Gazde ospitaliere, oameni prietenoşi, vreme frumoasă şi un peisaj unic în lume. De asta veţi avea parte dacă veţi alege să petreceţi câteva zile la Pamukkale, în Turcia. Destinaţie turistică prin excelenţă, orăşelul al cărui nume înseamnă "castelul din bumbac" este situat în provincia Denizli din sud-vestul Turciei şi atrage zilnic mii de vizitatori din toate colţurile lumii.

La Pamukkale, natura a creat în timp o privelişte incredibilă, care dezvăluie şi vestitele băi de calcar. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici şi s-a stratificat, astfel încât s-au format trepte. Apa care s-a scurs pe aceste trepte a săpat în calcar formând mici cratere, care au devenit adevărate bazine în care vizitatorii pot face baie. Este bine de ştiut că apa din zonă este termală şi poate trata anumite afecţiuni.

Interesant este că la fiecare 250 de litri de apă care curge se depun doar 2,2 grame de calciu, dar, chiar şi aşa, în timp s-au format adevărate stalactite. De aceea, de la depărtare Pamukkale arată ca un munte de gheaţă, deşi temperatura apei atinge şi 50 de grade, în anumite locuri.

Aceasta nu este însă singura atracţie turistică din zonă. Foarte aproape se află ruinele oraşului antic Hierapolis, care a fost cucerit de romani în anul 133 î.Chr. Apoi, în 17 î.Chr., în timpul domniei lui Tiberius, oraşul a fost distrus în mare parte de un cutremur şi a fost reconstruit ulterior.

Aşadar, turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa la Pamukkale au ocazia să viziteze un amfiteatru antic, dar şi templul lui Apollo. În plus, pot face baie în piscina antică.

În ceea ce priveşte costurile unui concediu la Pamukkale, acestea sunt destul de mici. Cazarea este ieftină, probabil din cauză că, în general, lumea nu stă peste noapte aici. Oferta este însă foarte variată, de la pensiuni modeste la hoteluri care oferă sejururi all inclusive. Preţurile pornesc de la 17 euro pe noapte pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus, la hotel Dort Mevsim şi pot ajunge la 90 de euro pe noapte la Lycus River Thermal Hotel, care are patru stele.  

Făcând un calcul simplu, preţul unui sejur de şapte nopţi la Pamukkale porneşte de la 120 de euro, sumă la care se adaugă transportul, mâncarea şi accesul la obiectivele turistice.

 

 

 


 

 

 

3 September 2010