La presiunea opiniei publice, guvernul italian vrea să retragă scutirile de impozit de care se bucură Biserica Catolică, anunţă BBC. În urma acestei decizii, Vaticanul ar putea plăti peste 700 milioane euro anual, deoarece deţine circa 20% dintre proprietăţile din Italia. 

23529-vatican.jpgPrimul-ministru Mario Monti a declarat că Vaticanul trebuie să plătească impozitul pentru proprietăţile fără caracter religios, scutire de care se bucura până în prezent. Această decizie ar aduce la bugetul de stat circa 720 milioane euro , conform calculelor autorităţilor, notează  BBC.

Biserica Catolică din Italia deţine circa 110.000 proprietăţi, printre care se numără centre comerciale şi numeroase proprietăţi rezidenţiale. Valoarea acestora se ridică la nu mai puţin de 9 miliarde euro şi reprezintă circa 20% din totalul proprietăţilor din întreaga ţară.

Din decembrie anul trecut, guvernul italian a reintrodus impozitul pe proprietăţile imobiliare, taxă de care Vaticanul a fost scutit. Încă din 2005, grupurile şi organizaţiile conduse de biserică nu au fost clasificate ca societăţi comerciale, astfel că au fost scutite de impozitul pe proprietate. Dar din ce în ce mai mulţi cetăţeni s-au opus acestei înlesniri, considerând că aceste privilegii nu îşi au rostul într-o economie din ce în ce mai slăbită. Mai mult de atât, în urma ultimului pachet de austeritate adoptat de guvern, peste 130.000 de italieni au semnat o petiţie în care cereau ca Bisericii Catolice să îi fie revocat acest privilegiu.

CITEȘTE ȘI: UE alcătuieşte o „listă neagră” a ţărilor aflate în pericol de a călca pe urmele Greciei. Află care sunt acestea.


20 February 2012