Detaliile sunt cele care fac diferenţa în spaţiile mici, precum băile. Dacă decorul pare plictisitor sau dacă baia are un aer învechit, nu este obligatoriu să angajaţi cu repeziciune un meşter şi să investiţi sume mari în renovare. Strălucirea de altă dată poate fi readusă cu un strop de răbdare şi inspiraţie, dar mai ales cu nişte costuri minime.

28972-1.jpgVopsirea unui singur perete schimbă total înfăţişarea oricărei încăperi, mai ales a uneia mici. Aşa că dacă nu este îmbrăcată cu faianţă până în tavan, baia se poate transforma dramatic cu ajutorul unui strop de culoare. În imaginea alăturată, plăcile albe de faianţă reprezintă alăturarea ideală pentru portocaliul îndrăzneţ ce încadrează oglinda. În plus, lavoarul vintage recondiţionat, care încă se mai găseşte în apartamentele din clădirile interbelice româneşti, oferă o notă de strălucire încăperii. Baterii cromate, un perete vopsit într-o culoare îndrăzneaţă, un lavoar lustruit şi chiar un covoraş asortat, iar baia este ca nouă, cu un buget cât mai scăzut.

28979-2.jpg

 

În loc de a placa cu faianţă un întreg perete, puteţi alege o vopsea rezistentă la abur şi o margine de plăci ceramice în jurul lavoarului. Mobila de toaletă poate căpăta un accent strălucitor, dacă detaliile alese pentru a o pune în valoare sunt unele de calitate, iar culorile sunt inspirate. În cazul de faţă, mozaicul în culori elegante oferă o notă distinsă zonei de spălat pe mâini.

 28974-3.jpg

Expunerea unor mici opere de artă poate înveseli orice spaţiu, mai ales dacă acestea sunt făcute de mâna proprietarului. Achiziţia ramelor, a pânzei şi a vopselelor se poate face de la orice magazin de bricolaj, iar costurile sunt modice. Puteţi alege orice temă, astfel încât să se potrivească şi cu restul locuinţei, dar mai ales cu baia. Trio-ul de mici picturi din imagine oferă o notă interesantă şi colorată unui perete dificil, care nu ar fi permis montarea unui dulap. Nu în ultimul rând, astfel de mici lucrări artistice sunt uşor de montat, fiind o opţiune ieftină de a personaliza orice încăpere.28975-4.jpg

 

Pentru o schimbare uşor de observat şi o notă de eleganţă garantată, tapetul este cea mai bună decizie. Tapetul obişnuia să fie aplicat numai în camerele de zi sau în dormitoare, însă tehnologiile din prezent permit folosirea acestora şi în încăperile de baie, deoarece există texturi rezistente la umezeală. Adresându-se tuturor tipurilor de bugete, cu nenumărate culori, modele şi texturi la dispoziţie, opţiunile de redecorare a băii sunt nelimitate. În imaginea alăturată, tapetul inspirat din natură creează o atmosferă liniştită, completându-se ideal cu o culoare puternică.

28980-5.jpg

 

Pe lângă utilitatea de necontestat, un dulap poate schimba complet imaginea unei încăperi. Magazinele de specialitate oferă opţiuni nelimitate, pentru toate buzunarele, singurul lucru rămas nefiind decât să îi găsiţi un spaţiu potrivit. Un dulap simplu, metalic, se potriveşte în orice baie, se încadrează uşor în încăperile cu două lavoare şi este ideal pentru a oferi o imagine aerisită şi luminoasă.

 

28977-6.jpg

 

Maximizarea luminii este extrem de importantă pentru orice încăpere, inclusiv în băi, deşi este în general neglijată. Iluminarea corespunzătoare face diferenţa dintre o încăpere plină de viaţă şi una învechită, iar băile nu fac excepţie de la această regulă. Nu toate încăperile se bucură de ferestre largi, mai ales în cazul apartamentelor din blocurile vechi, iar sursele de iluminat trebuie să fie montate în zonele potrivite, aşa că analizaţi cu atenţie toate unghiurile. De asemenea, oglinzile sunt foarte importante, iar cu o amplasare corectă, acestea pot accentua cu uşurinţă senzaţia de luminozitate şi spaţiu.

 28981-7.jpg

Perdeaua de la duş nu trebuie să aibă un singur rol, acela de a opri apa, ci poate fi un element decorativ important. O draperie de baie nouă este cea mai uşoară cale de a învigora o încăpere, iar dacă alegeţi una colorată şi veselă, cu motive geometrice, vezi observa cu uşurinţă ce rol important au colorile în orice cameră. Nu în ultimul rând, draperia se poate asorta cu prosoapele şi halatul, însă evitaţi să alegeţi un material identic, pentru a nu crea o imagine obositoare.

 

 

CITEȘTE ȘI: Achiziţia unei locuinţe este însoţită de noi responsabilităţi. Ce aspecte trebuie să ia în calcul chiriaşul devenit proprietar?

 
 

11 January 2013