0-771-100089_pic.jpgLa opt luni de la integrarea Romaniei in UE, locuintele sunt cu 10-15% mai scumpe decat la sfarsitul anului trecut. Cresterea nu se va opri aici, explica analistii, pentru ca oferta continua sa fie depasita de cerere. Cu o piata imobiliara „efervescenta“, s-a ajuns si la situatii in care apartamentele din Bucuresti costa mai mult decat cele din Berlin. Spre exemplu, o locuinta de 43 mp in zona Boxhagener, din estul Berlinului, situata la patru kilometri de centrul orasului, se vinde cu 58.000 de euro. Asta in timp ce in zona semicentrala a Bucurestiului, 45 mp se vand cu 115.000 euro. Un calcul simplu arata ca, la Berlin, metrul patrat construit costa aproximativ 1.300 de euro, iar la Bucuresti, 2.500 de euro. Mai ieftine sunt apartamentele doar la periferie, unde proprietarii cer 1.400-1.700 de euro/mp.

Preturile apartamentelor românesti nu dau semne de stagnare. La opt luni de la integrarea României in Uniunea Europeana, locuintele sunt cu 10-15% mai scumpe. Cresterea nu se va opri aici, explica analistii, pentru ca oferta continua sa fie depasita de cerere. Cu o piata imobiliara „efervescenta“, s-a ajuns si la situatii in care apartamentele din Bucuresti costa mai mult decât cele din Berlin.

Achizitionarea unui apartament in Berlin pare sa fie mult mai accesibila romanilor decat unul in propria tara, anunturile publicate pe site-urile agentiilor germane indicand oferte chiar mai ieftine decat in Bucuresti. Spre exemplu, o locuinta de 43 mp in zona Boxhagener, situata la patru kilometri de centrul orasului, se vinde cu 58.000 de euro. Asta in timp ce in zona semicentrala a Bucurestiului, in cartierul Floreasca, 45 mp se vand cu 115.000 euro. Un calcul simplu arata ca la Berlin metrul patrat construit costa aproximativ 1.300 de euro, iar la Bucuresti, 2.500 de euro. Preturi mai mici decat in Bucuresti sunt si in alte parti ale Berlinului. In districtul Friedeman, toate apartamentele scoase la vanzare dintr-un bloc construit in stil „art nouveau“ sunt complet renovate si au preturi sub 80.000 de euro. Unele dintre acestea au acces direct in gradina interioara a imobilului. Locuinta cu doua camere, de 50 mp, costa 55.000 de euro, in timp ce trei camere – totalizand 72 mp - se vand cu 78.000 de euro. Aceasta inseamna ca metrul patrat construit in zona respectiva costa aproximativ 1.100 de euro.

Bucurestiul concureaza direct pe segmentul locuintelor scumpe cu Madridul, oras in care romanii au o comunitate bine reprezentata. Preturi precum cele practicate in cartierele periferice din capitala Romaniei sunt la Zaragoza, unde un apartament de 87 mp costa 75.000 de euro, dupa cum indica anunturile imobiliare spaniole.

Oferta mica, preturi peste medie

Nici in zonele periferice ale Capitalei, preturile nu sunt mai mici. In cartierul Berceni, de exemplu, metrul patrat costa intre 1.400 si 1.700 de euro, iar conditiile nu sunt nici pe departe de lux. Analistul imobiliar Narcis Gorea crede ca preturile se mentin ridicate din cauza ca lipsesc ofertele de apartamente noi pentru cei cu venituri medii. „Dezvoltatorii imobiliari nu se inghesuie sa construiasca locuinte cu preturi accesibile. Anunturile care se adreseaza romanilor cu venituri medii depasesc cu mult suma de 100.000 de euro“, ne-a declarat analistul. El este de parere ca la veniturile actuale ale romanilor, doua camere intr-un bloc nou nu ar trebui sa se vanda cu mai mult de 70.000 de euro, iar trei camere, cu 100.000 de euro. Calculul nu are corespondent si in realitate. „Investitorii imobiliari nu «arunca» pe piata toate apartamentele pe care le construiesc, ci asteapta sa vada cum evolueaza piata. Daca prima transa de locuinte livarte este cumparata imediat, pretul va fi mai mare pentru transa a doua“, explica Gorea. In acelasi timp, nici oferta nu este atat de mare incat sa acopere cererea, adauga el. La nivel national, se estimeaza ca este nevoie de aproximativ un milion de locuinte pentru a satisface necesarul locativ. Potrivit datelor statistice oficiale, in 2006 s-au livrat pe piata 38.000 de locuinte, cu doar 5.300 mai multe fata de anul anterior.

Simona Simionescu

Sursa

27 August 2007