Nu există nicio cale de a pune pe picioare una dintre cele mai sonore afaceri ale lui Dinu Patriciu: lanţrile de magazine Mic.ro şi miniMAX. Firma care face administrarea judiciară a companiei spune că nu mai există nicio soluţie şi că falimentul este iminent. Toate încercările de vânzare a companiei au eşuat.

24279-micro-ro-ghimpele.jpgAfacerea Mic.ro a fost, preţ de câteva zile, tentantă pentru mai mulţi oameni de afaceri. Mai multe companii româneşti şi străine au fost interesate să cumpere ruinele afacerii lui Patriciu, dar la o analiză atentă a problemelor, nimeni nu a avut curajul să investească. Din acest moment, există o singură variantă în care falimentul poate fi evitat.

„Dacă vin creditorii cu un plan de reorganizare, iar acesta va fi votat de AGA firmelor şi apoi în adunarea creditorilor, vom merge cu planul la judecător şi acesta va decide. Dacă nu vin cu un plan, ceea ce e aproapesigur că se va întâmpla, vom merge cu propunerea de intrare în faliment la judecătorul sindic. Oricum, până la urmă, tot la faliment se va ajunge”, a declarat pentru Mediafax Otilia Milu, co-manager partner la RVA Insolvency.

Acţionarii nu mai vor să investească nimic

Din partea acţionarilor, afacerea Mic.ro este un caz pierdut. Ei nu sunt dispuşi să mai investească nimic, iar toate conturile sunt goale. Momentan, toate magazinele sunt dezafectate şi inventariate.

„Vom denunţa toate contractele şi vom preda spaţiile tuturor proprietarilor de magazine. La sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, vom discuta cu creditorii propunerea de intrare în faliment, iar procedura s-ar putea declanşa în 2-3 luni. Vom cere intrarea în faliment a celor două reţele, pentru că nu există posibilitatea reorganizării acestora. Au eşuat toate discuţiile de preluare”, a completat Otilia Milu.

Datoriile Mic.ro se ridica la 160 milioane euro

Potrivit datelor RVA, Mic.ro Retail are peste 1.000 de creditori, printre care firme, persoane fizice şi instituţii ale statului. Ion Ţiriac este unul dintre ei, iar pagubele pe care acestea le-a suportat din cauza eşecului afacerii Mic.ro sunt de peste un milion euro. În total, 80% dintre creditori au bani de recuperat de la Patriciu, iar volumul datoriilor se ridică la peste 160 milioane euro, potrivit estimărilor.

La începutul anului, firmele care deţin magazinele Mic.ro şi miniMax au intrat în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererile acestora de deschidere a procedurii. Patriciu deţinea în toamna anului trecut 830 magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, precum şi 58 unităţi Macro şi miniMax.

CITEŞTE ŞI Patriciu se declară învins: a cerut insolvenţa MIC.ro.

 

10 April 2012