Renumele anumitor metropole a depăşit continentul pe care acestea sunt amplasate, dar nu numai pentru că acestea sunt centre economice şi financiare, cu milioane de locuitori. Un alt motiv este panorama, amprenta fiecărui oraş. Viaţa urbană se desfăşoară printre construcţii grandioase, de care puţine oraşe din lume au parte. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai frumoase panorame urbane, în oraşe dominate de clădiri uluitoare.

22561-10_seattle.jpg10. Seattle - Statele Unite ale Americii

Seattle este centrul comercial, cultural şi tehnologic din nord-vestul Statelor Unite, precum şi un port important pe harta comerţului internaţional. Oraşul găzduieşte patru clădiri cu o înălţime de peste 200 metri, dar şi faimosul turn de observaţie Space Needle, de 184 metri. Mai mult decât atât, Seattle este înconjurat de munţi şi ape, dar are şi aproape 2.500 hectare de parcuri în interiorul oraşului (ceea ce i-a atras denumirea neoficială de Oraşul de Smarald), astfel că pot fi admirate panorame remarcabile.

22562-9_shenzhen.jpg9. Shenzhen - China

Ceea ce era, în 1970, un mic sat pescăresc la graniţa cu Hong Kong, este astăzi o metropolă cu peste şase milioane de locuitori. Chiar dacă deja există 20 de zgârie-nori de peste 200 metri înălţime, planurile nu se opresc aici. După apusul soarelui, Shenzen este un adevărat spectacol de lumini şi reclame luminoase, fotografiile oraşului fiind comparate adesea cu cele prelucrate. Singurul defect al acestei metropole uimitoare este că nivelul înalt de smog.

22563-8_kuala_lumpur.jpg8. Kuala Lumpur - Malaezia

Acesta este, probabil, cel mai impresionant oraş din lume cu mai puţin de două milioane de locuitori. Clădiri moderne, impozante, par să ajungă la cer: Kuala Lumpur este căminul a zece structuri ce depăşesc 200 metri în înălţime, dintre care trei fac parte din clasamentul celor mai înalte 25 de clădiri din lume. De asemenea, capitala Malaeziei găzduieşte cele mai înalte turnuri gemene (Turnurile Petronas), dar şi impunătorul Turn Menara Kuala Lumpur, de 420 metri înălţime.

22564-7_toronto.jpg7. Toronto - Canada

Toronto este locul de intersectare al oamenilor de afaceri, punctul de întâlnire al mai multor culturi şi etnii. Toronto este unul dintre cele mai importante centre financiare din America de Nord, fiind depăşit doar de New York şi Chicago.  Aşa că nu e de mirare că este căminul a şapte zgârie-nori ce depăşesc 200 metri înălţime, inclusiv turnul uimitor de înalt CN Tower, de 553 metri înălţime, care este cea mai înaltă structură din America de Nord. De asemenea, Toronto deţine o colecţie variată de clădiri de renume, printre care şi primăria oraşului, o construcţie excentrică la vremea inaugurării.

22565-6_tokyo.jpg6. Tokyo - Japonia

Tokyo este cea mai mare aglomerare urbană a lumii, cu circa 34 milioane de locuitori, fiind considerată Capitala Estului. Linia orizontului are numeroase caracteristici unice, care deosebeşte Tokyo de alte metropole importante, printre care şi 18 clădiri care depăşesc 200 metri înălţime (inclusiv Turnul Tokyo, care îşi schimbă culoarea în fiecare noapte). Parte din spectaculozitatea oraşului sunt luminile sale: toate clădirile înalte sunt obligate să aibă în vârf lumini roşii licăritoare, iar reclamele luminoase sunt la tot pasul. Din cauza priveliştilor ameţitoare, Tokyo, ca şi New York, este adesea filmat pentru a fi utilizat în super-producţii cinematografice sau emisiuni internaţionale.

22566-5_singapore.jpg5. Singapore - Singapore

Unul dintre cele mai bine planificate oraşe şi una dintre cele mai curate metropole din lume, Singapore arată ca o machetă perfectă, devenită realitate. Structurile nu au voie să depăşească 280 metri înălţime din cauza restricţiilor de trafic aerian, dar astfel s-a creat o simetrie încântătoare: trei construcţii au exact 280 metri, iar alte 11 depăşesc 200 metri înălţime. În general, clădirile sunt bine puse în valoare de lumini, dar şi de verdeaţa care le acoperă. Singapore este, în mod cert, un oraş unic prin minuţiozitatea planurilor urbanistice.

22567-4_shanghai.jpg4. Shanghai - China

Shanghai este un oraş adevărat, deşi poate fi cu uşurinţă confundat cu o staţie spaţială. Cel mai mare şi dezvoltat oraş din China, Shanghai era descris ca fiind cel mai modern oraş de la sfârşitul secolului XX, dar şi-a mai pierdut din glorie din cauza unor autorităţi represive. Dar revine încet una dintre cele mai importante super-puteri economice ale lumii. Shanghai este astăzi un model de arhitectură modernă, cu o colecţie impresionantă de zgârie-nori: 28 de structuri depăşesc 200 metri înălţime, două au peste 400 metri, iar una are aproape 470 metri.

22568-3_new_york.jpg3. New York - Statele Unite ale Americii

Oraşul New York deţine o vastă colecţie de clădiri cu diferite stiluri arhitecturale, iar mulţumită obsesiei artiştilor de la Hollywood, este cel mai uşor de recunoscut oraş din lume. New York are o moştenire remarcabilă în ceea ce priveşte zgârie-norii, deoarece aici s-a construit prima clădire de acest tip. Nu şi-a dezminţit statutul nici în zilele noastre: găzduieşte nu mai puţin de 48 de clădiri ce depăşesc 200 metri înălţime, dintre care patru au fost construite în anii '30.

22569-2_chicago.jpg2. Chicago - Statele Unite ale Americii

Chicago este locul de naştere al zgârie-norilor moderni. Atunci când în Chicago a fost construită prima clădire de acest gen, în 1885, nu a fost cea mai înaltă clădire din lume, dar a fost un exemplu de inginerie modernă, care a schimbat viziunea în întreaga lume. În Chicago sunt 20 de construcţii de peste 200 metri înălţime, dintre care trei fac parte din clasamentul celor mai înalte 20 de clădiri din lume. De asemenea, aici sunt unii dintre cei mai impresionanţi zgârie-nori de la mijlocul secolului trecut. Ca şi în New York sau Hong Kong, în Chicago orizontul este cu adevărat dominat de aceste super-clădiri.

22570-1_hong_kong.jpg1. Hong Kong - China

În Hong Kong sunt cele mai impozante construcţii din lume, care oferă panorame uluitoare: 43 de clădiri de peste 200 metri înălţime, dintre care 30 au fost ridicate după anul 2000. Astfel că nu este de mirare că aici se regăsesc patru dintre cele mai înalte 17 clădiri din lume, adică peste 20% dintr-un clasament mondial, într-un singur oraş! De asemenea, există numeroase blocuri de locuinţe cu 60 de niveluri. Oraşul este un exemplu de arhitectură post-modernistă a zgârie-norilor, iar îmbinarea acestor construcţii uluitoare cu fundalul montan face ca Hong Kong să ofere cea mai frumoasă panoramă urbană din lume.

CITEȘTE ȘI: Top 10 - Cei mai impresionanţi zgârie-nori din lume


9 December 2011