Mostenitorii si dezvoltatorii imobiliari sunt responsabili pentru cresterea activitatii cadastristilor.  Segmentele comerciale si industriale sunt  mai dinamice, dar tot sub asteptari Numarul de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara a crescut in primele cinci luni ale anului cu aproape 10%, creand falsa impresie ca, in sfarsit, piata imobiliara da semne de repornire.

sursa foto:http://www.montan.tvAstfel, potrivit unei statistici a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in perioada lunilor ianuarie-mai 2010 numarul de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara a crescut la 1,488 milioane fata de 1,362 milioane in peri­oada similara a anului trecut. Din pacate, cifrele se confirma doar partial cu cele date publicitatii recent de catre Uniunea Natio­nala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Potrivit Uniunii Notarilor, in ace­lasi interval de timp (ianuarie-mai 2010), numarul tranzactiilor imobiliare incheiate a inregistrat valori similare cu cele atinse cu un an in urma. Astfel, in primele cinci luni au fost consemnate 133.845 de tran­zactii, cu doar 0,48% mai putine fata de aceeasi perioada de timp din 2009. 

Cozile la cadastru nu inseamna neaparat tranzactii

Totusi, surse din mediul notarilor apre­ciaza ca, in realitate, numarul de tran­zactii a scazut de la inceputul anului cu 50%, procentul crescand pana la 60% in luna iunie 2010. Solicitat de „Financiarul" sa comenteze datele furnizate de UNNPR, care indicau o scadere de numai 0,5% a numarului de tranzactii, un notar a izbuc­nit in ras spunand ca: „o ghidusie mai mare nu a auzit". „Cred ca cifrele sunt masluite si probabil ca acest lucru are legatura cu recenta propunere a UNNPR privind sca­derea onorariilor notarilor. Cred ca inten­tia este sa se evite o noua micsorare a onorariilor notarilor", crede sursa citata.
La randul sau, Romica Necula, fost di­rector general al ANCPI, pune cresterea de 10% a numarului de operatiuni de cadas­tru si publicitate imobiliara pe seama a doua mari fenomene care in ultimul an au capatat o amploare mai mare. „In primul rand este vorba despre cresterea numarului de certificate de mostenitor solicitate. Diferenta fata de anii trecuti este ca, in lipsa cumparatorilor, proprietatile sunt dezmembrate intre mostenitori, ceea ce duce in mod automat la cresterea acte­lor de cadastru, pana la trei-patru dintr-o singura mostenire. A doua mare sursa de crestere a numarului de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara provine din zona dezvoltatorilor imobiliari. „Sunt foarte multe firme care au finalizat proiectele, iar investitorii au obtinut cadastru si inta­bulare dupa care au procedat la dez­mem­brarea, apartament cu apartament, a ansamblului reziden­tial", explica Ne­cu­la. Totodata, foarte mul­te din pro­prietatile imobiliare scoase la vanzare in ultimele luni sunt, de regula, inso­tite de acte privind cadastrul si inta­bularea. Practic, vanzatorii incearca astfel sa realizeze un avantaj in fata altor com­petitori. In plus, explica Romica Necula, vanzatorii obtin actele privind cadastrul si intabularea in regim normal, mai ieftin de patru ori comparativ cu situatia in care solicitarea acestor acte s-ar fi facut in regim de ur­genta, „preferat" in cazul tranzactiilor imobiliare, adauga Necula.
Si analistii DTZ Echinox sustin ca nu­marul operatiunilor de cadastru nu re­flecta realitatea in ceea ce priveste volu­- mul de tranzactii realizat in intervalul ia­nuarie-mai 2010, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2009. Opera­tiunile de cadastru si publicitate imobiliara, chiar daca sunt in numar mai mare anul acesta, insumeaza o cantitate mai mare de suc­cesiuni, dezmembrari, ipoteci, intabulari de proprietati etc., declara Mihaela Pana, Head of Residential Department de la DTZ Echinox. „Din pacate, anul 2010 nu a adus schimbari in ceea ce priveste numa­rul de tranzactii. Piata a ramas in conti­nuare blocata si, din pacate, masurile anuntate de guvern vor adanci in inter­valul urmator problemele existente pe piata rezidentiala", adauga reprezentantul DTZ Echinox. „Dupa parerea noastra, per ansamblu, cererea este inca la un nivel scazut. A cres­cut numarul tranzactiilor cu pro­prietati rezidentiale mai vechi, ale caror preturi s-au diminuat semnificativ com­parativ cu perioada 2007-2008. Si ce­rerea pentru proprietati comerciale si in­dus­triale este inca la un nivel minim, inves­titorii prefe­rand sa adopte o strategie de asteptare", declara Costel Florea, MRICS, Partener, directorul Departamen­tului Inves­­titii Cushman&Wakefield Romania.

Sectoarele comerciale, un pic mai dinamice

Nu la fel de slaba este evolutia celor­lalte sectoare imobiliare. Analistii DTZ intervievati de „Financiarul" sustin ca sectorul cel mai dinamic in 2010 este cel al  birourilor. „Inchirierile de birouri au crescut in Bucuresti cu aproximativ 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste sectorul de retail, noi jucatori aparuti pe piata (Lidl) sau retaileri existenti, care au trecut peste puternicul recul din 2009, isi reiau acum planurile de dezvoltare. Cora, Auchan, Mr. Bricolage, Obi, Leroy Merlin au anuntat planuri am­bitioase de dezvoltare pentru 2010", de­clara Cristian Ustinescu, Investment Di­rector DTZ Echinox. Totodata, adauga Ustinescu, chiriasi din domeniul retail exercita presiuni asupra furnizorilor de logistica sa ii urmeze in tara. In acest sens, se observa o intensificare a activitatii logis­tice mai ales in zona de vest a tarii.

 


Sursa

1 July 2010