Utilitatile pentru casa: gaura de mii de euro

 Cotidianul - 27.11.2006
 

Racordarea la utilitatiRacordarea locuintei la retelele de utilitati presupune cheltuieli mari. Proprietarul va trebui sa alerge multe luni pentru completarea dosarelor pe care le va depune pentru apa, gaz sau curent electric.

Ridicarea unei locuinte presupune nu numai timp si bani pentru achizitionarea terenului si pentru realizarea constructiei, dar si cheltuieli ulterioare pentru racordarea la retelele de utilitati. Primul contact cu furnizorii de utilitati are loc in cursul procesului de completare a dosarului pentru obtinerea autorizatiei de construire, cind in unele cazuri se solicita obtinerea de avize de la acestia. Ulterior, viitorul proprietar va mai veni la acestia pentru a obtine aprobarile necesare pentru bransarea locuintei la retelele de utilitati. Dupa cum se va vedea, cheltuielile nu sint de neglijat, mai ales ca specialistii spun ca este nevoie, in medie, de 1.000 de euro pentru bransarea la fiecare retea. Trebuie mentionat ca si in celelalte judete conditiile generale sint aceleasi ca si in zona Capitalei. Diferente pot aparea la tarifele practicate de firmele care realizeaza instalatiile. De asemenea, calculele sint orientative, deoarece sumele finale depind de caracteristicile locurilor in care sint amplasate locuintele.

Pasi pentru curent

Primul contact cu societatea de distributie a energiei electrice are loc chiar inainte de inceperea constructiei, cind se va solicita avizul de amplasament. Cu acest prilej, solicitantul va achita o taxa de 55 RON. Apoi urmeaza pasii pentru racordarea la reteaua de electricitate. Prima oara se depune cererea de emitere a avizului tehnic de racordare de catre viitorul utilizator. In cazul Capitalei, cererea se depune la Electrica Muntenia Sud SA. Conform normelor legale in vigoare, acesta se va emite in cel mult 30 de zile de la depunerea cererii. Suma care se va plati va depinde de puterea maxima ceruta. Astfel, daca se solicita o putere mai mica de 10 kVA, atunci se vor plati 42 RON. Daca se solicita o putere de 10-50 kVA, atunci pretul urca la 85,6 RON. Tariful va creste o data cu puterea solicitata. Urmeaza emiterea avizului tehnic de racordare de catre operatorul de retea. Dupa primirea avizului se va solicita in scris furnizorului incheierea contractului de racordare. Trebuie spus ca tariful de racordare se achita in cinci zile de la data incheierii contractului. Pentru racordarea la reteaua electrica, utilizatorul va plati operatorului de retea un tarif care are trei componente.


Bani investiti in utilitatiBani in trei parti

Prima este componenta corespunzatoare capacitatii rezervate utilizatorului in reteaua din amonte de punctul de racordare. „Este determinata pe baza de costuri medii, in functie de tensiunea si de tipul retelei de racordare, de punctul de delimitare, punctul de racordare“, spune Cornelia Ion, purtator de cuvint la Electrica Muntenia Sud. Reprezentantii firmelor specializate spun ca in cazul locuintelor unifamiliale, de genul P+1E, este suficienta racordarea prin bransament monofazat la retele electrice de joasa tensiune, aeriene sau subterane. In acest caz, pretul este de 19,4 RON/kVA, fara TVA. Cei care intentioneaza sa foloseasca instalatia electrica si pentru operatiuni mai solicitante pot alege racordarea prin bransament trifazat la retele electrice de joasa tensiune. In cazul in care se opteaza pentru o putere mai mica sau chiar de 15 kVA, atunci se vor plati 48,5 RON/kVA. Daca se doreste o putere mai mare de 15 kVA, atunci tariful urca la 97 RON. Preturile sint fara TVA. Dupa plata, operatorul rezerva o parte a capacitatii retelei corespunzatoare puterii aprobate in conditiile avizului tehnic de racordare. Dupa ce depune documentatia completa, furnizorul este obligat ca in cel mult 30 de zile sa prezinte proiectul de contract de racordare. Urmeaza componenta corespunzatoare lucrarilor in vederea realizarii instalatiei de racordare. Pentru cazul in care exista retea in zona si suficienta rezerva de putere pentru preluarea consumului suplimentar solicitat, iar solutia de racordare este unica si evidenta, aceasta componenta se stabileste in cadrul unei fise de solutie, pe baza unor indici specifici reprezentind costuri medii pe unitatea de masura (km, kVA, buc. etc.). In cazul in care pentru stabilirea solutiei de racordare se impune o analiza mai complexa, este necesara intocmirea unui studiu de solutie de catre o firma atestata ANRE, iar evaluarea lucrarilor se face in baza unui deviz.

Ultima componenta este cea corespunzatoare receptiei lucrarilor si punerii sub tensiune a instalatiei utilizatorului. In cazul unui bransament monofazat se vor plati 71,7647 RON, pentru un bransament trifazat cu o putere mai mica de 10 kVA – 78,5714 RON, iar pentru unul cu o putere intre 10 kVA si 50 kVA - 101,2521 RON. Si in acest caz preturile sint fara TVA.

Calcul simplu

Specialistii din domeniu spun ca pentru o locuinta P+1E este suficienta racordarea prin bransament monofazat la retele electrice de joasa tensiune, aeriene sau subterane. In acest caz, pretul este de 19,4 RON/kVA, fara TVA. Pentru determinarea puterii necesare se face un calcul in baza aparatelor electrice ce vor fi folosite. In general, se indica o medie de 15 kVA. Astfel, numai pentru rezervarea capacitatii necesare se vor plati 291 RON, pret fara TVA.

 

Articol integral in Cotidianul

Valentin Baesu
Cotidianul
 

27 noiembrie 2006