Valoarea estimată a tranzacţiilor de pe piaţa românească a ajuns la 1,09 miliarde dolari în 2013, în creştere cu 39% faţă de anul precedent, arată cel mai recent studiu EY - M&A Barometer România 2013. Valorile de tranzacţionare au fost făcute publice pentru 57 de tranzacţii din 147. Cele mai valoroase tranzacţii au vizat sectorul de servicii bancare şi financiare, urmat de cel imobiliar, cel de retail şi de comerţ en gros.

33240-business_transactions.jpgPiaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2013 de tranzacţiile interne, numărul acestora cumulând  56% din total.

În 2013, investitorii din Polonia au fost cei mai importanţi investitori externi în piaţa din România, cu 4 tranzacţii, urmaţi de cei din Marea Britanie,Turcia, SUA (fiecare cu câte 3 tranzacţii) şi Rusia, cu două tranzacţii încheiate.

  • Din numărul total de 147 de tranzacţii finalizate, 63% au fost încheiate de către investitori strategici, în timp ce restul au fost încheiate de investitori financiari
  • Procentul investitorilor financiari a înregistrat o creştere în 2013 faţă de 2012, evidenţiind faptul că fondurile private de investiţii identifică mai uşor obiective potrivite portofoliului lor în România

Industria prelucrătoare a fost cel mai atractiv sector (după numărul de tranzacţii), cu 19 tranzacţii în 2013. Aceasta a fost urmată de sectorul de energie şi minerit (cu 17 tranzacţii) şi sectorul de media şi telecomunicaţii (cu 15 tranzacţii). În ceea ce priveşte valoarea, cele mai mari tranzacţii au vizat sectorul de servicii bancare şi financiare, urmat de cel imobiliar, cel de retail şi de comerţ en gros.

„Prin prisma celor 5 ani de reaşezare economică, 2013 a readus în România tranzacţii notabile în sectorul bancar, al bunurilor de consum şi în cel imobiliar, aceste sectoare trecând printr-un proces de consolidare la nivel local, dar având implicaţii pornite din pieţele internaţionale. 2014 promite tranzacţii în care jucătorii puternici vor continua să se consolideze, fie prin achiziţia de competitori aflaţi în dificultate, fie prin integrarea pe verticală a sectorului şi obţinerea unor poziţii strategice faţă de competitorii existenţi în piaţă”, spune David Ţiplea, Business Development, Cental & South-East Europe, EY.

Principalele tendinţe cu impact asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii

Arena tranzacţiilor din 2013 a fost marcată de trei tendinţe majore care au redefinit piaţa de fuziuni şi achiziţii, se subliniază în analiza EY. Consolidarea sectorului financiar a fost cea mai vizibilă tendinţă din piaţă, marcată prin tranzacţii majore în domeniul bancar şi de asigurări, dar care a acoperit şi alte zone, inclusiv cea de leasing.

Cele două tranzacţii din sectorul bancar, RBS România - Unicredit Ţiriac Bank şi Citibank - Raiffeisen Bank, au fost cele mai urmărite din industrie de la privatizarea BCR şi preluarea acesteia de către Erste Bank. Aceste tranzacţii au pus şi mai multă presiune pe jucătorii din piaţă pentru a genera creştere sau pentru a se poziţiona pe o anumită nişă, anticipând tranzacţii suplimentare pentru perioada următoare”, explică reprezentanţii EY.

A doua tendinţă vine dinspre zona de IPO şi SPO (ofertele publice iniţiale şi secundare), alături de rolul mult mai activ asumat de bursa locală. Dar, cum aceste succese provin de la companiile de stat, rămâne să fie dovedit faptul că listarea locală este o soluţie reală pentru proprietarii de afaceri private.

Cea de-a treia tendinţă se referă la faptul că tot mai mulţi jucători importanţi din piaţă optează să-şi protejeze afacerile prin solicitarea insolvenţei. Insolvenţele marilor jucători apar ca măsură de selecţie naturală a pieţei în sectoarele aglomerate, care nu au maturitatea sau resursele de capital necesare pentru a participa la tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, lăsând astfel locul jucătorilor mai maturi şi mai puternici.

Activitatea scăzută din sectorul energetic poate fi considerată, în sine, ca un alt semn distinctiv al anului trecut, consideră specialiştii. Pentru moment, interesul pentru tranzacţii nu a dispărut, a fost doar disipat între interesul faţă de parcurile eoliene operaţionale şi parcurile solare, proiectele de generare a energiei neregenerabile şi explorarea de petrol şi gaze. Potrivit estimărilor, anul 2014 va fi caracterizat de o continuare a tranzacţiilor din sectorul financiar, mai multe exit-uri operate de fondurile private de investiţii care urmăresc să obţină lichidităţi din investiţiile realizate în perioada de dinainte de criză, o convertire mai accelerată a insolvenţelor în fuziuni şi achiziţii şi o revenire uşoară a sectorului imobiliar, în special pe zona de top a proprietăţilor deja ocupate, care generează volume mari de numerar.

„Din partea fondurilor de private equity, ne aşteptăm la menţinerea unui număr constant de achiziţii, asemănător cu cel din 2013, dar cu un flux mai intens de dezinvestire, care va marca următorii doi ani. Din punct de vedere sectorial, vor continua consolidările din sectorul serviciilor financiare, cu accent pe servicii bancare şi vom asista la o revenire uşoară a tranzacţiilor în cadrul pieţei imobiliare”, încheie Mihai Pop, Manager al departamentului de Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

CITEȘTE ȘI: Infracţiunile economice, în creştere. Vezi care sunt cele mai afectate industrii

 

13 martie 2014