Costurile de ocupare a spaţiilor de birouri în Europa ar putea crește până în 2015. Valoarea maximă înregistrată va rămâne totuşi cu 12% mai mică decât în perioadă de vârf din 2007. Analiştii au previziuni optimiste pentru piaţa din Bucureşti şi Budapesta şi apreciază creşteri în următorii cinci ani, potrivit DTZ.

16769-poze-diverse-059.jpgPieţele de birouri din Bucureşti şi Budapesta vor cunoaşte o majorare peste medie în costurile de ocupare, marcând o creştere cu 2.7%, respectiv cu 2.4% pe an, până în 2015, dar vor rămâne cele mai ieftine pieţe din Europa.

Totodată, ocupanţii/chiriaşii spaţiilor de birouri din Geneva şi Benelux vor beneficia de cele mai mici creşteri ale costurilor de ocupare înregistrate în cadrul pieţelor din Europa în următorii cinci ani, valoarea situându-se sub 1% pe an, datorită perspectivelor limitate de creştere a chiriilor.

Costurile medii de ocupare în Europa vor creşte cu 2% pe an până în 2015

Creşterea nivelului chiriei pentru spaţiile de birouri determină o creştere a costurilor de ocupare în Europa, potrivit unui studiu DTZ - „Global Occupancy Costs: Offices". Şi celelalte cheltuieli, cum ar fi taxele de proprietate şi costurile de mentenanţă, urmează, de asemenea, un trend ascendent. Cu toate acestea, chiriaşii vor beneficia în continuare de economii substanţiale, în multe pieţe din Europa. Creşterea va fi mai redusă în Europa, comparativ cu restul regiunilor de pe glob, iar până în 2015, costurile de ocupare vor rămâne cu 11.7% mai mici, față de valoarea atinsă în perioada de vârf, în 2007.

Studiul DTZ evaluează principalele componente ale costurilor de ocupare pentru 121 districte de afaceri din 47 de ţări/teritorii din întreaga lume. Acesta clasează fiecare locaţie în funcţie de costurile anuale per post de lucru, valoarea fiind calculată în dolari americani/USD. Costurile anuale includ chiriile şi costurile adiţionale, cum ar fi cele de mentenanţă şi impozitul pe proprietate.

Londra

Districtul West End din Londra va cunoaşte cea mai rapidă creştere din Europa în următorii cinci ani. Revenirea cererii, combinată cu diverse constrângeri legate de ofertă, în urma unei activităţi reduse în ceea ce priveşte noile dezvoltări, vor continua să ridice nivelul chiriilor. Costurile de ocupare sunt prognozate să crească cu 5.1% (5,730 USD) pe an, atingând valoarea de 25,890 USD pe post de lucru, până în 2015. Această creştere va determina zona West End din Londra să îşi menţină poziţia de a două piaţă între cele mai scumpe din lume în ceea ce priveşte costurile de ocupare pentru spaţiile de birouri, surclasata de piaţa din Hong Kong.

Moscova, Varşovia şi Kiev

Se aşteaptă ca piaţa de birouri din Moscova să înregistreze cea mai mare creştere a costurilor de ocupare în 2015, cu o majorare de 3.8% pe an, urmată de Varşovia şi Kiev. Acest lucru reflectă perspectivele economice solide pentru pieţele din CEE, coroborate cu un volum redus al livrărilor de clădiri de birouri de calitate în viitorul apropiat.

Munchen, Paris, Geneva

Dintre pieţele europene stabile, costurile de ocupare sunt prognozate să crească într-un ritm mai accelerat în Munchen (2.8% pe an) şi în Paris CBD, zona centrală de afaceri (2.7% pe an), unde cererea va depăşi în scurt timp stocul limitat de spaţii de birouri de tip prime. Acest fenomen va determina ca nivelul costurilor de ocupare în Paris CBD să se situeze aproape de cele din Geneva, considerată a fi cea mai scumpă locaţie de birouri din Europa continentală. Aici, costurile de ocupare pentru spaţiile de birouri sunt estimate să atingă valoarea de 19,220 USD pe unitate de lucru, până în 2015.


7 March 2011