În ciuda dezastrelor naturale care au afectat Japonia, aceasta rămâne în continuare o opţiune extrem de atractivă pentru investitorii străini în Asia. În principiu, sunt două motive care îi fac pe oamenii de afaceri să-şi plaseze banii în proprietăţile japoneze: profitul obţinut din segmentul rezidenţial este relativ ridicat - circa 5% în Tokio, comparativ cu mai puţin de 3% în Hong Kong, iar dobânzile sunt mici la creditele oferite de instituţiile bancare.

TokyoÎn prima jumătate a anului 2010, Tokio conducea detaşat clasamentul oraşelor cu cel mai mare volum de tranzacţii din întreaga lume - valoarea totală depăşea 10 miliarde dolari, conform Real Capital Analytics. Fondurile de investiţii imobiliare, precum şi investitorii străini au fost foarte activi pe piaţă, încrezători în faptul că preţul nu mai are cum să scadă, ajuns fiind într-un punct de unde nu mai putea decât să crească.

După cutremur, investitorii au fost uimiţi de rezistenţa construcţiilor japoneze şi de avariile restrânse asupra celor mai multe dintre proprietăţi. Foarte mulţi oameni de afaceri consideră că acum este momentul ideal pentru a investi în piaţa imobiliară japoneză. Motivul principal: preţul scăzut al clădirilor mai vechi.

„Băncile japoneze sunt nerăbdătoare să împrumute banii de care avem nevoie pentru a achiziţiona proprietăţi, mai ales după cutremur. Vor să se asigure că investitorii străini sunt, în continuare, interesaţi de piaţa japoneză", spune managerul unui fond imobiliar pentru Wall Street Journal.

Analiştii estimează o creştere a cererii şi în viitor

Global Logistic Properties, deţinută în majoritate de corpul investiţional guvernamental din Singapore, fond suveran de investiţii, deja deţine 69 de proprietăţi în Japonia, evaluate la 6,2 miliarde dolari. Per total, Japonia reprezintă cea mai mare investiţie a companiei.

„Per ansamblu, rămânem într-o tendinţă de continuă creştere în Japonia, în ciuda recentelor evenimente tragice", spunea la sfârşitul lui mai Jeffrey Schwartz , preşedintele adjunct al GLP.

Dar nu toţi consideră că viitorul este roz în Japonia, mai ales în sectorul spaţiilor industriale.

„Deşi este prognozată o creştere a cererii pentru centrele logistice, pentru uz temporar, cât timp continuă reconstrucţiile, este foarte probabil un declin al cererii. Motivul este că chiriaşii vor adopta o poziţie de expectativă în ceea ce priveşte extinderea într-o ţară unde producţia este în declin", se arată într-un raport recent al Jones Lang LaSalle.

Cea mai mare tranzacţie imobiliară din ultimii ani din Japonia, pe cale să se întâmple

Două mari companii internaţionale sunt în competiţie strânsă pentru achiziţia unui portofoliu de proprietăţi japoneze al companiei LaSalle Investment Management. Valoarea celor aproape 70 de proprietăţi imobiliare puse la bătaie depăşeşte 140 miliarde yeni japonezi, adică puţin peste 1,7 miliarde dolari. Aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie din Japonia din ultimii doi ani, conform specialiştilor din domeniu.

De asemenea, divizia de real-estate a companiei de servicii financiare Blackstone Group, negociază intens pentru acelaşi portofoliu, astfel că este în strânsă competiţie cu GLP. Ambii giganţi internaţionali licitează pentru a obţine bunurile imobiliare, conform presei japoneze.

LaSalle Investment Management vinde un portofoliu de peste 20 de proprietăţi industriale din Japonia, folosite ca spaţii logistice de companiile de profil, în mod special de cele de distribuţie.

Aceasta ar fi cea mai mare investiţie făcută de o singură companie, de când Japonia a fost devastată de calamităţile naturale din martie. De asemenea, ar fi cea mai mare achiziţie a unei singure companii de când fondul imobiliar Secured Capital a cumpărat clădirea Pacific Century Place din Tokio, în 2009, pentru o sumă de aproape 1,7 miliarde dolari, conform datelor Nomura Securities.

CITEȘTE ȘI: Cum construiesc japonezii pentru a rezista la cutremure?

 

21 July 2011