2010 a inceput promitator pentru investitiile in proiecte imobiliare. Deja sunt anuntate primele achizitii, dar si intentii si negocieri avansate pentru noi vanzari. Astfel, trendul inregistrat la finalul anului trecut continua, desi negocierile sunt la fel de intortocheate si indelungate, potrivit analistilor.

sursa:dailybuiness.roSuisurile si coborasurile negocierilor unor astfel de tranzactii sunt determinate, printre altele, de neintelegerile legate de pret. O alta problema, in cazul celor in faza de plan, o reprezinta nesiguranta termenului de lansare.

Cele mai multe dificultati sunt legate insa de decalajul dintre pretul cerut de proprietar si cel oferit de potentialul cumparator. Aceasta pe fondul lipsei tranzactiilor din primele 3 trimestre din 2009.

Principala problema este ca e greu de construit un nou etalon de pret pe o piata inerta.

In opinia analistilor, aceste tranzactii nu sunt relevante pentru a creiona un trend al pietei, deoarece nu se bazeaza pe o estimare de randament, ci sunt speculative.

"Tranzactiile de portofoliu sunt doar de ordin speculativ, sunt atipice si nu creeaza un trend al pietei. Investitorii incearca sa profite la maxim de aceasta perioada", spune Ion Catutoiu, directorul Real Time.

Interesul pentru achizitii este imens, inca de la inceputul anului trecut existand sute de milioane de euro care asteapta sa fie investiti. Totusi, tranzactiile sunt rare, unul dintre motive fiind dorinta multor investitori de a gasi proprietati la preturi extrem de mici. Un al doilea motiv il reprezinta faptul ca uneori vanzatorii care incep negocierile se afla intr-un blocaj financiar si isi rezolva problema pe parcurs, astfel ca schimba termenii initiali ai discutiei.

Tranzactiile speculative au insa si o parte pozitiva: cu ele, piata incepe sa se miste.

"Sunt si cazuri cand randamentele dorite de cele doua parti se apropie, dar in general, diferentele vor ramane, pana cand vom vedea o presiune a bancilor asupra vanzatorilor", a spus Blake Horsley, manager al diviziei de birouri si investitii a Colliers. Sentimentul general pe piata este ca aceasta presiune nu se va face simtita pana in a doua jumatate a anului. Anul acesta a adus si cateva modificari importante in preferintele de shopping ale potentialilor cumparatori. Pe de o parte, a crescut interesul pentru achizitiile de locuinte si pentru proiectele de birouri. Pe de alta parte, investitorii nu mai cauta doar proprietati deja finalizate si inchiriate, care sa aduca imediat venit, ci si proiecte in constructie, la care spera sa obtina preturi mai bune.

"Fondurile de investitii lupta in continuare sa gaseasca deal-uri care sa se plieze pe targeturile de profit ale investitorilor si ca rezultat vom vedea cateva fonduri de investitii care isi vor reorienta atentia de la proprietati producatoare de venit, la produse finalizate doar partial, in incercarea de a-si plasa fondurile", a mentionat Horsley.



Sursa

2 March 2010