Creşte PIB-ul, inflaţia rămâne în grafice, iar evoluţia economiei interne este destul de solidă încât să menţină România pe unul dintre cele mai bune paliere de evoluţie din Europa. De fapt, se întrevede chiar şi posibilitatea ca BNR să relaxeze condiţiile de creditare. Aceste sunt previziunile agenţiei de rating Moody's, cunoscută pentru rigurozitatea cu care sancţionează problemele economice ale ţărilor din Zona euro.

22888-perspective_economice.jpgMoody's anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,2% în acest an, iar principalul motor care va genera această mişcare este accelerarea absorbţiei fondurilor europene. De asemenea, inflaţia se va menţine aproape de ţinta BNR la sfârşitul anului, la 3%, lucru care ar putea facilita condiţii mai relaxate de politică monetară.

Exporturile - în pericol tot mai mare

Vestea proastă, pentru că nu se putea altfel, este aceea că situaţia economică incertă din Zona euro va îngreuna exportul, fapt care afectează perspectivele de creştere economică ale României pe acest segment. Vestea bună ne aduce înapoi la absorbţia rapidă a fondurilor europene, care se traduce în creşterea implicită a investiţiilor interne, care ar trebui să compenseze scăderea exporturilor, menţinând creşterea economică peste pragul de 2% în 2012, după un avans estimat la 2,1% anul trecut.

Recorduri pozitive marcate de România

Inflaţia, care a atins în septembrie şi noiembrie două noi minime după 1990, de la aproximativ 3,4%, a scăzut la 3% în decembrie, estimează Moody's, şi urmează să se menţină la acelaşi nivel şi la sfârşitul acestui an. Odată cu relaxarea presiunilor inflaţioniste, BNR va relaxa condiţiile de politică monetară, intenţie subliniată şi de reducerea recentă a dobânzii cheie, anticipează compania de rating. Primul semn a fost resimţit deja: BNR a coborât dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, atingând astfel un record absolut pentru România.

CITEŞTE ŞI: Se ieftinesc creditele. BNR reduce rata dobânzii la 5,75% şi marchează un minim istoric


9 January 2012