În România există drumuri unice în lume - este incontestabil. Dintre exemplele pozitive, face parte şi Strada Sforii, cea mai îngustă din Europa de Est. Străduţa din Braşov are 111 cm lăţime, în cel mai îngust punct, dar există un drum cu o lăţime minimă de 31 cm. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai ciudate străzi din întreaga lume.

22661-buenos_aires_argentina.jpgCea mai largă stradă - Buenos Aires, Argentina

Pe 9 iulie 1816, Argentina şi-a proclamat independenţa. În cinstea acestui eveniment, principalul bulevard din capitala Buenos Aires a fost botezat „Avenida 9 de Julio". Cu o lungime de circa un kilometru, impresionantul bulevard are nu mai puţin de şapte benzi pe sens, spaţiu verde, după care mai urmează încă două benzi pe sens: în total, 110 metri, astfel că traversarea sa de către pietoni durează câteva minute. Plănuită în anul 1888, strada a fost dată în folosinţă în 1960 şi a fost finisată, cu tot cu benzile adiacente, abia în anii '80.

22664-spreuerhofstraße_germania.jpgCea mai îngustă stradă - Reutlingen, Germania

Oraşul german Reutlingen are privilegiul de a avea cea mai îngustă străduţă din lume. Spreuerhofstraße sau, după cum îi este denumirea oficială, Strada Orăşenească Numărul 77 are o lăţime minimă de 31 cm, iar în cel mai lat punct ajunge la 50 cm. Strada datează din anul 1727, când întreaga zonă a fost reconstruită după un incendiu de proporţii ce a cuprins tot oraşul.

22667-lombard_street_san_francisco.jpgCea mai curbată stradă -  San Francisco, Statele Unite ale Americii

Cel mai întortocheat drum din lume este în San Francisco, zonă care găzduieşte şi cele mai costisitoare case din oraş. Strada Lombard este cu sens unic pe Dealul Rus, unde pe o porţiune de 400 metri sunt opt curbe, astfel că viteza maximă admisă este de 8 km/h. Această soluţie de asfaltare a fost aleasă în anii '20, deoarece înclinaţia de 27% a drumului nu permitea circulaţia automobilelor de la acea vreme.


22669-judge_harry_pregerson_los_angeles.jpgCea mai complicată intersecţie rutieră - Judge Harry Pregerson, Los Angeles

Intersecţia supraetajată complexă se află în Statele Unite ale Americii şi a fost inaugurată în 1993. Permite circulaţia dinspre şi către toate direcţiile, fiind alcătuită dintr-o reţea complicată de drumuri şi poduri, cu rolul de a fluidiza traficul de pe autostrăzile interstatale. Mai mult de atât, există şi un tronson cu accesul restricţionat, folosit doar în situaţii speciale, de către vehiculele cu gabarit depăşit.

22671-ebenezer_scotia.jpgCea mai scurtă stradă - Wick, Scoţia

Numele micului orăşel Wick, din Scoţia, apare în Cartea Recordurilor mulţumită străzii Ebeneze, cu o lungime de numai 2,06 metri. Această adresă este a localului No.1 Bistro, parte a hotelului Mackays, ridicat în 1883. Deşi strada există, oficial, din 1887, abia în anul 2006 a intrat în Cartea Recordurilor, deoarece până în acel an nu figura ca adresă poştală.

22672-ontario_canada.jpg

Cea mai lungă stradă - Ontario, Canada

Cartea Recordurilor a desemnat Strada Yonge, din Ontario, ca fiind cea mai lungă stradă din lume. Cu o lungime de 1.896 kilometri, artera uneşte malurile lacului Ontario cu cele ale lacului Simcoe. Construcţia acesteaia a început în 1794 şi s-a terminat în 1827, fiind considerat în mod oficial „Eveniment Naţional de Importanţă Istorică".

22673-rondul_magic.jpgCel mai complicat sens giratoriu - Swindon, Marea Britanie

Presa britanică l-a denumit „cel mai înspăimântător nod rutier", deşi numele său este Magic Roundabout (Sensul Giratoriu Magic). Construit în 1972, este format din cinci sensuri giratorii, aranjate circular. Localnicii se declară extrem de mulţumiţi de eficienţa acestui format, iar siguranţa rutieră atinge cote maxime în acest punct, deoarece toţi şoferii circulă cu viteză mică, de frica unui eventual accident.

22674-baldwin_noua_zeelanda.jpgCea mai înclinată stradă - Strada Baldwin, Noua Zeelandă

Al doilea mare oraş din Noua Zeelandă, Dunedin, găzduieşte cea mai abruptă stradă din lume, cu o înclinaţie de 35%. Adică pentru fiecare 2,86 metri avansaţi orizontal, drumul se ridică cu un metru. Cu o lungime de circa 350 metri, strada Baldwin este asfaltată numai în porţiunile mai joase, unde prezintă o înclinaţie moderată. Deoarece smoala sau asfaltul s-ar putea scurge într-o zi cu temperaturi ridicate, porţiunile mai înalte şi mai abrupte ale străzii sunt acoperite cu beton.

22675-autostrada_1_australia.jpgCea mai lungă autostradă naţională - Autostrada 1, Australia

Autostrada 1 uneşte toate capitalele statale australiene, având o lungime totală de 14.500 kilometri. În fiecare zi, pe Autostrada 1 circulă peste un milion de automobile, în diverse puncte. Din cauza suprafeţei atât de întinse, autostrada nu este peste tot la fel: în zonele aglomerate sunt mai multe benzi, în timp ce în zonele izolate este o singură bandă pe sens. A1 din Australia este urmată de Autostrada Trans-Siberiană, cu o lungime de 11.000 km, după care urmează Autostrada Trans-Canadiană, cu 8.030 km.

22676-putrajaya_malaezia.jpgCel mai mare sens giratoriu - Putrajaya, Malaezia

Putrajaya este un oraş situat la 25 km de Kuala Lumpur, unde a fost mutat sediul guvernului în anul 1999, din cauza aglomeraţiei din capitala Malaeziei. Ideea de a înlocui Kuala Lumpur ca şi capitală administrativă a apărut în anii '80, astfel că Putrajaya este un oraş ridicat în anii '90. Drept urmare, este planificat ca oraş „inteligent", cu circa 40% spaţiu verde. Cu un diametru de 3,4 kilometri, cel mai mare sens giratoriu din lume are în centrul său un parc.

CITEŞTE ŞI: Top 10 - Oraşe dominate de zgârie-nori


16 December 2011