Evaziunea fiscală şi infrastructura din România sunt printre principalele motive pentru care dezvoltarea economică a ţării noastre este încetinită, în ciuda multor alte avantaje. Politica fiscală influenţează puternic competivitatea afacerilor, iar măsurile luate pentru echilibrarea bugetului sunt în dauna companiilor, consideră directorii marilor companii de la noi, potrivit unui studiu PwC Romania.

32874-politica_fiscala.jpgDirectorii generali ai companiilor din România sunt pe locul doi, la nivel global, în clasamentul celor mai îngrijorati manageri din cauza creşterii sarcinilor fiscale, potrivit celui mai recent studiu PwC Romania.

  • 92% dintre directorii din România sunt preocupaţi de creşterea poverii fiscale
  • 86% dintre aceştia se tem de răspunsul Guvernului la problema deficitului bugetar

Țara noastră se clasează astfel după Franţa, unde toţi managerii văd problema creşterii sarcinilor fiscale ca fiind cea mai mare ameninţare pentru afacerile companiilor pe care le conduc. În acelaşi timp, media globală este de 70%.

Mai mult de jumătate dintre directorii generali din România ar dori un sistem fiscal competitiv la nivel internaţional

Plata impozitelor şi taxelor este un alt subiect dezbătut în cadrul PwC Global CEO Survey 2014 – datele arată că 92% dintre respondenţi susţin combaterea evaziunii fiscale şi consideră că firmele ar trebui să plătească „partea corectă” de dări la stat. Totodată, 84% dintre managerii generali cred că firmele multinaţionale ar trebui să-şi publice informaţiile referitoare la venituri, profituri şi impozitele şi taxele plătite pentru fiecare ţară în parte în care operează, iar 80% sunt de acord ca autorităţile fiscale din întreaga lume să comunice între ele informaţiile fiscale pe care le au referitor la companii.

„Ceea ce ne spun directorii de companii din România este că politica fiscală are un impact major asupra competitivităţii afacerilor lor şi se tem că măsurile luate pentru echilibrarea bugetului s-au făcut în dauna companiilor. În acelaşi timp, aceştia recunosc că nivelul scăzut al colectării fiscale este una dintre vulnerabilităţile României şi susţin puternic iniţiativele de majorare a încasărilor bugetare şi de combatere a evaziunii fiscale, care este văzută drept o practică de concurenţă neloială. 53% dintre directorii generali din România şi-ar dori ca Guvernul să ia măsuri pentru crearea unui sistem fiscal competitiv la nivel internaţional”, declară Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Infrastructura din România este un alt subiect intens disputat, din cauza căreia ţara noastră are multe de pierdut, iar 88% dintre respondenţi consideră că îmbunătăţirea acesteia ar trebui să fie prioritatea Guvernului, acesta fiind cel mai ridicat procentaj din lume. De asemenea, directorii generali ai companiilor din România şi-ar dori ca autorităţile să asigure stabilitatea sistemului financiar şi accesul la surse de finanţare la costuri rezonabile (65%). 

 

 

30 January 2014