Valoarea facturilor creşte semnificativ la fiecare început de noiembrie, când temperaturile scad simţitor. Tariful energiei electrice pentru consumatorii casnici este destul de costisitor, iar tot ce ne rămâne de făcut este să începem să economisim. IMOPEDIA.ro îţi oferă câteva sfaturi pentru a reduce semnificativ factura la energia electrică.

27798-lightbulbs.jpgȘtiai că aparatele electrocasnice consumă energie electrică atunci când sunt oprite? Factura la energie electrică poate fi redusă cu aproape 25%, dacă folosim în mod corect electrocasnicele de acasă. Televizorul, calculatorul, cuptorul cu microunde, radioul, chiar şi încărcătorul de la telefon, toate consumă curent atunci când nu funcţionează, dacă nu sunt scoase din priză. Micile lumini de la monitor sau televizor, ceasul de la cuptorul electric sau beculeţele de la routerul de internet ne pot scoate din buzunar aproape 100 euro anual.

Totuşi poate părea complicat ca, de fiecare dată când plecăm de acasă, să scoatem din priză toate aparatele din casă, aşa că specialiştii ne sfătuiesc să utilizăm prelungitoarele electrice cu buton de oprire, în care pot intra mai multe cabluri de alimentare. Prin întreruperea prelungitorului ne asigurăm astfel că sunt oprite toate celelalte aparate.

Deşi uşor ridicată la început, investiţia în electrocasnice de calitate se va dovedi profitabilă pe termen lung

Nu trebuie să facem economii atunci când vine vorba de electrocasnicele importante din casă, spun consultanţii din domeniul eficienţei energetice. Ideal ar fi ca vechea maşină de spălat sau frigiderul din anii ’90 să fie înlocuite cu aparate moderne, din clasa energetică A sau A+. Investiţia iniţiale, deşi poate părea uşor piperată, se va resimţi la facturi, mai ales că multe aceste aparate au opţiunea de a fi folosite pe modul economic.

Tot pentru a reduce consumul de energie, este recomandat ca maşina de spălat rufe sau vase să fie folosită la capacitate maximă şi nu doar pentru câteva articole. Iar pentru că cele mai noi aparate au opţiunea unor programe silenţioase, acestea pot fi utilizate pe timpul nopţii, când costul energiei electrice este mai scăzut.

Iluminatul reprezintă aproape 20% din consumul de energie al unei locuinţe. Foloseşti becuri economice?

O reducere semnificativă a facturilor la energia electrică se face cu ajutorul becurilor economice, dat fiind că iluminatul reprezintă aproape 20% din consumul total de energie al unei locuinţe. Deşi sunt controversate din cauza mercurului incorporat, economiile pe care le aduc becurile economice sunt de până la cinci ori, iar durata de viaţă este de până la patru ori mai mare. O altă opţiune sunt LED-urile, care dincolo de faptul că pot fi uşor încastrate în plafoniere sau mobilier, economisesc până la 40% din consumul total de energie.

Temperatura ridicată în interiorul căminului nu este sănătoasă nici pentru organism, nici pentru facturi

Confortul termic este una dintre preocupările majore pe timp de iarnă, iar proprietarii care şi-au montat o centrală termică electrică au tendinţa de a face exagerat de cald acasă. Însă o termperatură prea ridicată în interiorul căminului nu este sănătoasă nici pentru organism, nici pentru facturi, astfel că specialiştii recomandă călduros montarea unui termostat, pentru a controla constant gradele şi, implicit, consumul de energie. De asemenea, producătorii de centrale recomandă să fie încălzite şi încăperile folosite mai rar, eventual la un nivel mai mic, pentru a nu se pierde căldură prin peretele camere neîncălzite.

CITEȘTE ȘI Centrala termică – avantaje şi dezavantaje


2 November 2012