Oraşe prospere sau sătucuri liniştite, toate au ajuns în paragină din diverse motive. Fie că au fost invadate de cotropitori, părăsite de localnici sau distruse de incendii, toate aceste aşezări sunt astăzi atracţii turistice, unele intrând chiar în atenţia unor mari regizori. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai cunoscute oraşe părăsite din lume.

25050-10_belchite_spania.jpg10. Belchite – Spania

Orăşelul spaniol Belchite este astăzi considerat monument istoric, având circa 1.500 locuitori. Amplasat în provincia Zaragoza, Belchite a fost scena câtorva bătălii din istoria Spaniei. Cucerit pe rând, de numeroase ori, atât de naţionalişti, cât şi de republicani, orăşelul a fost aproape complet distrus în timpul unor lupte din 1937. Rămăşiţele vechiului sat au fost decorul de filmare pentru mai multe filme, dintre care cel mai cunoscut este „Labirintul lui Pan”, scris şi regizat de Guillermo Del Toro.

25051-9_agdam_azerbaidjan.jpg9. Agdam – Azerbaidjan

Agdam este un oraş-fantomă din sud-vestul Azerbaidjanului, distrus după războiul cu Karabah dintre 1988 şi 1994. După ofensivele sângeroase din vara lui 1993, Agdam a fost ocupat de forţele Republicii Nagorno Karabakh. Întreaga populaţie s-a refugiat în estul Azerbaidjanului, deşi mulţi localnici au fost executaţi de soldaţii armeni. Aceştia au decis să distrugă tot oraşul, pentru a preveni reîntoarcerea locuitorilor, astfel că au incendiat chiar şi vegetaţia din jurul aşezării. Agdam se află în prezent în ruină, neavând niciun locuitor.

25052-8_epecuen_argentina.jpg8. Epecuen – Argentina

La 600 km de Buenos Aires, de lungul lacului de sare Epecuen, a fost înfiinţat în anii ’20 un mic sătuc turistic, numit Villa Epecuen. Staţiunea a prosperat, apogeul fiind atins în anii ’70, când locuiau permanent aici peste 5.000 oameni. Dar din cauza ploilor în cantităţi din ce în ce mai mari, în 1985, apele sărate au dărâmat digurile, iar în 1993, o inundaţie cu creştere lentă a „înecat” complet oraşul. Din 2009 încoace, apele au început să se retragă, iar astăzi un singur locuitor s-a întors acasă.  

25053-7_hashima_japonia.jpg7. Hashima – Japonia

După descoperirea unui imens zăcământ de cărbune, insula Hashima a fost cumpărată de compania Mitsubishi şi a devenit printre cele mai dens populate zone din lume: aproape 5.500 locuitori trăiau pe insula de şase hectare (adică peste 80.000 locuitori/kmp), având infrastructura deosebit de dezvoltată. Odată cu înlocuirea cărbunelui de către petrol, toate minele s-au închis rând pe rând, iar Hashima nu a fost o excepţie. Mitsubishi a anunţat oficial închiderea minelor în 1974, când au fost evacuaţi şi ultimii locuitori. De trei ani, Hashima a fost deschisă turiştilor.

25054-6_craco_italia.jpg6. Craco – Italia

Craco este o comună medievală, construită încă din secolul al VIII-lea î.e.n., cu o existenţă prosperă înainte de a se confrunta cu numeroase cutremure şi alunecări de teren. Aşezarea şi-a pierdut treptat din locuitori, care au plecat către alte zone mai bogate, iar din 1975 a fost abandonată definitiv. Peisajul actual îi atrage totuşi pe artişti: aici se organizează anual festivaluri, iar numeroşi regizori vin pentru decorul părăsit. Una dintre cele mai faimoase producţii cinematografice filmate aici este „Patimile lui Hristos”, cu Maia Morgenstern, în regia lui Mel Gibson.

25055-5_oradour-sur-glane_franta.jpg5. Oradour-sur-Glane – Franţa

Din cauza Resistenţei franceze, acest sătuc liniştit din Limousin a fost masacrat de soldaţii germani. În 1944, nu mai puţin 8.000 ofiţeri SS au invadat Oradour-sur-Glane, au ucis cei aproape 1.000 locuitori, au distrus şi incendiat clădirile. Mulţi ani după, a fost ridicat un alt sătuc la mică distanţă de ruine, în memoria victimelor. În zilele noastre, ruinele pot fi vizitate de către turiştii interesaţi.

25056-4_sanzhi_taiwan.jpg4. Sanzhi – Taiwan

Compania Hung Kuo Group a început construcţia unui centru de vacanţă, cu locuinţe de lux, în formă de OZN-uri. Proiectul a fost abandonat din cauza lipsei de finanţare, deşi zvonurile spun că locul ar fi fost bântuit de fantomele celor care au murit aici din cauza unor accidente de muncă. Au rămas, în continuare, câteva clădiri finisate la exterior, astfel că zona atrage turişti, în special amatori de fotografie.

25057-3_varosha_cipru.jpg3. Varosha – Cipru

Varosha era una dintre cele mai atractive staţiuni turistice din Cipru, în urmă cu patru-cinci decenii. Dar armata Turciei a debarcat aici în august 1974, a evacuat locuitorii şi a interzis accesul oricui. Negocierile internaţionale nu au ajuns nici până astăzi la un rezultat, iar staţiunea este încercuită cu bariere, semne restrictive şi garduri ghimpate, în timp ce clădirile se degradează de la an la an.

25058-2_pripiat_ucraina.jpg2. Pripiat – Ucraina

Pripiat era un adevărat simbol al Uniunii Sovietice, fiind fondat în 1970. Amplasat la numai trei kilometri de centrala nucleară Cernobîl, oraşul îi găzduia pe muncitorii care lucrau acolo şi pe familiile acestora, existând aici cele mai bune condiţii: clădiri moderne, parcuri, şcoli şi grădiniţe etc. Circa 50.000 oameni se aflau aici în aprilie 1986, când a explodat centrala. Locuitorii nu au fost informaţi, ci au fost evacuaţi abia a doua zi, când erau deja puternic iradiaţi. Specialiştii spun că vor trebui să treacă mii de ani până când zona va fi din nou lipsită de pericole.

25059-1_bodie_california_sua.jpg1. Bodie – California, SUA

Fondat în perioada goanei după aur, orăşelul Bodie este astăzi complet părăsit, deşi pe la 1880 avea peste 10.000 locuitori. În afară de gară, în oraş mai existau şi două bănci, închisoare, staţie de telegraf şi sediul unui ziar local. Aşezarea a început să fie părăsită odată cu deprecierea aurului, după 1900, dar a fost cu adevărat distrusă de un incendiu din 1932. Bodie este astăzi monument istoric, unde vin anual circa 200.000 turişti.

 

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai înfiorătoare castele din lume

 

1 June 2012