Marile oraşe ale lumii sunt împodobite cu decoraţiuni şi luminiţe, pe perioada sărbătorilor de iarnă. National Geografic a alcătuit un clasament al celor mai luminate oraşe din întreaga lume, unde ornamentele de Crăciun oferă o atmosferă de poveste.  

22744-viena.jpgViena, Austria

De Advent (perioadă de patru săptămâni înaintea Crăciunului, la catolici), Viena îşi arată latura romantică: ghirlande de beculeţe strălucesc peste tot, se organizează târguri specifice în toate piaţetele, magazinele sunt decorate cu ramuri de pin şi panglici de mătase. Străzile sunt decorate cu imense candelabre, ce duc la Catedrala Sf. ştefan, iar la Palatul Schönbrunn sunt concerte în fiecare zi.

22745-copenhaga.jpgGrădinile Tivoli, Copenhaga, Danemarca

Grădinile Tivoli reprezintă mult mai mult decât un simplu parc de distracţii din inima Capitalei, iar pe perioada sărbătorilor, parcul de distracţii capătă o atmosferă magică. Luminiţele de Crăciun împodobesc orice - de la copaci şi până la standuri cu suveniruri, Moş Crăciun şi sania sa atrag copiii din toate colţurile parcului, caruselele se rotesc pe colinde scandinave, iar cei care vor doar să admire acest peisaj de poveste se pot încălzi cu glogg şi găluşte de mere.


22746-bruxelles.jpgBruxelles, Belgia

Plaisirs d'Hiver este uriaşul târg de sărbători ce animă capitala Belgiei, pe perioadă căruia toate clădirile sunt împodobite cu luminiţe, în timp ce colindele specifice se aud la fiecare colţ de stradă. Din Grand Place şi până în Marché aux Poissons, atmosfera de basm este întreţinută de parade de lumini, decoraţiuni specifice şi nelipsiţii vânzători de vafe belgiene.

22747-georgia.jpgGrădinile Callaway, Georgia, SUA

Opt milioane de beculeţe se aprind în acest complex rustic, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Mai mult de atât, anul acesta se organizează aici cea de-a 20-a ediţie a festivalului anual „Fantasy in Lights" (între 18 noiembrie şi 30 decembrie). Scene şi filme de sărbători sunt proiectate pe ecrane uriaşe, iar Satul de Crăciun încântă turiştii. 


22748-kobe.jpgKobe, Japonia

După cutremurul din Kobe, din decembrie 1995, guvernul Italiei a donat japonezilor mii de beculeţe pictate de mână. Gestul frumos s-a transformat în Festivalul Kobe Luminarie - timp de două săptămâni, câteva ore pe zi, marile bulevarde sunt închise, pentru a permite pietonilor să admire îndeaproape zecile de mii de becuri pictate. În fiecare an, între trei şi cinci milioane de oameni se bucură de unicul spectacol de lumini.

22750-columbia.jpgMedellín, Columbia

Acest fost oraş al drogurilor şi-a arătat frumuseţea abia după ce mafia locală a fost destrămată. Pe perioada sărbătorilor de iarnă sunt aprinse de lumini fantastice, în timp ce ornamente gigantice coboară din copaci. Imense figurine tridimensionale iluminate plutesc pe râul Medellín, dând o atmosferă ireală întregului oraş.

22751-suedia.jpgGothenburg, Suedia

Mirosul de migdale prăjite şi vin fiert anunţă sosirea sărbătorilor de iarnă în Gothenburg. Târgul organizat de Crăciun în parcul de distracţii Liseberg (cel mai mare din Scandinavia) este fermecător mulţumită clădirilor ornate şi celor 700 de brazi împodobiţi cu cinci milioane de luminiţe. Există un drum de 3 km ce duce în port, numit Banda Luminii, unde decoraţiunile depăşesc imaginaţia, iar corurile întreţin atmosfera magică.

22752-florida.jpgSaint Augustine, Florida, SUA

Oraşul şi-a păstrat obiceiurile de pe vremea coloniştilor spanioli, din secolul al XVI-lea. Una dintre cele mai interesante tradiţii ţinute şi în zilele noastre este Noaptea Luminilor, când se aprinde o lumânare albă, la fiecare fereastră. Astfel că pe parcursul unei nopţi, întregul oraş pare desprins din basme.


22753-hong_kong.jpgHong Kong, China

Crăciunul în Hong Kong este un vis devenit realitate - lumiţele strălucesc pe orice străduţă, se aude muzică la tot pasul, iar magazinele concurează în a-şi uimi clienţii cu decoraţiunile de sărbători. De exemplu, anul trecut, o galerie comercială a creat o Cale Lactee pe un întreg nivel, pentru a-şi atrage cumpărători. Colindătorii se adună în centrul oraşului, în jurului pomului de Crăciun din cristale Swarovski de dimensiuni impresionante, în timp ce portul Victoria este iluminat mai ceva ca în timpul zilei. Festivităţile de Anul Nou captivează interesul oricărui turist, iar artificiile sunt mai impresionante de la an la an.

22754-madrid.jpgMadrid, Spania

Centrul oraşului este animat de târgul de Craciun, ce datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Figurine specifice sărbătorilor religioase împodobesc oraşul, iar Scena naşterii Domnului este mutată în diferite piaţete pentru a putea fi admirată de toată lumea. festivităţile ajung la punctul culminant odată cu parada din Ajunul Epifaniei, o mare sărbătoare catolică, ce marchează venirea celor Trei Magi, care, în cultura spaniolă, îndeplinesc rolul lui Moş Crăciun.

CITEȘTE ȘI: Top 10 - Străzi unice în lume


23 December 2011