Clădiri verzi, produsele ecologice, companii eco-friendly – toate aceste cuvinte au devenit din ce în ce mai des utilizate în ultimii ani. Oameni din întreaga lume fac eforturi pentru a păstra Pământul sănătos: conduc maşini hibride, folosesc energia eoliană sau solară, reciclează. Mai mult de atât, unele ţări au adoptat legi pentru a sprijini acest stil de viaţă. IMOPEDIA.ro  prezintă clasamentul pentru 2012 al ţărilor care fac cele mai mari eforturi pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, conform unui indice stabilit de Universitatea Yale.

Faimoasa Universitate Yale a alcătuit un Index de Performanţă Ambientală  (IPA), în baza căruia stabileşte cât de ecologică este fiecare ţară. Cercetătorii realizează anual un clasament al celor mai ecologice ţări din lume, după 25 de criterii, printre care se numără impactul mediului asupra sănătăţii populaţiei, protecţia habitatului sau calitatea apei şi a aerului. Deşi România este clasată pe locul 88 din 132, primind calificativul de „performanţe slabe”, cu un indice de 48,3, există state mult mai motivate, care au găsit modalităţi pentru a reduce emisiile de carbon şi au adoptat deja un stil de viaţă ecologic.

23699-10_germania.jpg10. Germania – 66,9

Germania şi-a propus ca, până în 2022, să închidă toate centralele nucleare, devenind astfel prima ţară puternic industrializată care a decis să renunţe la energia nucleară. Germania este în topul ţărilor europene cu surse alternative de energie – sursa principală o constituie vântul (centralele eoliene). În Germania s-a ajuns până într-acolo încât comunitatea musulmană va construi o moschee cu turbine eoliene în minarete.

23700-9_suedia.jpg9. Suedia – 68,8

În afară de faptul că Suedia s-a concentrat pe hidroenergie şi energie eoliană pentru a genera electricitate, autorităţile au stabilit un plan de eliminare a combustibililor fosili, până în 2020, astfel că 28% din energie şi resurse sunt deja regenerabile şi ecologice. Măsurile au apărut încă din anii ’80, în timpul crizei petrolului, iar astăzi nenumăraţi cetăţeni alimentează automobilele cu metan, extras din dejecţiile vitelor. Mai mult de atât, companiile le cer angajaţilor să conducă ecologic (respectiv să nu accelereze puternic, să nu demareze în viteză şi să şofeze cu viteze mici), pentru a consuma cât mai puţin combustibil.

23701-8_italia.jpg8. Italia – 68,9

Italia este ţara cu cele mai extinse suprafeţe cultivate ecologic din Uniunea Europeană şi nu se preocupă de puţin timp de acest domeniu: numai în 2006 erau peste 1,1 milioane hectare, adică 20% din totalul terenurilor organice din UE de la acea vreme. Mai mult de atât, Italia a obţinut un punctaj maxim IPA în ceea ce priveşte efectul mediului înconjurător asupra sănătăţii. Ca un bonus, Vaticanul este cea mai ecologică zonă din lume, Papa Benedict al XVI-lea fiind denumit şi „Papa Verde”. Vaticanul a obţinut anul trecut titlul de stat cu „energie zero”, datorat construcţiilor cu „zero energie”, cu un bilanţ energetic anual zero, deoarece consumată scăzută din energia produsă este zero.

23702-7_austria.jpg7. Austria – 68,92

Austria a găsit diferite modalităţi inedite pentru a se înscrie în tendinţele ecologice. De exemplu, cu ocazia Olimpiadei de Iarnă din 2010, autorităţile au construit o „clădire pasivă” pentru a găzdui Comitetul Olimpic. Această construcţie nu a folosit sisteme de răcire sau de încălzire, deoarece se autoreglează din punct de vedere termic. Recent, Austria s-a alăturat Cehiei într-un program prin care se doreşte plantarea unor grădini eco-friendly la graniţa dintre cele două ţări. Aceste grădini conţin copaci fructiferi, flori şi ierburi plantate fără pesticide.

23703-6_franta.jpg6. Franţa – 69

Preşedintele Nicolas Sarkozy este cel care a insistat să fie adoptate măsuri pentru a se conserva energie şi pentru a fi protejat mediul. Preşedintele francez şi-a propus ca, până în 2020, să ridice procentul energiei reciclate de la 9%  la 25%, să reducă emisiile de carbon cu 20%, să crească numărul fermelor organice şi cel al clădirilor modernizate pentru a conserva energie. Deşi pare că Franţa are numai planuri măreţe, s-au făcut progrese semnificative, iar cel mai important este că a fost redus la 80% procentul de electricitate generată de reactoare nucleare. Pentru a încuraja achiziţia panourilor solare, statul oferă o reducere de taxe proprietarilor care vor să folosească energia solară. Mai mult de atât, autorităţile au hotărât să folosească în procent mai mare lemnul şi baloturile de paie în construcţii, deoarece sunt materiale prietenoase cu mediul, care oferă o bună izolaţie termică.

