Anumite locuri au devenit extrem de populare în întreaga lume deoarece, într-un fel sau altul, au marcat istoria omenirii – fie că este vorba despre monumente învăluite în mister lăsate moştenire de civilizaţii de mult apuse, fie că este vorba de bijuterii arhitecturale ridicate de strămoşi viteji, ori că vorbim de oraşe sau ţări considerate leagăne ale anumitor civilizaţii. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai importante destinaţii istorice.

23191-10_castel_european.jpg10. Castele europene

În toată Europa, pot fi admirate sute de castele medievale, care evocă imaginea unor prinţese şi cavaleri de basm. Acestea nu numai că au fost ridicate ca nişte fortăreţe împotriva duşmanilor, dar erau şi căminele nobilimii de altă dată, astfel că reprezentau o modalitate de a arăta statutul şi bogăţia. Toate ţările europene îşi promovează castelele sale, iar fiecare are farmecul său aparte, o arhitectură specială şi o poveste unică. Unele dintre cele mai impresionante exemple includ Castelul Neuschwanstein din Germania, Palatul Versailles din Franţa, Palatul Sintra din Portugalia, Castelul Praga din Cehia  sau Palatul Topkapi din Turcia.

23192-9_stonehenge.jpg9. Ansamblul Stonehenge, Anglia

Puţine monumente neolitice au mai supravieţuit până în zilele noastre, iar Stonehenge este unul dintre ele. Deşi este cel mai important monument preistoric din Anglia, încă nu se cunosc date importante – cine l-a construit, când a fost ridicat cu exactitate şi ce rol avea. Unele teorii spun că ansamblul a fost ridicat ca şi observator astronomic, iar altele avansează ideea că ar fi fost un monument religios. Până nu demult, această construcţie le era atribuită druizilor (populaţie existentă în Anglia înainte de cucerirea romană), dar tehnicile moderne au demonstrat că a fost ridicată cu cel puţin 1.000 ani înaintea acestora, undeva între 2.400 şi 2.200 î.e.n.

23193-8_angkor_wat.jpg8. Angkor Wat, Cambodgia

Ankor Wat este un templu hindus din Cambodgia, un adevărat etalon de arhitectură khmeră, „cu turnuri, decoruri şi toate rafinamentele pe care le poate concepe geniul uman”, după cum a fost descris de călugărul portughez care l-a redescoperit. Măreaţa construcţie a devenit un simbol al ţării şi chiar apare pe steagul naţional al Cambodgiei, astfel că este cel mai bine păstrat loc arheologic şi cea mai importantă atracţie turistică a ţării. Templul a fost ridicat la începutul secolul al XII-lea, de către regele Suryavarman al II-lea, cu scopul de a deveni cel mai important locaş religios şi oraş-capitală.

23194-7_marele_zid_chinezesc.jpg7. Marele Zid Chinezesc

Una dintre cele şapte Noi Minuni ale Lumii, Marele Zid Chinezesc este o demonstraţie impresionantă de inginerie, fiind singura construcţie de pe Pământ observabilă de pe Lună. Amplasat în nordul Chinei, zidul este o construcţie militară strategică, cu rol de apărare a graniţei Imperiului Chinez, ce a fost construit în circa 2.000 ani. Primele secţiuni au fost ridicate în secolul V î.e.n., dar cele mai importante lucrări au avut loc în timpul dinastiei Ming. Lungimea zidului este controversată, dar cele mai recente studii susţin că aceasta ar fi de 6.350 km.

23195-6_machu_pichu.jpg6. Machu Picchu, Peru                  

Machu Picchu sau „Oraşul Pierdut al Incaşilor” este cel mai cunoscut simbol al Imperiului Inca, ridicat pe înălţimile din Peru. Deşi oraşul a fost construit în 1462, a fost părăsit câteva sute de ani mai târziu din cauze necunoscute şi redescoperit abia în 1911, de către arheologul Hiram Bingham. Orăşelul fascinează prin cele 140 de construcţii, prin treptele săpate în blocuri compacte de granit, iar de interes istoric şi arheologic sunt sistemele de irigaţii şi drumurile prin junglă pavate de nişte oameni care nu descoperiseră roata.

