Orientul Mijlociu are un farmec aparte în ochii turiştilor de pe orice continent – istoria, tradiţiile, bucătăria specifică sau stilul de viaţă atrag milioane de vizitatori anual. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai apreciate destinaţii turistice din Orientul Mijlociu, realizat de Trip Advisor în 2013, pe baza voturilor vizitatorilor din întreaga lume.

31335-10_abu_simbel_egipt.jpg10. Abu Simbel, Egipt

Abu Simbel este un orăşel compact şi fermecător, ce poate fi vizitat la pas, astfel că este perfect pentru o excursie de o zi din Aswan. Principalele atracţii de aici sunt Templul lui Ramses al II-lea şi Templul lui Nefertiti din Hathor, construcţii ce au fost aproape distruse în anii ’60, la revărsarea Lacului Nasser. Din fericire, datorită intervenţiei UNESCO, aceste bijuterii de o valoare inestimabilă au fost salvate.

31334-9_hurghada_egipt.jpg9. Hurghada, Egipt

Recifurile fascinante de corali şi apele de un albastru uimitor au transformat orăşelul Hurghada într-o staţiune turistică de clasă mondială, pentru care rezervările trebuie făcute cu destul timp în avans. Satul pescăresc Hurghada a fost fondat la începutul secolului XX, însă în scurt timp a ajuns o o staţiune cunoscută de pe coasta Mării Roşii, precum şi un centru internaţional al sporturilor de apă, cu unele dintre cele mai bune locuri de scufundări şi snorkeling din lume.

31333-8_giza_egipt.jpg8. Giza, Egipt

Există anumite destinaţii turistice faimoase pe care vizitatorii le aleg fără un scop anume – plimbare, shopping, atmosferă sau distracţie. Giza însă este ţinta turiştilor din întreaga lume pentru un lucru clar: cele mai impresionante monumente ale Egiptului antic, ce au supravieţuit până în prezent – piramidele şi Sfinxul. Contrar părerii generale, numai Piramida lui Keops este considerată a fi una dintre Cele şapte Minuni ale Lumii Antice, nu şi Kefren şi Mikerinos.

31332-7_petra_iordania.jpg7. Petra, Iordania

Inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Petra este considerată a fi una dintre Cele şapte Noi Minuni ale Lumii. Faima internaţională i-au adus-o templele săpate direct în stâncă, iar cel mai cunoscut este „Trezoreria” (aici a fost filmată ultima parte din „Indiana Jones”). Redescoperit în anul 1812, oraşul antic se află la poalele Muntelui Hor, în valea Arabah, denumită şi „Wadi Araba”, vale ce se întinde de la Marea Moartă şi până la Golful Aqaba.

31331-6_tel_aviv_israel.jpg6. Tel Aviv, Israel

Fondată la începutul secolului trecut, Tel Aviv este o metropolă tânără şi modernă, cu o populaţie diversă. Opţiunile de petrecere a timpului liber sunt extrem de numeroase în Tel Aviv, considerat a fi „cel mai petrecăreţ oraş al Israelului” – plajele, restaurantele, barurile şi viaţa de noapte animată atrag tinerii şi artiştii din întreaga regiune, iar astfel se creează o atmosferă unică, ameţitoare pentru vizitatorii din orice colţ al lumii.

31330-5_ierusalim_israel.jpg5. Ierusalim, Israel

Destinaţie consacrată printre pelerinii religioşi, Ierusalim este un oraş ce fascinează orice turist, indiferent de religie. Capitala Israelului este una dintre cele mai vechi aşezări din lume, în care istoria se îmbină cu prezentul, iar tradiţionalul se împleteşte cu modernul – cartierele antice se învecinează cu ansambluri moderne, vechile alei pitoreşti se intersectează cu străzile noi. Ierusalim se împarte în Oraşul Nou şi Oraşul Vechi, cel din urmă fiind principala ţintă a vizitatorilor de pretutindeni.

31329-4_luxor_egipt.jpg4. Luxor, Egipt

Luxor a devenit faimos pe plan internaţional datorită descoperirilor arheologice din perioada Egiptului antic. Oraşul s-a dezvoltat puternic datorită turismului şi este descris frecvent ca fiind „cel mai mare muzeu în aer liber din lume”, datorită ruinelor din interiorul oraşului modern. Principalele atracţii pentru vizitatori sunt Complexul monumental Karnak şi Templul din Luxor, iar de cealaltă parte, pe malul vestic al Nilului, se află celebra Vale a Regilor.

31328-3_sharm_el_sheikh_egipt.jpg3. Sharm El Sheikh, Egipt

Diversitatea speciilor de peşti şi sutele de recifuri de corali din Marea Roşie au transformat Sharm El Sheikh într-un magnet pentru turiştii pasionaţi de scufundări şi viaţă marină. În ultimele decenii, numărul turiştilor a crescut puternic, astfel că economia cele mai cunoscute staţiuni din Sinai s-a dezvoltat puternic. Drept urmare, au apărut multe complexuri turistice de primă clasă şi restaurante selecte, iar vizitatorii au la dispoziţie numeroase variante de petrecere a timpului liber.

31326-2_cairo_egipt.jpg2. Cairo, Egipt

Deşi există încă din antichitate, Cairo reuşeşte să aibă toate caracteristicile unei metropole moderne, fiind în acelaşi timp locul perfect pentru a explora istoria şi cultura egipteană. Cu o populaţie de aproximativ 19 milioane locuitori, capitala Egiptului este cel mai mare oraş din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, însă aglomeraţia şi nivelul zgomotului sunt pe măsură. În ciuda tulburărilor politice şi sociale ce au avut loc aici în ultimii ani, Cairo rămâne una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din lume.

31327-1_dubai_eau.jpg1. Dubai, Emiratele Arabe Unite

Dubai este o oază futuristă, o metropolă sofisticată, ai cărei zgârie-nori se înalţă deasupra Deşertului Sahara. Unul dintre cele mai însemnate centre culturale şi de afaceri ale Orientului Mijlociu Dubai este un oraş al superlativelor – aici este cea mai înaltă clădire din lume (Burj Khalifa), cea mai mare fântână muzicală, singurul hotel de şapte stele existent (Burj al-Arab), cea mai mare insulă artificială (Palm Islands), cea mai mare grădină cu flori naturale (Grădina Miracolelor), etc.

NU RATA: Top 10 – Castele din Europa


16 August 2013