Oraşele inteligente folosesc tehnologia informaţiei şi comunicării pentru a-şi administra eficient resursele, pentru a economisi energie şi costuri, dar şi pentru a îmbunătăţi serviciile publice şi nivelul de trai al cetăţenilor săi. Până în 2016, bugetul total alocat tehnologiilor implementate în oraşele inteligente se va ridica la 40 miliarde dolari, iar specialiştii consideră că, în timp, aceste metropole vor deveni principalele ţinte ale investitorilor imobiliari. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai inteligente oraşe din lume, conform analizei Co.Exist.

27919-10_barcelona.jpg10. Barcelona

Barcelona este unul dintre primele oraşe inteligente, printre primele metropole preocupate de găsirea unor soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon. Autorităţile au introdus, încă de acum 12 ani, „Ordonanţa Solară”, prin care se reglementează utilizarea energiei solare pentru producerea de apă caldă în locuinţe. Barcelona va găzdui, în 2013, cel mai important simpozion pe tema mobilităţii electrice, „ EVS27 World Battery”, câştigând competiţia împotriva a Paris şi Geneva.

27918-9_hong_kong.jpg9. Hong Kong

Deşi Hong Kong se clasează pe locul 3 în ceea ce priveşte digitalizarea serviciilor administrative şi a obţinut un punctaj ridicat şi la alte capitole, se află la coada clasamentului celor mai inteligente oraşe din lume, deoarece se clasează pe locul 70 în ce priveşte calitatea vieţii. Hong Kong experimentează tehnologia RFID (identificarea prin frecvenţa radio) în aeroport, iar cetăţenii oraşului au adoptat rapid cartelele inteligente, folosite în transportul public, accesul în librării, clădiri sau parcări.

27917-8_copenhaga.jpg8. Copenhaga

Copenhaga speră să preia rolul de lider al inovaţiei în domeniul sustenabilităţii. Autorităţile şi-au propus ca, până în 2025, să reducă complet nivelul emisiilor de carbon, iar 40% dintre cetăţeni circulă în mod regulat cu bicicleta. Primarul Frank Jensen subliniază constant importanţa oraşelor inteligente în economia viitorului şi este un activ susţinător al „cleantech”, concept conform căruia se pot crea şi folosi combustibili şi electricitate, cu un minim impact asupra mediului încojurător.

27916-7_berlin.jpg7. Berlin

Una dintre cele mai apreciate preocupări ale primăriei din Berlin este cea legată de testarea vehiculelor V2G (vehicle to grid), în colaborare cu Vattenfall, BMW şi alte companii cu greutate. Plecând de la ideea că maşinile electrice parcate pot furniza rezerve electrice pentru reţelele energetice naţionale, primăria din Berlin speră să creeze o centrală electrică virtuală din vehicule de acest gen. Berlin este pe locul opt între cele mai verzi oraşe europene, s-a clasat pe locul 14 în ceea ce priveşte inovaţia şi pe locul 17 la capitolul calitate a vieţii.

27915-6_tokyo.jpg6. Tokyo

Tokyo este singurul oraş asiatic din acest clasament, plasându-se pe locul 22 la capitolul inovaţie şi pe locul 15 în ceea ce priveşte digitalizarea serviciilor administrative. La sfârşitul anului trecut, primăria a anunţat că va începe construirea unui oraş inteligent la periferia Capitalei – în parteneriat cu nume grele precum Panasonic, Accenture sau Tokyo Gas, autorităţile vor ridica o „suburbie eco”, cu locuinţe ce vor beneficia de panouri solare integrate şi aparate eficiente energetic, conectate la o reţea inteligentă.

27914-5_londra.jpg5. Londra

Capitala britanică este recunoscută pentru inovaţiile din domeniul sustenabilităţii, cea mai cunoscută fiind taxa de congestionare a traficiului (toţi şoferii plătesc taxă de minimum 10 lire pentru a străbate zona centrală a Londrei, în fiecare zi a săptămânii, între orele 7 şi 18). În plus, autorităţile londoneze în parteneriat cu O2 au lansat cea mai mare reţea de Wi-Fi gratuit din Europa. Mai mult, Londra găzduieşte centrul de cercetare al oraşelor inteligente, în cadrul Imperial College.

27913-4_new_york.jpg4. New York

Primăria din New York colaborează cu IBM încă din 2009 şi a lansat IBM Business Analytics Solution Center, datorită „cererii în creştere de capacităţi complexe necesare pentru a construi oraşe mai inteligente şi pentru a ajuta clienţii să optimizeze diferite procese şi decizii business”. Astfel au apărut programe de prevenire a incendiilor, de protejare a primilor respondenţi şi de identificare a cererilor false de returnare a taxelor, cu ajutorul căruia se economisesc anual aproape 100 milioane dolari. New York primeşte un punctaj destul de ridicat la toate capitolele, cu excepţia calităţii vieţii, la care se clasează pe un ruşinos loc 47.

27912-3_paris.jpg3. Paris

Paris se clasează pe locul trei în lume la capitolul inovaţie, locul opt în ceea ce priveşte digitalizarea serviciilor administrative, dar ocupă şi locul 10 între cele mai „verzi” oraşe europene. Autorităţile pariziene s-au remarcat pe plan internaţional datorită ideii de a implementa programul Velib, sistemul public de închiriere a bicicletelor. Mai mult, la sfârşitul lui 2011, primăria a lansat un sistem similar de închiriere a maşinilor electrice, numit Autolib.

27911-2_toronto.jpg2. Toronto

Cel mai bine clasat oraş din America de Nord, Toronto este un membru activ al Clinton 40 (C40), o reţea din care fac parte cele mai importante metropole din lume, care se preocupă de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În aceste demersuri, autorităţile beneficiază de suportul sectorului privat, care a susţinut financiar iniţiativa Smart Commute Toronto, în încercarea de a îmbunătăţi şi eficientiza transportul în comun pentru angajaţi.

27910-1_viena.jpg1. Viena

În mod surprinzător, primul loc al clasamentului  este ocupat de capitala Austriei, deoarece este singurul oraş clasat între primele zece la toate categoriile – cea mai bună calitate a vieţii (1), ecologism (4), inovaţie (5), digitalizarea serviciilor administrative (8). Autorităţile vieneze se preocupă de reducerea emisiilor de carbon şi au ţinte îndrăzneţe pe care vor să le atingă cu ajutorul unor programe de genul Smart Energy Vision 2050, Roadmap 2020 sau Action Plan 2012-2015.


CITEȘTE ȘI Top 10 – Cele mai valoroase branduri din lume

 

9 November 2012