„Sistemul bancar românesc va încheia anul 2010 pe pierdere", este declaraţia făcută de Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, într-un interviu acordat revistei Money Express. Asta în condiţiile creşterii restanţelor şi aplicării OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

sursa foto:mehedinti.info„Va fi un an de pierdere (...) Restanţele sunt pe un trend de creştere şi acum a mai venit şi beleaua asta (OUG 50, n.r.), a afirmat Cinteză. Mai mult, acesta este de părere că „ce e mai rău abia urmează să vină" notează NewsIn.

Potrivit lui Cinteză, băncile vor avea două soluţii pentru a acoperi pierderile generate de OUG 50.

"Una va fi să crească dobânzile la creditele noi, dar nu va avea efect pentru că acum creditarea este aproape oprită. A doua, să scadă dobânzile la depozite. Urmarea va fi că popu­­laţia va schimba sume mari de lei în euro şi vor creşte presiunile pe curs", avertizează Cinteză. „În plus, sunt semne că băncile au început să‑şi piardă încrederea una în alta", mai spune acesta.

În opinia lui Cinteză, s-a ajuns în această situaţie deoarece toate recomandările şi solicitările făcute de BNR înainte de aprobarea legii au fost ignorate.

Pe de altă parte, Nicolae Cinteză s-a arătat de acord cu necesitatea eliminării practicilor abuzive şi netransparente ale bancherilor din România.

„În ultimul an şi jumătate, am cerut să fie schimbaţi patru conducători de bănci din România. La trei dintre ei, motivele erau clar de practică inadecvată în domeniul comisioanelor şi în relaţia cu clienţii", spune şeful supravegherii bancare citat de NewsIn.

Totodată, acesta anticipează un val de procese, întrebându-se retoric "ce client va fi de acord să plătească mai mult când, conform ordonanţei, are posibilitatea să plătească mai puţin?"

"Eu am rămas surprins că ANPC îi îndeamnă pe clienţi să meargă la tribunal. Este exact ceea ce ne aşteaptă acum, un val de procese", mai spune Cinteză.

OUG 50/2010, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008. Până la 20 septembrie, băncile din România trebuie să modifice circa opt milioane de contracte de credit.

 


 

14 September 2010