Calea Dorobanţi este prin excelenţă definiţia luxului tuturor timpurilor. Încă de la început, zona a fost căutată de personalităţile marcante ale vremurilor, casele au avut mereu o arhitectură impresionantă, iar terenurile au avut suprafeţe generoase, în ciuda 25826-beller.jpgpoziţionării centrale. Totuşi, diferenţele de preţ din interiorul cartierului sunt considerabile. De la centru spre periferie, locuitorii se împart în mai multe categorii: de la clienţi premium la clienţi de nivel mediu. Zona Beller este undeva la mijloc, se adresează clasei medii superioare, dar clienţii care pândesc ofertele pot obţine o tranzacţie cu adevărat profitabilă.

În zona Beller, în această perioadă, clienţii sunt greu de găsit. Perioada concediilor, cumulată cu variaţiile cursului valutar, dar şi cu impactul crizei financiare, au dus la o ofertă ceva mai mare decât cererea. Preţurile apartamentelor variază, în acest moment, între 1.500 şi 1.800 euro/mp, în funcţie de vechimea blocului.

Blocurile din zona Beller sunt, în proporţie de 85%, imobile cu patru etaje construite înainte de 1990, dar şi case/vile construite între anii 1940-2011. Calitatea construcţiilor este bună, uneori mai bună decât în cazul unor imobile construite după anul 2000”, arată Bogdan Cristian Maria, reprezentant Casa TransImob.

"Piaţa imobiliară s-a maturizat, este o piaţă a cumpărătorilor, iar unii dintre proprietarii, în această perioadă dificilă, trebuie să se plieze pe nevoile clientilor si sunt mai receptivi la schimbare. Sunt putini însă cei care au inteles că trebuie să raporteze preţul la piata actuală dacă vor să vândă" spune Andrei Rusu, manager general Vission House.

Preţurile sunt dintre cele mai mari din Bucureşti şi datorită poziţionării. Beller este a doua cea mai importantă zonă din Dorobanţi, după zona Capitale. Legătura rapidă către piaţa Victoriei, Charles de Gaulle şi parcul Herăstrău, precum şi abundenţa de supermarketuri, cafenele şi restaurante sunt alte argumente pentru care zona este atât de bine cotată. Tocmai de aceea, chiar şi în condiţiile date, clienţii preferă să schimbe obiectul contractului decât să se mute în altă zonă.

Tot mai mulţi clienţi se orientează către închiriere, fie că este vorba despre apartamente sau case, vile. Totodată, proprietarii au înţeles că în această perioadă este dificil să vinzi o proprietate şi prin urmare sunt mai flexibili cu ofertele primite, negociază şi, ca opţiune până la momentul vânzării, le închiriază”, continuă Bogdan Cristian Maria.

Chiar şi pe acest segment, clienţii folosesc credite imobiliare ca metodă de finanţare. Poate nu fac împrumuturi pentru întreaga sumă, ci doar pentru completarea acesteia, dar nevoia de împrumut există. Marele lor avantaj este faptul că fac parte dintr-o categorie de clienţi care prezintă un risc minim pentru bănci, deci creditele le sunt mai accesibile.

„Criza nu a fost la fel de resimţită în acest segment faţă de cel mediu. Proprietăţile cu adevărat deosebite au fost căutate în continuare cu aproape aceeaşi frecvenţă. Ce s-a schimbat este exigenţa clienţilor, cumpărători şi chiriaşi deopotrivă - au negociat mult mai mult şi au cerut beneficii suplimentare în cazul închirierilor. Este adevărat că un alt efect al crizei este cel al scăderii bugetelor în cazul expaţilor, diplomaţi şi reprezentanţi ai companiilor multinaţionale deopotrivă. Se simte însă o schimbare în bine în viteza de decizie a clienţilor, de la începutul lui 2011", arată Georgiana Sandu, director vânzări Neocasa.

Preferatele expaţilor sunt în special apartamentele, puţini dintre ei aleg să se mute la case. Iar chiriile pe care aceştia le plătesc variază între 1.300 şi 1.800 euro/lună, pentru apartamentele cu trei camere, iar pentru patru camere, bugetul urcă până la 4.000 euro/lună. Expaţii tind să primească preţuri privilegiate, dat fiind contractul care poate fi stabilit pe o perioadă mai lungă de timp, adesea de ordinul a câţiva ani.

CITEŞTE ŞI: Cum devii proprietarul unei vile cu 10 euro?


2 August 2012