Castelele europene reprezintă o atracţie pentru turiştii de pe toate continentele, datorită vechimii, frumuseţii şi, nu în ultimul rând, a legendelor ce le înconjoară. Unele sunt încă locuite de capete încoronate, utilizate de către autorităţi sau deschise publicului larg. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai cunoscute şi apreciate castele din Europa.

31304-10_praga_cehia.jpg10. Cetatea din Praga, Cehia

Fostă reşedinţă a regilor Boemiei şi împăraţilor romano-germani, Cetatea din Praga a fost ridicată în secolul IX şi este chiar şi astăzi una dintre cele mai cunoscute fortificaţii din lume. Cu o suprafaţă aproape 70.000 mp, este clasată de Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare castel antic din lume. În prezent, aici se află sediul preşedinţiei Republicii Cehe.

31303-9_windsor_marea_britanie.jpg9. Castelul Windsor, Anglia

Construit în secolul XI, Castelul Windsor a devenit, de-a lungul secolelor, unul dintre simbolurile asociate cu familia regală britanică. Ridicat în oraşul Windsor din comitatul Berkshire, castelul se întinde pe o suprafaţă de peste cinci hectare şi reuneşte caracteristicile unei fortificaţii, ale unui palat şi ale unui mic oraş. Peste 500 persoane lucrează şi locuiesc la Castelul Windsor.

31302-8_coco_spania.jpg8. Castelul Coca, Spania

Amplasat în provincia autonomă Castilla y Leon, Castelul Coca a fost construit în secolul XV şi a servit vreme îndelungată drept reşedinţă a Casei nobiliare de Alba. Amestec al stilului Gotic cu cel Mudejar, castelul este o atracţie pentru vizitatori, fiind inclus încă din 1931 pe lista monumentelor turistice de maximă importanţă.

31301-7_miramare_italia.jpg7. Castelul Miramare, Italia

Construit în secolul XIX, de către fratele împăratului Franz Joseph I, Castelul Miramare este amplasat în nordul Italiei, în Golful Trieste. Domeniul se întinde pe o suprafaţă de 54 hectare, fiind renumit pentru frumuseţea grădinilor, ce au fost concepute însuşi de arhiduce. Din 1955, castelul a devenit muzeu de stat, astfel că şi în prezent este deschis publicului.

31300-6_pena_portugalia.jpg6. Palatul Pena, Portugalia

Amplasat în localitatea Sintra, la puţin peste 20 km de Lisabona, Palatul Pena este una dintre cele şapte minuni ale Portugaliei, fiind inclus pe lista monumentelor UNESCO. Construcţia a fost ridicată în secolul XIX, deşi istoria sa începe încă din Evul Mediu, când aici a fost clădită o capelă, transformată ulterior în mănăstire.

31299-5_bran_romania.jpg5. Castelul Bran, România

Ridicat în 1212, Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute simboluri româneşti în afara graniţelor. Legenda spune că aici şi-ar fi avut căminul domnitorul Vlad ţepeş, deşi documentele istorice nu confirmă această ipoteză. Scriitorul irlandez Bram Stoker este cel care a făcut faimos numele Castelului Bran, prin nuvela „Dracula”.

31298-4_versailles_franta.jpg4. Palatul Versailles, Franţa

Renumit pentru luxul din interior, Palatul Versailles a fost reşedinţa regilor Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea. Unul dintre cele mai importante monumente franceze, Palatul Versailles a fost scena unor însemnate evenimente istorice şi este un simbol al monarhiei absolute instaurate de Regele Soare. Din 1837, Versailles a devenit primul muzeu francez de istorie.

31297-3_ashford_irlanda.jpg3. Castelul Ashford, Irlanda

Castelul Ashford a fost ridicat de Casa de Burke, în 1228. După ce a aparţinut unui lung şir de proprietari, castelul a fost transformat în hotel de cinci stele, iar la sfârşitul anulul 2012, publicaţia americană „Condé Nast Traveler” l-a desemnat ca fiind cel mai bun loc de cazare din Irlanda, plasându-l pe locul 3 în întreaga Europa.

31295-2_peles_romania.jpg2. Castelul Peleş, România

Castelul Peleş a fost ridicat la cererea regelui Carol I, cu ajutorul arhitectului vienez Wilhelm Doderer. Construcţia sa a început în 1873, fiind inaugurat zece ani mai târziu. Reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, Castelul Peleş este considerat a fi cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România. În 1953, a fost declarat muzeu, iar peste 300.000 turişti îi calcă pragul anual.

31296-1_neuschwanstein_germania.jpg1. Castelul Neuschwanstein, Germania

Ridicat la sfârşitul secolului XIX, Castelul Neuschwanstein se află pe un deal accidentat din sud-vestul Bavariei. Construcţia sa a început la dorinţa regelui Ludovic al II-lea al Bavariei, acesta dorindu-şi un refugiu personal. Imediat după moartea sa, castelul a fost deschis publicului, fiind vizitat de peste 60 milioane turişti până în prezent. Castelul Neuschwanstein a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru celebra casă de producţie Disney.


CITEȘTE ȘI: Top 10 - Cele mai faimoase muzee din lume

 

9 August 2013