La doar o zi după anunţul potrivit căruia Țiriac cere insolvenţa MIC.RO, proprietarul lanţului de magazine, Dinu Patriciu, a ales să facă aceeaşi manevră şi să ceară, de asemenea, intrarea în insolvenţă a afacerii pe care o conduce. Cazul va fi judecat astăzi, de Tribunalul Bucureşti.

23457-patriciu.jpgDinu Patriciu pare să fie copleşit de numărul mare al furnizorilor care au început să apeleze la instanţă pentru a-şi recupera datoriile. Chiar dacă declara că problemele pe care le are lanţul de magazine MIC.RO sunt rezolvabile, Patriciu pare să fi ajuns la fundul sacului. Omul de afaceri a cerut intrarea în insolvenţă a afacerii cu o vechime de doar doi ani. Dosarul a fost depus la Tribunalul Bucureşti, iar termenul de judecată este chiar azi.

Lista furnizorilor care au cerut insolvenţa este tot mai lungă

Printre firmele care au cerut, în acest an, insolvenţa MIC.RO se numără compania de taximetre Meridian, Touring Europabus - aparţinând lui Dragoş Anastasiu, Vel Pitar şi grupul Ţiriac Auto. Datoriile, neplătite de mai multe luni, pe care lanţul MIC.RO le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze livrarea de marfă, în ultimele luni. Din acest motiv, rafturile magazinelor sunt pe jumătate goale. În plus, unii furnizori au început să se organizeze în asociaţii, pentru a avea mai multe şanse să recupereze banii. Numai datoriile către Țiriac depăşesc 1 milion de euro.

„Debitul este compus din contravaloarea întreţinerii şi reparaţiilor lunare ale utilitarelor Mercedes, contravaloarea anvelopelor de iarnă montate pe aceste utilitare, penalităţi de întârziere şi penalităţi contractuale. Prima factură neachitată datează din luna iulie 2011. Debitul acumulat de MIC.RO este de peste 5 milioane de lei", a declarat pentru ZF Adrian Ghergulescu, partener al firmei de avocatură Şerban & Asociaţii, care reprezintă grupul Ţiriac în acest dosar.

MIC.RO a început în forţă şi a pierdut teren neaşteptat de repede

Afacerea MIC.RO a fost privită cu scepticism încă de la început, de către specialişti. Ritmul rapid de extindere părea nesustenabil, iar stilul de management a fost catalogat drept defectuos. Și totuşi, Patriciu părea condus de un optimism molipsitor. Voia 3.000 de magaine în doi ani şi amortizarea investiţiilor în 12 luni. Primul punct a fost lansat în aprilie 2010 şi, în total, Patriciu a investit 45 milioane euro în reţeaua de magazine de cartier. Totuşi, evoluţia a încetinit considerabil pe măsură ce trecea timpul, iar numărul total de magazine nu a ajuns nici la jumătate din  targetul iniţial. Astfel, la sfârşitul anului trecut, Mercadia Holland, firma prin care Patriciu controlează afacerea, împreună cu alţi doi parteneri, deţinea 720 de magazine fixe şi 110 mobile, precum şi 58 de unităţi MAC.ro şi miniMax.

Problemele lui Patriciu se extind şi către Rompetrol

Insolvenţa MIC.RO este doar una dintre probeleme cu care se luptă Patriciu, în acest moment. Un alt dosar, mult mai greu, este pe rolul Tribunalului Bucureşti. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi Camelia Voiculescu vor fi citaţi ca martori pentru a da declaraţii în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este judecat pentru manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

CITEȘTE ȘI Patriciu: Euro e pe moarte. Introducerea monedei a fost o măsură "abuzivă, inutilă şi nocivă"

 

16 February 2012