23196-5_parthenon.jpg5. Parthenonul, Grecia

Un adevărat simbol grecesc, Partheonul era, cândva, cea mai frumoasă clădire de pe Acropole. Cu o lungime de aproape 100 metri şi o lăţime de circa 33 metri, templul a fost ridicat de Pericle, în cinstea zeiţei Atena Partenos. Construcţia impunătoarei clădiri a durat 15 ani, iar marmura folosită conţine minereu de fier, ceea ce îi conferă o strălucire aparte în lumina soarelui. Multe dintre statuile originale au fost mutate, aflându-se acum în diferite muzee celebre din lume, în ciuda eforturilor autorităţilor greceşti de a le aduce înapoi.

23197-4_taj_mahal.jpg4. Taj Mahal, India

În oraşul Agra, se află cel mai frumos mausoleum din India, Taj Mahal, ridicat în secolul XVII. Monument închinat dragostei, Taj Mahal nu este numai una dintre cele mai impresionante clădiri din lume, dar povestea construcţiei sale este cu adevărat tulburătoare. A fost construit la ordinul împăratului mogul Shah Jahan, în memoria soţiei sale Mumtaz Mahal, prinţesă persană musulmană. Împărăteasa a murit după naşterea celui de-al 14-lea copil al cuplului, iar împăratul a fost atât de afectat, încât se spune că i-a albit părul în câteva luni. Împărăteasa a avut patru rugăminţi pentru soţul său, înainte de a se stinge: săi-i construiască un mormânt, să viziteze acest mausoleum la aniversarea ei, să se recăsătorească şi să-şi iubească fiii.

23198-3_petra.jpg3. Petra, Iordania

Capitala antică a nabateenilor, Petra este astăzi un simbol al Iordaniei, ce atrage milioane de turişti în fiecare an. Oraşul roşiatic este săpat în întregime în munte, iar accesul se face printr-un canion îngust, de peste un kilometru lungime. Printre principalele atracţii se numără Teatrul şi Mănăstirea, dar cu adevărat celebru este numai Al Khazneh, numit şi Tezaurul. Acesta era înconjurat de mister până nu demult, însă recentele excavaţii au dezvăluit că este un cavou, probabil al familiei regale.

23199-2_roma.jpg2. Roma, Italia

Oraşul Etern este o adevărată colecţie de piese arhitecturale uluitoare, astfel că se regăseşte printre cele mai populare destinaţii turistice din lume. La fiecare colţ de stradă se pot admira ruine din antichitate, lucrări medievale, opere renascentiste sau clădiri baroc, astfel că vizitatorii care petrec o lună în acest oraş splendid nu reuşesc să descopere tot ce este de văzut. Cu toate acestea, există câteva obiective absolut obligatorii pentru orice turist: Coloseumul, Forumul Roman, Pantheonul, Circus Maximus, Fontana di Trevi şi cel puţin una dintre multele piaţete istorice din oraş.

23200-1_egipt.jpg1. Egipt

Egipt, patria unei civilizaţii străvechi, este una dintre cele mai bogate ţări din lume din punct de vedere cultural şi printre cele mai vizitate destinaţii turistice din antichitate şi până în zilele noastre. Cu toate acestea, fascinantul şi misteriosul Egipt nu şi-a dezvăluit toate tainele nici în ziua de azi. Deşi numele acestei ţări este aproape sinonim cu Piramida lui Keops, cu Sfinxul sau cu Valea Regilor, Egiptul are multe alte surprize de oferit – nenumărate obiective turistice antice, croaziere pe Nil, fascinantul Cairo şi, nu în ultimul rând, staţiuni moderne renumite, precum Sharm El Sheikh sau El Gouna (denumită şi Mica Veneţie a Egiptului).

 CITEȘTE ȘI: Top 10 – Clădiri-simbol din întreaga lume

 

27 January 2012