Conducerea societatii care a cumparat Tractorul Brasov a recunoscut ca doreste sa ridice un cartier rezidential in locul fabricii * Privatizarea uzinei a ajuns pe masa DNA
 
Privatizarea uzinei brasovene Tractorul SA a ajuns pe masa procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce acest caz s-a aflat chiar si in atentia autoritatilor de la Bruxelles. Cumparatorul uzinei, Flavus Investitii, doreste sa dispuna dupa cum doreste de cele 126 de hectare ale complexului industrial brasovean, fara a fi obligat sa respecte clauzele contractuale privind pastrarea obiectului de activitate. Afacerea este pe cale sa se transforme in final intr-una exclusiv imobiliara, pe locul intreprinderii urmand sa apara cartiere rezidentiale de lux.
 Cert este ca inchiderea uzinei Tractorul a lasat pe drumuri peste 1800 de salariati, punand pe butuci o importanta si traditionala ramura a industriei romanesti. Grav este ca reprezentantii statului, care trebuiau sa ajute la redresarea uneia dintre societatile simbol ale unui oras cu adevarat industrializat, nu numai ca nu au facut nimic, dar au si contribuit la devalizarea respectivei uzine. Senatorul Nicolae Vlad Popa sustine ca in spatele acestei privatizari se afla mai multi oameni politici precum Emil Nita (PSD), Relu Fenechiu (PNL) si presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu (PNL). De altfel, legaturile acestuia din urma cu uzina Tractorul sunt mai vechi. Astfel, sediul societatii media care este detinuta de Cancescu se afla in cresa care apartinea societatii Tractorul.
Terenul pe care aceasta este ridicata, Strada Oltet nr.11, este in suprafata de 1000 mp. El a fost "cumparat" in leasing de firma lui Cancescu, dar plata ratelor a fost practic achitata de societatea Tractorul. Procedeul a fost foarte simplu. Tractorul, firma cu capital de stat, a fost obligata sa plateasca publicitate la trustul de presa pe care il detine Cancescu.
Aceste sume se compensau, practic, cu ratele de leasing platite pentru achizitionarea terenului. Conform unui raport al Directiei Finantelor Publice Brasov, referitor la publicitatea directionata, Canaris SRL si Radio SRL ale presedintelui CJ, au semnat contracte de publicitate, in valoare de 950 de milioane de lei in anii 2000 - 2001, cu Tractorul SA, Viromet Victoria si Nitramonia Fagaras. Toate aceste firme aveau capital de stat si se aflau in situatii financiare dificile. Interesant este si ca unicul ofertant la licitatia pentru cumpararea cresei a fost SC Radio Brasov SRL, aflata in proprietatea lui Aristotel Cancescu si a fratelui sau, Aurelian.

Alte afaceri dubioase
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, si-a vandut, la sfarsitul anului trecut, licentele pe care le detinea la postul de radio Mix FM. Din cele sase milioane de euro incasate, Cancescu avea obligatia sa plateasca impozit pe profit, dar si pe dividende. Pentru ca vanzarea licentelor s-a facut prin intermediul unor firme paravan si a unor tranzactii-suveica s-a ocolit insa impozitarea dividendelor. Numele lui Cancescu este legat si de o serie de achizitii facute de consiliul judetean pentru care s-a platit mult, fara negocieri (exemplu fiind complexul Agrement). De asemenea, sub mandatul presedintelui CJ Brasov a fost vandut Spitalul Dermato-Venerice, desi acesta se afla pe lista de revendicare. S-a incercat chiar si vanzarea Spitalului Marzescu, desi unitatea medicala era in proprietatea municipalitatii.
Sursa

30 May 2008