Stabilitatea financiară este, cu siguranţă, una dintre cele mai puternice dorinţe, pentru întreaga lume. Persoane fizice sau corporaţii gigant, cu toţii întâlnesc probleme din cauza mediului economic fragil. Planurile financiare sunt acum, mai mult ca niciodată, de o importanţă vitală. Începutul de an este momentul perfect pentru a face ordine în finanţele personale.

32670-stability.jpgPrima regulă, pentru cei care vor să nu aibă probleme financiare, este să înveţe să prioritizeze şi să îşi seteze ţinte clare pe termen mediu şi lung. Astfel, este recomandat să se fixeze ţinte pe trei categorii de intervalele: unul până la doi ani, doi până la cinci ani şi peste cinci ani. Apoi trebuie făcute strategii pentru a atinge aceste ţinte şi, cel mai important, strategiile trebuie respectate cu rigurozitate, indiferent cât de dificil se poate dovedi acest lucru uneori.

„Dacă există un set de priorităţi şi o strategie de atingere a acestora, se evită tentaţia de a cheltui sume care pot să pună în pericol planurile pe termen lung”, a declarat pentru IMOPEDIA. ro sociologul Maria Tone.

Bugetul trebuie făcut pentru fiecare zi, săptămână, lună

Crearea unui buget lunar, săptămânal sau zilnic este necesară. Mulţi nu agrează ideea de buget prestabilit. Pentru ei, poate este mai uşor să se gândească la acesta ca la un plan de cheltuieli care determină exact cum se cheltuiesc banii. Pentru cei care lucrează cu produse bancare de finanţare, este crucial să înţeleagă adevăratul cost al chetuielii. Dobânzile şi costurile unui împrumut bancar, fie credit sau card de credit, pot dubla suma împrumutată, în momentul returnării ei.

„Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că multe cheltuieli mici duc la o cheltuială mare. De exemplu, nu poate părea mult să plăteşti pe o masă 30 de lei. Dar dacă faci lucrul acesta de cinci ori pe săptămână, la sfârşitul lunii ai o cheltuială totală de 150 de lei. Sunt rate la credite ipotecare ce pot fi achitate deci doar cu aceşti bani”, continuă Maria Tone.

Cardurile de credit sunt tentante, dar costisitoare

Economiile lunare sunt, pe cât de greu de făcut, mai ales la început, pe atât de eficiente. Este recomandat ca marile cheltuieli să fie făcute din economii, nu din veniturile lunii respective. Cu atât mai puţin sunt indicate cardurile de credit, ale căror dobânzi pot ajunge la 40%.

„Televizoarele noi, vacanţele, mobila, toate acestea pot fi mult mai uşor cumpărate dacă se fac economii. Nu ar trebui să fie dificil, pentru majoritatea românilor, să economisească bani pentru a cumpăra obiecte în valoare de 500-1.000-1.500 de euro. Și cu siguranţă este mai bine să economisească puţin, timp de câteva luni, decât să se resimtă câteva luni după ce achiziţionează obiectele din ultimul salariu cheltuit integral”, arată Maria Tone.

Teoria care trebuie respectată este mai simplu de spus decât de pus în practică: fiecare trebuie să fie conştient de banii pe care îi cheltuieşte şi să cheltuiască în aşa fel încât să îşi maximizeze beneficiile.

CITEȘTE ȘI: Căminul te poate duce la faliment. Cum îţi păstrezi confortul financiar?

 

2 January 2014