Cine vrea să plătească mai puţin pe cazare şi nu ţine neapărat să aibă un serviciu all inclusive într-un hotel de 5* poate alege să-şi închirieze un apartament sau o vilă pe litoralul turcesc.

Vacanta Turcia: Variante si pentru buzunare miciDat fiind numărul mare de turişti care îşi petrec vacanţa în Turcia, în această perioadă este mai dificil să găseşti vile sau apartamente libere, dar nu imposibil.

În Antalya, am găsit o vilă de lux cu patru dormitoare ce poate fi închiriată,  în luna iulie cu 1.500 de euro/săptămână. În acest preţ intră şi serviciul de menaj. Vila are propria plajă şi piscină.

Se găsesc oferte şi mai ieftine în Antalya, vile ce pot fi închiriate cu 400 de euro, dar în acest caz nu mai putem vorbi de plajă privată şi dotări de lux.

O săptămână de cazare într-un duplex cu patru camere situat în Antalya costă 500 de euro. Ansamblul rezidenţial în care se află acest duplex, are propria piscină şi poate fi folosită gratis de turişti 24 de ore din 24.

Chiria pentru şapte nopţi într-un apartament cu două camere cu vedere la mare, într-o vilă de lux cu piscină este de 560 de euro, din care 60 de euro reprezintă taxa de curăţenie, schimbatul prosoapelor şi al aşternuturile de pat, pe toată perioada şederii.

În Belek, una dintre cele mai luxoase staţiuni de pe litoralul turcesc, pentru o vilă cu trei dormitoare şi tot atâtea băi, un living spaţios, cu piscină şi parcare, proprietarul cere 525 de euro, pentru şase nopţi de cazare, la sfârşitul lunii august. În preţ nu este inclusă şi curăţenie pe timpul şederii. Cine doreşte să nu îşi bată capul cu aşa ceva în concediu poate cere proprietarului se ocupe de acest aspect, contra cost evident. Pentru 40 de euro în plus proprietarul se angajează să facă o dată curăţenie şi să schimbe aşternuturile şi prosoapele.

O altă destinaţie de vacanţă poate fi staţiunea Bodrum. Ofertele de cazare sunt şi aici extrem de variate şi croite pentru mai toate buzunarele. Spre exemplu, chiria într-o vilă superbă la cinci minute de plajă, unde pot dormi lejer şapte persoane ajunge în luna iulie la 825 de euro/6 nopţi, cu tot cu menaj.  

Pe lângă cazare, unii proprietari cer turiştilor să achite la sosire o taxă care să acopere eventuale pagube produse pe timpul şederii. În cazul în care, la final, proprietarul constată că nu a fost distrus nimic, acesta va returna taxa. Unii proprietari cer turiştilor să plătească pe lângă cazare şi curentul şi apa (foarte scumpă în această ţară).

Preţurile sunt negociabile. Oricine ştie că în Turcia, aproape totul se negociază.

25 iunie 2009