Piaţa de birouri din Capitală se numără printre pieţele europene cu cel mai mare potenţial de revenire pe termen scurt şi mediu. Şi asta pentru că alături de Budapesta, de centrul Londrei şi de oraşele din Germania, Bucureştiul va înregistra în următoarea perioadă cea mai mari creştere a ofertei de locuri de muncă, potrivit King Sturge.

17966-proiect-imobil-birouri-george-georgescu-001.jpgÎn primul trimestru al acestui an în Bucureşti au fost încheiate aproximativ 55 de tranzacţii pe piaţa de birouri, aici includem relocări, extinderi, renegocieri şi pre-închirieri. Suprafaţa totală tranzacţionată depăşeşte 50.000 mp, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 70% faţă de primul trimestru al anului trecut. Chiriaşii au cerut în general suprafeţe cuprinse între 400 si 750 mp.

"Din această cifră, 1.250 mp au fost renegocieri, 3.000 mp extinderi, 570 mp pre-închiriere, restul însumând relocări. Vorbim în special de relocări din alte clădiri în spaţii noi, neocupate înainte de alte companii.", susţine Claudia Cetăţoiu, Senior Office Negotiator King Sturge.

De ce au ales companiile să-şi schimbe sediul? Pentru că au vrut zone mai bune, situate aproape de transportul în comun şi la preţuri mai avantajoase. Un semnal bun pentru piaţa de birouri este faptul că o parte dintre cei care aleg să se mute o fac din nevoia de mai mult spaţiu, spun specialiştii în domeniu. E semn că lucrurile se îndreaptă.

„Am dori să menţionăm aici un lucru îmbucurător şi anume că cererea de relocare nu mai provine din partea companiilor care vor să îşi restrângă activitatea, aşa cum era cazul în 2009. Chiria prima în primul trimestru al anului 2011 a rămas la nivelul de 19 euro/mp, rata de neocupare scăzând însă până la aproximativ 16 %, comparativ cu 16.8 % în trimestrul IV 2010." explică Claudia Cetăţoiu, Senior Office Negotiator King Sturge.

Principalele companii care au semnat contracte de închiriere în primul trimestru al anului provin din domeniul IT, servicii, incluzând domeniul farmaceutic, medical, firme de avocatură şi advertising, şi bunuri de consum.

Firmele de publicitate se îndreaptă în continuare către vile, iar casele de avocatura către clădiri de birouri.

Principalele zone de interes pentru companiile care au ales să-şi schimbe sediul sunt centrul şi nordul, care au atras cele mai multe relocări în primul trimestru al anului.

Potrivit companiei de consultanţă King Sturge, până la finalul anului se estimează livrarea unui stoc de 120,000 mp de spaţii de birouri.

La ce proiecte noi să ne aşteptăm în 2011

Proiecte noi ce urmează fi livrate sunt Platinum Business & Convention Center, Crystal Tower, Cathedral Plaza si Novo Park G. Pentru urmatorii 2 ani au fost anuntate Hermes Business Campus, Ana Tower, Raiffeisen Evolution Sky Tower si AFI Business Park.

"Estimăm că rata de neocupare o să se apropie de 10.5% până la finalul anului şi o să începem discuţiile pentru contracte de pre-închiriere din a doua jumătate a anului 2012. Ritmul de livrare a clădirilor a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau finalizaţi 60.000 mp însă, cu o economie care începe să revigoreze este evident că în clădirile de clasa A va exista o disponibilitate foarte mică. Clădirea Frumoasa Office Building, aparţinând Primavera Development a fost singura livrată în primul trimestru şi totalizează aproximativ 3.500 mp", afirmă reprezentantul King Sturge.

Un alt element promiţător pentru piaţa imobiliară este faptul ca în acest an se vor închiria spaţiile bune, clădiri noi de clasa A, iar dezvoltatorii sunt conştienţi de acest lucru şi deja au în plan noi proiecte, respectiv reînceperea lucrărilor demarate. De aici vor rezulta noi pre-închirieri începând cu anul următor, care vor atrage după sine şi revigorarea altor pieţe în legătura directă, sunt de părere specialiştii în domeniu.


5 May 2011