Creditarea prin Prima Casă 4 s-a transformat într-o nebuloasă. Este clar că există câteva bănci care şi-au epuizat plafonul, precum şi unele care sunt foarte aproape de acest punct, dar nimeni nu este dispus să recunoască acest lucru. Mai ales în condiţiile în care s-a anunţat suplimentarea fondurilor, astfel încât creditorii care nu mai au bani o pot lua de la capăt cu finanţarea. Singurii care par să poată îndruma doritorii de credite Prima Casă în deplină cunoştinţă de cauză sunt brokerii de credite.

25313-bani_prima_casa.jpgEpuizarea fondurilor destinate programului Prima Casă este inerentă, dar în aşteptarea suplimentării acestora, nicio bancă nu anunţă că a terminat banii. Nici măcar cele mai mari instituţii din sistem, despre care se zvoneşte de ceva timp că ar fi sfârşit fondurile pentru acest tip de credite.

„Plafon diponibil mai există şi, mai mult decât atât, am lansat  o campanie de promovare a programului Prima Casă. Este vorba despre DAE de 4,79% şi asigurări de locuinţă, oferite gratuit pentru primii o mie de clienţii care solicită un credit Prima Casă până pe 15 iulie 2012”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie BRD.

BCR a anunţat la începutul acestui an faptul că a epuizat jumătate din fondurile alocate pentru Prima Casă. Despre finalizarea acestora însă, declaraţiie sunt mult mai vagi.

„Noi am anunţat la lansarea programului, în vara anului trecut, că ne aşteptăm ca întregul plafon să fie epuizat într-un an, un an jumătate cel mult. Termenele rămân valabile”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Corneliu Cojocaru, director de comunicare la BCR.

Cel mai mare risc al clienţilor, în acest moment: să piardă avansul sau să rateze programul Prima Casă 4

Clienţii care merg să îşi depună dosarele de credit în sucursalele băncilor se confruntă cu un risc pe care consilierii bancari nu au cum să îl dezvăluie la momentul discuţiei: este posibil ca fondurile disponibile în conturile băncii să se termine înainte de aprobarea dosarului. În condiţiile în care termenul de aprobare este de până la trei luni, clienţii riscă să îşi piardă banii sau chiar să rămână pe dinafara programului.

„În cazul în care o bancă are fondurile aproape de finalizare, trebuie analizat cu atenţie înainte de a mai depune dosare la aceasta. În situaţia în care oferim clienţilor acordul pentru încheierea antecontractului, trebuie să ne asigurăm că termenele prevăzute în acesta se vor respecta, altfel clientul riscă să piardă avansul. Să o luăm de la capăt cu depunerea dosarului la o altă bancă este o soluţie pe care nu ne-o dorim nici noi, nici clientul. Aşadar preferăm să ne orientăm către instituţii bancare cu plafoane cât mai ridicate sau despre care cunoaştem că au fonduri suficiente”, ne-a declarat Daniel Amza, senior broker AV Brokers.

De altfel, brokerii de credite sunt primii care află de la bănci dacă mai există sau nu bani pentru creditarea prin Prima Casă. Tot ei vor şti cu exactitate când şi cu cât s-au suplimentat fondurile fiecărei bănci, prin iniţiativa Guvernului de a suplimenta banii pentru Prima Casă în limita a 200 milioane euro. Acest lucru se explică prin faptul că ei sunt plătiţi de bănci pentru a le aduce clienţi. Tocmai de aceea, serviciul pentru consumatori este gratuit.

Prima Casă 4, în cifre:

  • În ultimul an, aproximativ 20.000 români au contractat credite în valoare de 400 milioane euro
  • Băncile au primit zilnic cereri de credite în valoare medie de două milioane euro
  • Plafonul de creditare este de 57.000 euro pentru un apartament vechi şi 66.500 euro pentru unul nou
  • Avansul necesar este de 5%
  • Dobânda aplicată de bancă peste indicatorul Euribor la trei luni este de până la 4%, marja maximă permisă de lege
  • Un credit standard are o dobândă variabilă de 7,36% per an, respectiv o marjă de 5,95% peste Euribor la şase luni

În aceste condiţii, un credit Prima Casă în valoare de 40.000 euro are o rată lunară de 224 euro. Astfel, la finalul unei perioade de creditare de 30 de ani, clientul rambursează puţin peste 80.000 euro. În cazul unui credit standard pentru aceeaşi sumă şi aceeaşi perioadă de timp, rata lunară este de 276 euro, iar costul total al creditului este de 100.000 euro.

CITEȘTE ȘI Prima Casă 4: cel mai bun vânzător de credite, din teama că ar putea fi ultima ediţie

 

18 June 2012