Viitorul programului Prima Casă a devenit o certitudine, după ce Ministerul de Finanțe a anunțat plafonul de garanții și dobânda. O veste bună pentru clienții programului guvernamental, după ce inițial exista chiar posibilitatea să se oprească de tot programului, un gest catalogat drept sinucigaș nu doar pentru piața imobiliară, dar pentru economie ân general.

38848-prima_casa.jpgDe la debutul crizei financiare până ân prezent, Prima Casă a fost plasa de siguranță nu doar pentru piața imobiliară, ci pentru întreaga economie locală. De-a lungul anilor, programul a avut diverse forme, din ce in ce mai permisive pentru clienti. Acum a sosit momentul unei noi modificări, iar oficialii Ministerului Finanțelor au anunțat, pentru 2016, un plafon de 1,5 miliarde de lei și o dobândă ROBOR plus 2%, față de 2,5%, cât era până acum.

Prima Casă este un program de succes pentru anii precedenți, dar nu mai este oportun, în aceleași condiții. Am analizat posibilitățile și am luat în calcul diferite scenarii care includ actualele date economice. Factori precum creșterea accelerată a creditului în afara programului Prima Casă, precum și lichiditatea foarte bună din bănci, care nu mai au nevoie de atâta sprijin din partea statului, ar fi putut înclina împotriva continuării programului”, a explicat ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu 

Eliminarea programului Prima Casă putea fi complet inoportună și chiar periculoasă

Dar un asemenea scenariu, în care Prima Casă ar fi ieșit complet din calcul, se putea dovedi a fi complet inoportun și chiar periculos, pentru piața imobiliară și întreaga economie. O asemenea mișcare poate zădărnici toți pașii făcuți către stabilitate, până acum. Prima consecință a eliminării programului guvernamental s-ar fi răsfrânt asupra prețurilor.

Pe piața imobiliară, totul pornește de jos în sus: dacă produsul ieftin are un preț staționar, atunci produsele mai scumpe își încetinesc prăbușirea. Așa a condus Prima Casă la o situație de echilibru. Dar dacă produsele cele mai de jos cad, le trag după ele pe toate celelelate. Asa s-a întâmplat, așa se întâmplă întotdeauna. Dacă se adaugă la problemă și băncile care brusc au multe locuințe în portofoliu, pe care vor să le vândă rapid la licitații, la un preț modic, atunci se va resimți un impact negativ pe piață”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, manager Neocasa.

Stocul și așa mare de locuințe confiscate și revândute de bănci ar fi putut crește vertiginos

Acest efect ar fi cu atât mai dur cu cât s-ar cumula cu noile schimbări din piața imobiliară, precum anularea datoriilor pentru cei care predau băncii cheia locuinței la care nu mai pot plăti ratele. Dar specialiștii în domeniu sunt de părere că programul Prima Casă va continua să existe pe viitor, așa cum se întâmplă în mau multe părți ale lumii:

Programe precum Prima Casă nu există doar în România, cred că în aproape toate țările există, sub o formă sau alta, un fel de susținere din partea statului sau comunitaăților locale, nu este de eliminat complet acest aspect. Dar la noi a ajuns să fie o chestie de masă, pentru care există o ofertă prea mică. Noi, ca și comunitate, putem pune presiune pe bănci să ofere credite pentru dezvoltări imobiliare. Daca nu ai credit, nu poți să construiești. Este un cerc vicios”, încheie Ruxandra Cleciu.

CITEȘTE ȘI:

8 December 2015