În prag de 2009 specialiştii evită să dea sfaturi de investiţii. Dacă anul trecut, un portofoliu echilibrat însemna 30 la sută piaţă imobiliară, 30 la sută depozite bancare şi tot atât investiţii pe piaţa de capital, acum sunt la mare căutare obligaţiunile şi titlurile de stat. Investitii 2009

Cu problema plasării banilor se confruntă şi fondurile de pensii care deplâng lipsa oportunităţilor de pe piaţa românească. Cert este însă, că anul viitor imobiliarele ies din schema de investiţii. Iată câteva concluzii ale Galei "Unde investim în 2009? Cum economisim în 2009?"

Volatilitatea sectorului imobiliar îi sperie pe investitori.

"Noi ca asiguratori nu investim în imobiliare sau cel putin AIG Life nu investeste in imobiliare. Este un mediu mult prea volatil şi noi avem bani pe termen foarte lung, 20-30-40 de ani. Nu vrem să speculăm pe investiţii imobiliare", a declarat Theodor Alexandrescu, director AIG Life.

Nici băncile nu mai agreează investiţiile în real estate.

"Fiecare bancă are o strategie de creditare care limitează expunerea pe anumite zone. Noi de exemplu nu vrem sa avem expunere in real-estate mai mare de 15 la sută", precizează Steven Groningen, preşedinte Raiffeisen.

Momentul actual este propice pentru identificarea unor alternative de finaţare.

"Vremurile pot fi o oportunitate pentru lansarea pieţei obligaţiunilor corporatiste în România ca o sursă alternativă de finanţare în condiţiile în care băncile nu mai au acele lichidităţi pe care le aveau odinioară. Deocamdată singura alternativa pe care o avem este să cumpărăm obligaţiuni emise de bănci străine.
Noi nu finanţăm economia românească sau companiile romîneşti, ci suntem obligaţi să cumpărăm obligaţiuni emise de bănci din străinătate
" a declarat Radu Crăciun, director de investiţii Interamerican Pensii.

Şi oamenii de afaceri susţin diversificarea portofoliului de instrumente de finanţare pentru companii.

"Este momentul să începem să apelăm la astfel de instrumente de finanţare", crede Tiberiu Urdăreanu, preşedinte UTI.

Bancherii cred că se va rezolva curân şi problema costurilor de finanţare.

"Am încredere că băncile vor găsi soluţii ca acest sânge să fie din ce in ce mai ieftin. Undeva într-un Orizont de 5-6 luni vom avea dobânzi normale pe piaţă", este de părere Radu Graţian Gheţea, preşedinte CEC Bank.

19 December 2008