Uniunea Europeană a alcătuit o „listă neagră” a statelor din spaţiul comunitar care trebuie să adopte măsuri de urgenţă pentru a-şi corecta evoluţia economică, pentru a nu călca pe urmele Greciei. De asemenea, există şi o listă cu ţări europene aflate sub observaţie, act ce va fi prezentat în decursul zilei de marţi.

23428-black_list.jpg„Lista neagră” întocmită de Uniunea Europeană cuprinde state precum Italia, Spania, Cipru şi Ungaria. Acestea au cel mai ridicat potenţial de a ajunge în situaţia Greciei, notează Mediafax. Dacă guvernele acestor state nu vor face schimbări rapide, atunci s-ar putea îndrepta către faliment, periclitând astfel existenţa Uniunii Europene.

Există şi state europene aflate sub strictă observaţie, pentru a nu derapa economic. Franţa, Belgia, Marea Britanie, Slovenia şi Bulgaria intră, toate, în această categorie, conform unui document ce urmează a fi prezentat în decursul zilei de marţi de către Comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn. Acesta urmează să emită un avertisment, numind ţările cele mai expuse la riscuri rezultate din dezechilibre macroeconomice.

Analiza Uniunii Europene se bazează pe zece indicatori economici. În cele mai multe cazuri, precum cel al costurilor cu forţa de muncă, aceşti indicatori conturează o imagine a realităţii economice.

Datorită crizei datoriilor din Zona euro, Uniunea Europeană a întemeiat un mecanism care emite semnale de alarmă atunci când o economie se îndepărtează de principiile comune, pentru a pune în practică măsuri de corecţie cât mai rapid, evitând astfel o situaţie similară cu cea a Greciei.

CITEȘTE ȘI: 2012 va fi mai dificil decât 2011. Europa are multe de făcut pentru depăşirea crizei, dar euro este stabil


14 February 2012