor?

„În ceea ce priveşte cererea, estimăm că se va situa la un nivel asemănător cu cel înregistrat în 2010, când au fost tranzacţionaţi aproximativ 225.000 mp. Având în vedere livrările reduse, acest lucru va influenţa în mod automat rata de neocupare, ducând la scăderea ei, în special în zonele de centru şi semi-centru" mai notează studiul The Advisers/Knight Frank.

Dat fiind faptul că în piaţă continuă să fie spaţii încă disponibile, în prima jumătate a anului piaţa de birouri va rămâne o piaţă a chiriaşilor ceea ce va permite acestora să negocieze dur cu proprietarii. Odată cu cel de-al doilea semestru, pe măsura ce stocul de clădiri disponibile din piaţă va scădea, balanţa va inclina uşor în favoarea proprietarilor, mai ales pentru clădirile din zona centrală şi semi-centrală. În consecinţa, 2011 şi 2012 vor aduce cu ei o piaţă a pre-închirierilor, pentru proiectele ce vor fi livrate în 2013 şi 2014.

La ce preţuri se vor închiria spaţiile de birouri?

Scăderea spaţiilor disponibile din piaţă, se va reflecta automat în nivelul chiriei, care îşi va menţine nivelul în prima jumătate a anului. Urmează un trend ascendent din a doua jumătate a lui 2011, mai ales în cazul clădirilor ce beneficiază de specificaţii tehnice bune şi de acces la transportul în comun, în special metrou, apreciază analiştii The Advisers/Knight Frank.

Radiografia primului trimestru

Primele trei luni ale lui 2011 au adus livrarea a 32.000 mp spaţii noi de birouri, în două clădiri - Swan Office Park, situat în partea de nord a Capitalei, şi Frumoasa Center, situat în Piaţa Victoriei, cu o suprafaţă de 3.100 mp. Din suprafaţa totală livrată, doar 10% se află în zona central. Astfel, stocul de clasa A din Bucureşti a ajuns la 1.55 milioane mp.

Cererea în primul trimestru

Chiriaşii au continuat să îşi îndrepte atenţia către zonele centrale şi semicentrale, în special către clădirile bine poziţionate şi uşor accesibile.

„Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când în Bucureşti au fost tranzacţionaţi 65.000 mp, primul trimestru al lui 2011 a înregistrat o evoluţie mai scăzută a tranzacţiilor încheiate. Au fost închiriaţi aproximativ 50.000 mp, reprezentând o scădere de aproximativ 23%. Această scădere nu este însă un rezultat al scăderii nivelului cererii, ci o consecinţa a faptului că negocierile sunt încă de durată, perioada medie de închiriere a unei tranzacţii fiind de şase luni.

Cei mai activi chiriaşi au rămas cei din sectorul de produse farmaceutice şi servicii medicale, urmaţi îndeaproape de sectorul serviciilor profesionale şi IT&C" mai aflăm din raportul The Advisers/Knight Frank.

Chiria şi rata de neocupare

Ca urmare a diferenţelor reduse înregistrate între cerere şi ofertă, în primul trimestru al lui 2011 rata medie de neocupare în Bucureşti a rămas la un nivel apropiat de cel atins la sfârşitul anului trecut, de aproximativ 17%.

În primele trei luni ale lui 2011, nivelul mediu al chiriilor nu a înregistrat fluctuaţii notabile, astfel încât valorile curente se situează la un nivel asemănător cu cel de la sfârşitul lui 2010, respectiv între 3,5 si 5 euro/mp/lună.


10 May 2011