Plata cu ajutorul cardului bancar părea să cucerească românii, dar 2012 a adus o scădere a numărului total de carduri valide, cât şi a valorii cumpărăturilor. Cu toate acestea, una din lecţiile crizei a rămas: numărul românilor care economisesc bani la bancă este în continuă creştere, arată cea mai recentă analiză a pieţei bancare.

29600-credit-cards.jpgRomânii au început să utilizeze mai des cardul bancar, însă numai pentru plăţi mici. Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, România alături de Bulgaria şi Slovenia înregistrează cele mai mici valori per locuitor ale tranzacţiilor efectuate prin card, arată o analiză a pieţei bancare, realizată de Ensight Management Consulting.

„Contrar tendinţei de anul trecut, atât numărul total al cardurilor valide, cât şi valoarea tranzacţiilor cu cardul au scăzut în 2012”, specifică reprezentanţii companiei de consultanţă în management.

Pe de altă parte, tendinţa populaţiei de a economisi este în continuă creştere, deşi cu un ritm lent. Pe parcursul anului trecut, valoarea totală a depozitelor atrase de sistemul bancar român a continuat să crească, însă cu o rată mică. De asemenea, a crescut moderat şi volumul împrumuturilor bancare, dar a continuat să se mărească şi numărul creditelor neperformante. În acelaşi timp, împrumuturile către sectorul public şi-au menţinut o pondere mare în totalul împrumuturilor acordate în România – valoarea aproape s-a dublat faţă de perioada anterioară crizei economice.

29602-competitia.jpg

  • BCR şi BRD rămân cei mai mari jucători, ambele instituții înregistrând o uşoară scădere faţă de cota de piaţă din 2011
  • CEC Bank a revenit în primele trei bănci din România, depăşind Banca Transilvania
  • În primele trei luni din 2012, doar 25 din cele 41 de bănci prezente la noi în ţară au fost efectiv profitabile

„În ceea ce priveşte tendinţele din sectorul bancar român, este foarte probabil să vedem o creştere a creditelor acordate companiilor, alături de o creştere a interesului pentru fondurile UE, care cofinanţează şi menţin o calitate generală ridicată a clienţilor”, consideră specialiştii Ensight Management Consulting.

De asemenea, din cauza costurilor ridicate şi a fondurilor în continuă scădere, se întrevede o schimbare a mediului competitiv şi un control continuu al costurilor, ceea ce va duce la optimizarea reţelei de unităţi bancare. Totodată, canalele alternative de distribuţie vor continua să fie dezvoltate şi îmbunătăţite, pentru a substitui reţeaua clasică de unităţi bancare.

Totalul activelor bancare din Europa Centrală şi de Est a avut o tendinţă generală pozitivă, în 2011

România reuşeşte să îşi menţină locul patru în piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est, iar pentru prima dată în ultimii trei ani, se situează peste media zonei. Valoarea totală a activelor bancare din România a atins 91,76 miliarde euro în 2011, în timp ce Ungaria se situează pe locul trei (114,92 miliarde euro), iar Cehia ocupă locul doi (180,39 miliarde euro).

Polonia este cea care a determinat tendinţa de creştere în ceea ce priveşte activele bancare (309,8 miliarde euro), în timp ce în alte state, nivelul de dezvoltare al acestui segment a rămas moderat. Valoarea totală a activelor bancare din Slovacia a atins 58,03 miliarde euro în 2011 (locul cinci), urmată de Croaţia (54,28 miliarde euro), în timp ce Bulgaria ocupă locul opt în ECE (42,17 miliarde euro), Albania fiind ultima clasată (8,06 miliarde euro).

NU RATA: Fraudă bancară de sute de milioane de dolari, în SUA. România, printre ţările în care au ajuns banii

 

 

20 February 2013