La aniversarea a zece ani de existenţă a monedei euro, liderii europeni au consolidat ideea că moneda este cât se poate de solidă şi va trece peste criza economică. Totuşi, dificultatea momentului este incontestabilă, au spus ei, iar anul 2012 va fi chiar mai dificil decât 2011. Perspectiva eliminării unor state din zona euro este din ce în ce mai aproape.

22840-euro.jpgLiderii din Zona euro au marcat aniversarea a zece ani de la introducerea monedei unice, prin recomandări de austeritate adresate statelor membre, astfel încât uniunea monetară să reuşească să depăşească criza datoriilor suverane. Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, a numit euro "o clară poveste de succes" şi a promis că Zona euro va rămâne stabilă, dar a cerut statelor vulnerabile să urmeze un curs de austeritate în acest an, să ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea şi pentru a redobândi încrederea pieţelor financiare.

Nu este o criză a euro. Este o criză de datoriilor în unele state din Zona euro", a spus Schaeuble, arată Mediafax.

Liderii politici nu au găsit încă o soluţie clară pentru ieşirea din criză

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că 2012 va fi mai dificil decât 2011, iar Europa are multe de făcut pentru depăşirea crizei. În completare, şeful băncii Standard Chartered a declarat unei publicaţii din Marea Britanie că liderii politici nu au oferit încă o soluţie demnă de luat în seamă pentru ieşirea din criză.

Intrăm în 2012 cu o perspectivă foarte dificilă pentru Zona euro, cu o posibilitate tot mai mare pentru ieşirea din Zona euro a unor membri", a declarat Peter Sands, director general al băncii publicaţiei Sunday Telegraph.

În Italia, preşedintele ţării, Giorgio Napolitano, a cerut sacrificii.

Nimeni nu poate astăzi să se sustragă de la responsabilitatea de a contribui la punerea finanţelor Italiei pe o cale sustenabilă şi de a evita prăbuşirea ţării. Este greu de redobândit încrederea după ce am pierdut atât de mult, iar obligaţiunile noastre, în pofida unor semne încurajatoare în ultimele zile, rămân sub presiune pe pieţele financiare", a spus Napolitano.

În Franţa, preşedintele băncii centrale, Christian Noyer, a apărat uniunea monetară, afirmând că euro poate deveni încă cea mai importantă monedă din lume dacă statele membre reuşesc să introducă o integrare fiscală mai amplă.

Dacă implementăm toate deciziile luate la reuniunea de la Bruxelles vom ieşi din criză mai puternici", a declarat Noayer.

Liderii UE au convenit, la un summit de urgenţă care a avut loc pe 9 decembrie, să întocmească un nou tratat pentru o uniune economică mai puternic integrată. Dintre cele 27 de state membre, doar Marea Britanie a optat să nu se alăture iniţiativei.

Istoria Euro

La 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus în 12 state, după ce cu trei ani înainte a fost lansat pe platformele electronice de tranzacţionare. În ultimii ani alte cinci state au adoptat moneda europeană.

Lansarea euro în 12 ţări a reprezentat "cea mai amplă preschimbare de monedă din toate timpurile", potrivit Băncii Centrale Europene.

În intervalul iulie 1999-ianuarie 2002 a fost tipărit un volum iniţial de 14,9 miliarde de bancnote, suficient pentru a acoperi suprafaţa a 15.000 de terenuri de fotbal. Au fost lansate, de asemenea, şi aproximativ 52 de miliarde de monede, cu o valoare totală de 15,75 miliarde euro, necesitând 250.000 de tone de metal", se arată pe site-ul BCE.

Până la 1 martie 2002 au fost retrase din circulaţie în cele 12 ţări peste 6 miliarde de bancnote şi circa 30 de miliarde de monede.

În primul trimestru al anului trecut, au fost retrase din circulaţie 295.553 de bancnote euro contrafăcute, însă volumul bancnotelor falsificate este scăzut raportat la numărul de bancnote aflate în circulaţie, în medie de 13,8 miliarde în primele trei luni din 2011. Deşi falsurile nu reprezintă o problemă majoră pentru euro, o a doua serie de bancnote, mai dificil de contrafăcut, va fi introdusă în următorii ani.

CITEŞTE ŞI: Germanii caută soluţii pentru a-i exclude din Zona euro pe membrii risipitori

 

3 January 2012