Primăriile locale ar fi vinovate de faptul că până acum s-au vândut extrem puţine apartamente ANL, după părerea Ministrului Dezvoltării, Elena Udrea. Aceasta acuză primăriile că preferă să închirieze locuinţele decât să le vândă, pentru a încasa direct banii, în loc să-i redirecţioneze spre bugetul Agenţiei Naţionale de Locuinţe.

18713-4.jpg„Din, păcate, primarii sunt cei care le vând, nu noi. După ce construim locuinţele ANL pe terenuri ale primăriilor, noi le dăm primăriilor să le administreze. Tot primăriile sunt cele care le vând. De un an de zile facem presiuni asupra primăriilor să vândă aceste locuinţe, pentru că avem aproximativ 5.000 de cereri la nivel naţional" a declarat Elena Udrea pentru ProTv.

Ministrul Dezvoltării susţine că indiferent de orientarea politică a edililor, „că-s ai PDL, că-s de la alte partide", aceştia preferă să închirieze locuinţele pentru a încasa banii la bugetul primăriei respective. Varianta alternativă nu este la fel de avantajoasă: dacă le-ar vinde, ar trebui să vireze sumele încasate în conturile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, pentru a fi construite alte locuinţe, care ar putea fi pe raza altei primării.

De la începutul anului şi până acum au fost finisate 482 de locuinţe, dintr-un total de circa 4.800 de apartamente aflate în diferite stadii de execuţie, după spusele directorului general adjunct al ANL, Romeo Drăgan. De asemenea, locuinţele vândute în 2011 de MDRT sunt sub 60, după ce anul trecut oficialii ministerului declarau că vor vinde circa 20.000 de unităţi locative construite prin Programul Locuinţe pentru tineri.

Preţul la care promovează Agenţia apartamentele este de 380 euro/mp plus T.V.A., dar poate creşte în baza mai multor motive. Preţurile de vânzare standard anunţate anul trecut pentru locuinţele ANL erau: aproximativ 19.000 euro pentru o garsonieră, aproape 27.000 euro pentru un apartament cu două camere şi în jur de 36.000 euro pentru o locuinţă cu trei camere.


30 May 2011