Toronto este cel mai mare oraş din Canada, capitala provinciei Ontario, o metropolă atractivă şi plină de viaţă. Important centru economic, Toronto impresionează prin numărul mare de zgârie-nori şi clădiri spectaculose, poziţionate cu precădere în centrul oraşului.

27924-toronto_canada.jpgToronto este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume, caracteristică subliniată de procentul ridicat de locuitori născuţi peste graniţele Canadei – circa 49% din populaţia din Toronto provine din alte ţări. În acelaşi timp, Toronto este un oraş al artei şi culturii, în care sunt însă şi numeroase restaurante, cluburi de noapte sau centre comerciale. Mai mult, cel mai mare oraş canadian reuşeşte să câştige anual numeroase titulaturi, clasându-se printre cele mai curate metropole, cele mai inteligente oraşe sau cele mai vizitate destinaţii din lume.

  • Oraşul a fost fondat în 1793, sub numele de York
  • Toronto se întinde pe 630 kmp, iar Greater Toronto Area (GTA) are o suprafaţă ce depăşeşte 7.100 kmp
  • Toronto are 2,6 milioane rezidenţi, în timp ce în GTA locuiesc peste 6 milioane oameni, conform recensământului din 2011

Capitala comercială a Canadei, Toronto găzduieşte Bursa de Valori, precum şi sediul central al celor mai mari cinci bănci naţionale. Printre sectoarele economice la care Toronto excelează, se numără telecomunicaţiile, finanţe, transport, media, publicitate, producţie software, cercetare medicală, educaţie, arte sau inginerie. Toronto este un important nod în sistemul economic mondial, considerat oraş Alpha.

Activitatea de pe piaţa imobiliară din Toronto este extrem de activă, mai ales datorită faptului că este cel mai mare oraş al ţării. Costurile de achiziţie sau de închiriere a unei locuinţe în Toronto sunt mai reduse decât în cele mai mari oraşe americane, dar există şi proprietăţi impresionante şi costisitoare, mai ales pe malurile Lacului Ontario.

Zona centrală este impresionantă, astfel că atrage numeroşi chiriaşi, în ciuda costurilor ridicate

Oferta de locuinţe de închiriat este extrem de bogată, datorită cererii extrem de ridicate – numeroşi oameni îşi caută un loc de muncă mai bun în Toronto, oameni ce vin atât din alte oraşe canadiene, cât şi din alte ţări. Cele mai multe locuinţe oferite spre închiriere sunt amplasate în apropierea marilor districte financiare şi de afaceri sau în zonele centrale.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.300 USD/lună; semicentral: 900 USD/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.500 USD/lună; semicentral: 1.650 USD/lună

Cei mai mulţi angajaţi veniţi în Toronto prin intermediul companiei sfârşesc prin a-şi achiziţiona o locuinţă, după o bună perioadă de locuit cu chirie. Cu toate acestea, consultanţii imobiliari subliniază faptul că deţinerea unei proprietăţi în Toronto nu are nicio legătură cu acordarea cetăţeniei sau a dreptului de şedere permanentă.

Proprietăţile imobiliare îşi găsesc cu uşurinţă cumpărători, însă nu se mai organizează licitaţii, ca în anii trecuţi

Piaţa imobiliară a avut de suferit, însă nu a fost nici pe departe la fel de afectată ca cea din SUA. Consultanţii imobiliari spun că există, în continuare, cumpărători pentru locuinţele interesante, iar clienţii sunt interesaţi în special de casele cu grădină. Însă a dispărut isteria anilor trecuţi, când chiar şi 20 potenţiali clienţi licitau pentru o singură proprietate. Numărul vânzărilor de locuinţe a scăzut cu 21% în luna septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată. Asociaţia Canadiană de Real Estate.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 6.250 USD/mp
  • Apartament semicentral – 3.800 USD/mp

Peisajele impresionante, grija autorităţilor pentru cetăţeni sau nivelul scăzut al infracţionalităţii sunt câteva dintre cele mai însemnate criterii care atrag numeroşi imigranţi, dar şi investitorii internaţionali. Cele mai multe familii tinere se orientează către suburbii, deoarece raportul calitate-preţ este mult mai atractiv decât în cazul proprietăţilor centrale – cu aceeaşi sumă de bani, se poate găsi o locuinţă cu o suprafaţă de trei ori mai mare. 

 

CITEȘTE ȘI: Birmingham a intrat în atenţia investitorilor imobiliari datorită preocupării autorităţilor

 

10 November 2012