Înainte ca efectele crizei să se facă simţite şi în România, în Timişoara au fost anunţate şase proiecte de centre comerciale, toate îngheţate sau abandonate. Din 2005, de la inaugurarea Iulius Mall, niciun alt proiect nu a mai prins contur pe harta Timişoarei.

20894-cumparaturi_62812900.jpgDacă pentru banii timişorenilor nu s-a pornit nici un "război al mallurilor", la Arad situaţia stă altfel. Aici, investitorii s-au înghesuit să cumpere terenuri şi să construiască malluri, unul lângă altul. Anul acesta, dezvoltatorul GTC va inaugura proiectul Galleria Arad, care va fi deschis peste o lună, pe aceeaşi stradă cu mallurile deja deschise: Armonia şi Atrium. Cu aceştia din urmă, cei de la AFI Europe vor face un parteneriat pentru construcţia unui pasaj care să lege cele două malluri, amplasate unul lângă altul. AFI Europe a anunţat anul acesta demararea lucrărilor de construcţie la AFI Palace Arad. La acestea se adaugă şi planurile, de intenţie, a North Gate Park, pe aceeaşi stradă - Aurel Vlaicu.

De ce au pus dezvoltatorii frână proiectelor anunţate într-un oraş în care puterea de cumpărare este cea mai mare din provincie, după Bucureşti şi Ilfov? Pe lângă criză, birocraţia întâmpinată în vedera obţinerii avizelor necesare pare să fi fost unul dintre motive, spune omul de afaceri Emil Cristescu. Planul iniţial pentru finalizarea centrului comercial Bega Timco Mall, al fraţilor Cristescu, avea ca termen de livrare anul 2010. Deşi proiectul nu a mai fost construit, acesta nu a fost abandonat.

"Proiectul este în proces de autorizare şi îşi urmează cursul. Motivul întârzierii este că a durat foarte mult parcursul procesului birocratic la primăria Timişoara. Al doilea e şi situaţia financiară", a declarat pentru MONEY.ro, Emil Cristescu.

Lucrările de construcţie la noul centru comercial din zona Timco din Timişoara vor fi demarate atunci când fraţii Cristescu vor avea un grad de pre-închiriere de 40%. "Nu am început încă să pre-închiriem, probabil de la anul. Investiţia necesară este de 60 de milioane de euro, iar de la bancă dorim să obţinem o finanţare de 85% din investiţia pentru întregul proiect", a mai declarat Cristescu pentru MONEY.ro.

Ce malluri au rămas doar pe hârtie

Proiectul Fortress Gate, care prevedea un mall cu o suprafaţă închiriabilă de aproape 21.000 mp, a rămas doar o amintire. În 2009, dezvoltatorul lituanian Europa Group, a vândut proiectul în lipsa finanţării necesare construirii. Terenul a fost cumpărat de compania Cerealcom Timiş, controlată de Mioara Simcelescu, care intenţionează să construiască un hotel de cinci stele.

Un alt proiect care a rămas blocat pe machetele dezvoltatorilor este şi Timişoara Plaza. Israelienii de la Plaza Centers, dezvoltatorul implicat în proiectul Casa Radio din Capitală, anunţa în cel mai recent raport financiar, că proiectul îngheţat, ce prevede o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp, este programat a fi construit anul viitor, cu finalizare în perioada 2013-2014.

Şi omul de afaceri Ion Ţiriac avea în plan construcţia unui mall de 65.000 de mp, în parteneriat cu spaniolii de la Riofisa. Valoarea proiectului urma să fie de 150 de milioane de euro.

În plus, două companii din Italia aveau şi ele mari planuri pentru oraşul din vestul României. Astfel, cei de la Gruppo Policentro vroiau să dezvolte un complex amplu. Însă, proiectul este îngheţat din 2008.

În aceeaşi situaţie se află şi proiectul italienilor de la Promos Brescia, care vroiau să construiască un outlet cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp şi cu 130 de magazine. Contactată de MONEY.ro, compania nu a oferit niciun detaliu referitor la stadiul acestui proiect, însă pe site acesta are ca termen de finaliazare anul 2012. Timişoara Shopping City ar fi trebuit să aibă o suprafaţă de 30.000 de mp şi să fie amplasat la patru km de oraş, la ieşirea spre Arad.


Sursa

13 September 2011