Aspectul interior al căminului depinde în mare măsură de uşile de interior, deşi majoritatea proprietarilor nu le acordă importanţă. Cei mai mulţi dintre noi închiriem sau achiziţionăm locuinţele cu uşile interioare gata montate, astfel că tindem să trecem cu vederea aspectul acestora, dacă arată cât de cât decent. Dar o uşă frumoasă face parte dintre acele detalii subtile care oferă stil unei încăperi, un amănunt care poate modifica puternic înfățișarea unei camere.

29576-2.jpgÎn ultimii ani, alegerea tipului sau modelului de uşi interioare a devenit o misiune din ce în ce mai dificilă, oferta fiind foarte diversificată. Pe lângă produsele româneşti, au apărut numeroşi importatori de uşi de interior, astfel că opţiunile sunt extrem de numeroase. În ceea ce priveşte stilul sau culorile există o infinitate de variante, însă în funcţie de materialul şi modalitatea de fabricaţie, cele mai des întâlnite uşi de interior sunt cele din lemn masiv, din sticlă, din PVC (în cazul uşilor pliante), uşile celulare furniruite, cele din plăci de lemn, uşile celulare din MDF sau din HDF.

În timp ce uşile din lemn masiv sau cele din sticlă reprezintă vârful gamei, cu preţuri ce pornesc de la 2.000 lei/bucata, uşile celulare din HDF (High Density Fiberboard) sunt printre cele mai ieftine produse (preţul poate coborî chiar la 100 lei/bucata). Produsele de acest tip au în interior o structură celulară, cu feţe din material HDF vopsit.

Printre produsele cu preţ mediu sunt uşile celulare furniruite şi cele celulare din MDF acoperite cu autocolant (250 – 600 lei/bucata). Uşa celulară furniruită este uşoară în greutate, deoarece are în interior o structură celulară, iar feţele sunt din MDF (Medium Density Fiberboard), peste care este aplicat furnirul. Uşile celulare acoperite cu autocolant au un preţ uşor mai mic decât cele furniruite, având o structură similară, însă în locul plăcilor de furnir sunt plăci de MDF acoperite cu autocolant.

„De obicei, clienţii noştri aleg uşile în funcţie de nuanţele pe care acestea le au, printre preferatele lor rămânând cele clasice, în culoarea nucului sau a stejarului auriu. Totodată, aceştia optează şi pentru uşi în culoarea wenge şi decor frasin grafit, acestea din urmă cunoscând, în ultima perioadă, o cerere în creştere, mai ales ca urmare a tendinţei de a folosi tonurile de gri în amenajările interioare”, declară Mugurel-Horia Rusu, Directorul General Hornbach România.

Aspectul interior al locuinţei depinde enorm de uşile folosite

Stilul uşilor de interior contează foarte mult în designul locuinţei, iar specialiştii ne încurajează să combinăm mai multe stiluri, pentru a obţine un rezultat eclectic, însă cu atenţie. Trebuie să păstrăm anumite elemente comune, astfel încât să existe continuitate, o anumită linie în întreaga casă. În plus, atunci când comandăm o uşă, putem hotărî unde vor fi montate balamalele şi mânerul, stabilind astfel dacă uşa se va deschide către interiorul unei încăperi şi cu ce mână

  • Mărimea şi stilul uşii trebuie să fie corelate cu suprafaţa camerei – o uşă de dimensiuni mari, masivă, cu numeroase elemente decorative, va copleşi o încăpere micuţă şi va reduce senzaţia de spaţiu
  • Uşile cu geam, chiar dacă este opac, sporesc luminozitatea căminului
  • La modul ideal, o uşă nu trebuie să se deschidă către hol, ci către interiorul unei încăperi

Există aproape nenumărate tipuri şi stiluri de uşi, însă înainte de a alege un anume design, specialiştii ne sfătuiesc să fim practici: care este spaţiul de care dispunem şi de ce anume avem nevoie? În timp ce anumite locuinţe au suprafeţe generoase şi decoruri sofisticate, alte cămine beneficiază de mai puţin spaţiu, astfel că şi uşile ar trebui să fie alese în consecinţă.

  • Uşile culisante sunt, în general, utilizate pentru dulapuri şi dressing-uri. Marele lor avantaj este că nu ocupă spaţiu la deschidere
  • Uşile glisante în perete sunt populare datorită economisirii de spaţiu, însă se adresează clienţilor cu buget generos. De asemenea, există şi varianta uşilor glisante la vedere, care pot fi din diferite materiale, adaptate oricărui decor
  • Uşile pliante sunt formate din mai multe panouri care se deschid ca un acordeon, fiind folosite cu precădere pentru debarale sau spaţii mici, unde nu este nevoie de izolare

Cele mai multe locuinţe din clădiri ridicate înaintea comunismului aveau uşi franţuzeşti, modă ce a revenit printre iubitorii decorurilor acelor vremuri. Acestea au panouri decorative din sticlă, iar opţiunile sunt nelimitate – panourile pot avea diferite dimensiuni (mai multe micuţe sau unul mare cu unele mici), iar sticla poate fi opacă, texturată, gravată sau smălţuită. În timp ce acestea sunt alese, de cele mai multe ori, pentru locuinţele decorate vintage, la polul opus sunt uşile de sticlă (mate sau cu diferite grade de transparenţă), potrivite pentru locuinţele moderne, cu un decor sofisticat.

„În străinătate, sunt la mare căutare uşile de interior „de hambar”, de tipul celor care erau folosite de ţărani la magazia din curte. Acestea au fost adoptate de către designerii de interior, fiind ideale pentru încăperile mari, din casele cu look rustic sau industrial. De asemenea, un alt produs rar întâlnit în casele româneşti este uşa secţionată pe orizontală, care permite părţii superioare să se deschidă, în timp ce jumătatea inferioară rămâne închisă”, încheie arhitectul Gabriela Simion.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Bucătăria modernă – cum îmbinăm utilul cu frumosul, într-un spaţiu mic? (foto)

 

 

 

15 February 2013