Chiar dacă programul Prima Casă a ajuns deja la a patra ediţie, pentru unii potenţiali clienţi, din anumite motive, încă nu este momentul potrivit pentru a cumpăra o locuinţă. Mulţi dintre ei îşi fac planuri de a accesa abia anul viitor bani prin programul guvernamental. Numai că finanţarea prin Prima Casă în anul 2013 este o necunoscută.

25647-residental_mortgages.jpgMai multe voci puternice din domeniu sunt de părere că este un moment complet nestrategic pentru ca statul să oprească Prima Casă şi că, tocmai din acest motiv, finanţarea ar putea continua. De cealaltă parte, există semne clare din partea oficialilor că programul s-ar putea opri aici. Citiţi o analiză IMOPEDIA.ro, întocmită cu sprijinul Conso.ro.

În ultimii ani, Prima Casă a fost principalul motor pentru întreg segmentul rezidenţial din România. Constructorii care au reuşit să supravieţuiască acestor vremuri s-au adaptat criteriilor de creditare pentru programul guvernamental: au construit mic şi ieftin. Totodată, piaţa apartamentelor vechi şi-a stabilit preţul-reper în funcţie de Prima Casă. Acum, apartamentele cu două şi trei camere se găsesc cu uşurinţă la preţuri de până în 65.000 euro. Și totuşi, este greu de spus dacă statul va decide să meargă mai departe cu programul Prima Casă.

Băncile şi-au adaptat produsele perioadei de criză, deci creditarea poate continua şi fără Prima Casă

Poate cel mai important argument pentru oprirea acestui tip de credite este faptul că statul nu poate prelua la nesfârşit atribuţiile băncilor comerciale şi nici nu poate îngrădi libertatea acestora de a acorda credite. Desigur, Prima Casă a fost un sprijin puternic şi pentru sistemul bancar, în anii de criză, dar între timp, instituţiile financiare au reuşit să se redreseze şi să îşi adapteze produsele la contextul economic.

„În 2009, când programul a fost lansat, creditele Prima Casă prezentau un avantaj net superior faţă de oferta băncilor. Pe de o parte, costurile unui credit imobiliar standard erau aproape duble faţă de cele maxime impuse de guvern prin lege. De asemenea, avansul de 5% era mult sub nivelul standard de 25%, iar băncile erau mai permisive în condiţiile în care creditul beneficia în proporţie de 100% de garanţia statului”, arată specialiştii Conso.ro.

Avansul creditelor standard se apropie tot mai mult de cel pentru Prima Casă

În prezent însă, costurile creditelor ipotecare standard s-au redus simţitor şi s-au apropiat de nivelurile întâlnite în cadrul programului Prima Casa. În plus, băncile au devenit mai permisive şi au relaxat condiţiile de acceptare pentru clienţii care iau un credit de casă clasic. Chiar şi în cazul avansului minim, situaţia s-a îmbunătăţit. Există oferte standard care impun avans minim de 15% sau chiar 10%.

„Astfel, pe lângă lipsa unor avantaje semnificative pe care programul le-ar aduce solicitanţilor, un prim semnal că autorităţile nu ar mai lua în considerare continuarea acestuia este lipsa unui angajament de a continua acest program în acordurile semnate cu FMI sau Comisia Europeană”, continuă experţii Conso.ro.

Iniţial, fondurile alocate au fost de 1 miliard euro, pentru etapa întâi şi au fost epuizate integral. În cadrul etapei a doua, demarată in iulie 2010, fondurile alocate au fost de 700 milioane euro, dar au fost utilizate doar 500 milioane euro. Diferenţa de 200 milioane euro a fost alocata pentru etapa a treia, lansată la începutul lui 2011. Apoi, statul a ales să înjumătăţească nivelul garanţiilor, lăsând pe umerii băncilor jumătate din responsabilitate. Din acel moment, ritmul de acordare a creditelor a fost mult mai mic decât în trecut. Totuşi, la mijlocul anului 2012, Ministerul Finanţelor a decis suplimentarea fondurilor cu încă 200 milioane euro. Una dintre cele mai facile explicaţii găsite de specialişti pentru această mişcare ar fi prelungirea programului Prima Casă în perioada electorală, fără a fi nevoie de prelungirea printr-o nouă ediţie.

AFLĂ TOATE INFORMAŢIILE despre programul Prima Casa

 


16 July 2012