Capitala Canadei este o consacrată destinaţie turistică, dar şi unul dintre cele mai importante oraşe din zonă. Ottawa aparţine de provincia Ontario şi este o metropolă plină de viaţă, vizitată anual de peste cinci milioane de turişti, agitaţie ce se reflectă şi în activitatea de pe piaţa imobiliară.

25230-ottawa.jpgOttawa este un oraş trepidant, cu o populaţie diversă şi preponderent tânără. Chiar dacă nu este o metropolă la fel de mare ca Montreal sau Toronto, Ottawa a fost renovată şi restructurată radical în ultimii ani, pentru a onora statutul de capitală. Înconjurat de o zonă cu foarte multă verdeaţă, oraşul este faimos pentru numeroasele evenimente şi festivaluri organizate periodic. Zona centrală se bucură de arhitectură din secolul XIX, clădirile fiind restaurate până la cele mai fine detalii.

Piaţa imobiliară din Ottawa înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri din întreaga lume. Cu o populaţie de aproape 1,2 milioane de locuitori, Capitala se bucură de cel mai ridicat nivel al forţei de muncă înalt calificată din întreaga ţară. Preţul proprietăţilor din Ottawa este la jumătate faţă de cele din Vancouver, fiind semnificativ şi sub cel din Toronto. Însă capiatala Canadei figurează în clasamentul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii din întreaga lume, dar şi în topul celor mai curate oraşe din lume. Astfel că nu este surprinzător că piaţa imobiliară este extrem de activă, Ottawa fiind un oraş atractiv pentru achiziţia sau închirierea unei locuinţe.

Turiştii de afaceri sunt principalii clienţi ai apartamentelor închiriate în regim hotelier

Oferta de apartamente de închiriat în regim hotelier este extrem de bogată, datorită numărului mare de turişti business sau angajaţi guvernamentali străini. Multe dintre aceste locuinţe sunt amplasate în zona Sandy Hill, deoarece aici îşi au sediul numeroase ambasade. O altă zonă apreciată de chiriaşii străini este Byward Market.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 670 euro/lună; semicentral: 580 euro/lună
  • Apartament cu trei camere – central: 1.160 euro/lună; semicentral: 880 euro/lună

Preţul proprietăţilor nu a fost afectat de criza financiară globală

Întreaga piaţa imobiliară a Canadei a trecut cu bine perioada economică dificilă din ultimii ani, iar în Ottawa, preţul locuinţelor a rămas stabil. Dacă în oraşe mai mari, precum Vancouver sau Toronto, preţul locuinţelor a mai fluctuat datorită influenţelor internaţionale, Capitala nu a fost deloc afectată, deoarece publicul ţintă al locuinţelor de aici este constant, fiind dominat de angajaţi ai guvernelor din întreaga lume.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.700 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.500 euro/mp

Cele mai accesibile locuinţe din punct de vedere financiar sunt studiourile şi apartamentele cu suprafaţă redusă. Casele individuale amplasate în oraş se vând la preţuri costisitoare, în timp ce casele cu grădină din suburbii sunt o opţiune mult mai bună, luând în considerare raportul calitate-preţ. Cartierul central este cel mai apreciat de către localnici, în apropierea Canalului Rideau, monument de pe lista UNESCO. De asemenea, The Glebe, cunoscut şi ca zonă a artiştilor, este un cartier din ce în ce mai bine cotat.

CITEȘTE ȘI: În Dublin, numai locuinţele premium nu s-au devalorizat din cauza crizei de pe piaţa imobiliară

 

 

9 June 2012