Clientii UniCredit care plateau o dobanda care ramanea valabila pana la primirea unei notificari din partea bancii, au fost nevoiti sa achite comision de rambursare anticipata de 1%. Banca sustine ca dobanda respectiva este fixa, clientii contesta, pe motiv ca banca isi rezerva dreptul de a o modifica. Totusi, banca este dispusa sa inapoieze banii.

Ordonanta de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori plafoneaza comisionul de rambursare anticipata la 1% din suma rambursata anticipat, pentru creditele cu dobanda fixa. Pentru cele cu dobanda variabila, valoarea comisionului este insa zero.

Exprimarea dobanzii intr-o serie de contracte de credit de la UniCredit Tiriac Bank a pus in dificultate clientii care au ales sa beneficieze de noile prevederi si sa ramburseze anticipat o parte din credit.

Desi au considerat mereu ca dobanda din contractul de credit semnat cu banca este variabila, clientii au avut surpriza sa afle ca banca nu considera la fel. Pretinzand ca dobanda este fixa, banca a solicitat clientilor un comision de 1% la rambursarea anticipata.

Contractul de credit prevede clar posibilitatea modificarii ratei dobanzii

Contractul de credit prevede posibilitatea bancii de a modifica rata dobanzii in functie de costurile de refinantare de pe piata monetara, cat si in functie de costurile surselor de finantare proprii.

"Rata dobanzii: 5,95% pe an, pana la notificarea ulterioara din partea Bancii, calculata la suma nerambursata. Banca are dreptul de a modifica rata dobanzii in functie de costurile de refinantare de pe piata monetara/de capital, cat si in functie de costurile surselor de finantare proprii", se prevede in contract.

Posibilitatea lasata in contract de a modifica oricand rata dobanzii contravine definitiei dobanzii fixe. O dobanda fixa nu se poate schimba pe perioada creditului, oricare ar fi evolutiile de pe piata. In acest sens s-au pronuntat si mai multe instante de judecata, care au dat dreptate mai multor clienti Volksbank.  

Mai mult, clientii sustin ca rata dobanzii chiar s-a modificat pe parcursul derularii creditului. "As dori sa stiu daca banca a avut dreptate cand mi-a cerut sa platesc comisionul de rambursare anticipata de 1% la un credit cu ipoteca pentru care banca zice ca dobanda este fixa. In contractul de credit nu se prevede asa ceva si, in realitate, rata creditului s-a marit", sustine un client al bancii.

 
Sursa

25 August 2010