23704-5_costa_rica.jpg5. Costa Rica – 69,03

Costa Rica este cea mai controversată ţară din acest clasament, deoarece an de an există voci care susţin că nu este atât de ecologică precum susţine indexul IPA. Cu toate acestea, Costa Rica a obţinut un 95 puncte din 100 în ceea ce priveşte nivelul de împădurire, deşi despădurirea era în anii trecuţi cea mai mare problemă a acestui stat – între 1973 şi 1989 dispărea circa 2,3% din suprafaţa totală forestieră a ţării. Astăzi, Costa Rica este o destinaţie cunoscută printre turiştii eco, deoarece este faimoasă pentru biodiversitatea sa: păduri dense, nenumărate specii de animale şi apă din abundenţă. Un sfert din suprafaţa ţării este rezervaţie naturală protejată prin lege. Cu un plan de dezvoltare inteligent, Costa Rica poate evita calea clasică a ţărilor în curs de dezvoltare, care poluează mediul înconjurător.

23705-4_luxemburg.jpg4. Luxemburg – 69,2

Deşi nu se afla în top 10 anul trecut, Luxemburg recuperează rapid. Micul stat a obţinut punctaj maxim în ceea ce priveşte efectul  mediului înconjurător asupra sănătăţii, ceea ce înseamnă că aerul şi apa sunt de o calitate ireproşabilă. ţara a mai obţinut punctajul maxim IPA şi la capitolul biodiversitate şi habitat, iar pentru nivelul de împădurire a fost notată cu 95 de puncte din 100. Mai mult de atât, ţara are o evuluţie similară cu cea a Norvegiei şi Costa Rica, între anii 2000 şo 2010.

23706-3_norvegia.jpg3. Norvegia – 69,9

Până în 2030, Norvegia şi-a propus să fie o ţară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Pare un scop îndrăzneţ, luând în calcul faptul că statul depinde de platformele sale petroliere, atât ca sursă proprie de energie, cât şi pentru export. Autorităţile şi-au propus să reducă emisiile selectiv, înlocuind un loc poluat cu unul curat. Norvegia investeşte sume uriaşe de bani pentru materializarea unor idei ecologiste, deoarece vrea să descopere metode prin care să nu producă niciun fel de gaze cu efect de seră. Ca prime măsuri, autorităţile susţin utilizarea căilor ferate şi speră descoperirea unor surse alternative de combustibil, astfel că locuitorii care folosesc motorina vor suporta o taxă mai mare. Mai mult de atât, începând din 2009, a fost interzisă întrebuinţarea sistemelor termice alimentate cu petrol. Nu în ultimul rând, oficialităţile se îngrijesc de peisajul deosebit, anunţănd că vor să reducă despăduririle care au loc pe toată suprafaţa ţării. Norvegia a obţinut punctaj maxim în ceea ce priveşte nivelul de împădurire sau efectele mediului înconjurător asupra sănătăţii.

23707-2_letonia.jpg2. Letonia – 70,3

Letonia, o mică ţară baltică, este printre puţinele state care continuă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Pădurile şi mlaştinile ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa ţării (circa 35.000 kmp  din suprafaţa totală de puţin peste 64.000 kmp) şi funcţionează ca un filtru ce transformă dioxidul de carbon în biomasă, proces denumit „sechestrarea CO2”. Mai mult de atât, capitala Riga este considerată a fi cel mai curat oraş european. Atât cartierele principale, dar şi zonele periferice sunt curate, nepoluate şi fără gunoi, ceea ce reprezintă o adevărată performanţă pentru un oraş cu peste un milion de locuitori.

23708-1_elvetia.jpg1. Elveţia – 76,69

Elveţia deţine un îndelungat record de protecţie a mediului: încă din 1914, autorităţile au înfiinţat primul Parc Alpin, iar de atunci au mai fost create alte 20. Astăzi, în multe localităţi elveţiene, autoturismele sunt interzise, iar biciletele sunt principalul mijloc de transport. În plus, există hoteluri eco-friendly: oferă reduceri clienţilor care vin cu maşini hibride, dispun de sisteme de încălzire care reduc emisiile de carbon cu până la 80% anual, iar energia se extrage din lacurile din apropiere, procedură folosită şi de nenumărate şcoli elveţiene. Mai mult de atât, autorităţile au impus diverse taxe pentru folosirea serviciilor de gestionare a deşeurilor, iar deversarea gunoiului între graniţele ţării se plăteşte. Elveţia a obţinut un punctaj maxim în ceea ce priveşte calitatea aerului şi a apei.

 

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Pieţe imobiliare supraevaluate


 

2 March 2012