Biroul de Credit s-a transformat într-o sperietoare pentru mulţi dintre clienţii bancari. Aceştia se pot regăsi pe lista neagră pentru sume derizorii, depăşiri de termen irelevante sau chiar pentru credite încheiate demult. Unii dintre ei poate chiar au intrat în registrele Biroului pe bună dreptate. Cu toţii însă se tem de repercusiuni atunci când vor să contracteze un nou credit şi se întreabă dacă există vreo instituţie bancară care să nu colaboreze cu Biroul de Credit.

25311-mortgage-rating.jpgRăspunsul este da, există bănci care nu lucrează cu Biroul de Credit. Dintre cele 41 de instituţii de credit din România, doar 36 transmit date despre clienţi la instituţia de monitorizare. Acest lucru înseamnă şi că solicită rapoarte pentru verificarea potenţialilor clienţi. Prin urmare, există cinci bănci care nu colaborează cu Biroul de Credit. Există însă două probleme: lista acestora nu este făcută publică şi este foarte posibil să nu lucreze cu clienţii persoane fizice.

„Cel mai probabil, aceste cinci bănci nici nu oferă credite populaţiei. Este vorba în special despre sucursalele unor bănci străine, care sunt prezente pe piaţa locală doar pentru a servi clienţii companii”, arată specialiştii de la Conso.ro

Băncile sunt obligate să ceară acceptul clienţilor pentru a-i verifica la Biroul de Credite

Dincolo de bănci, la informaţiile oferite de Biroul de Credit mai au acces şi 19 instituţii financiare-nebancare (IFN), conform datelor BNR. Nici lista acestora nu este facută publică, din motive lesne de înţeles.

„Cel mai probabil, pe această listă se regăsesc cele mai importante firme de leasing şi companii de consumer-finance”, arată oficialii Conso.ro.

Prin lege, orice instituţie de credit este obligată să solicite acordul clientului înainte de a verifica situaţia acestuia la Biroul de Credit. Dacă nu se solicită un astfel de acces, înseamnă că instituţia financiară nu vrea să verifice clientul sau nu are acces la înregistrate la Biroul de Credit.

CITEȘTE ȘI Mai puţin timp pe listele Biroului de Credit. Bancherii discută despre clemenţă pentru datornici

 

18 June 2012