Cunoscută şi ca „Oraşul Regilor”, Lima a fost, pentru mai mult de trei secole, unul dintre cele mai importante şi mai influente oraşe ale Americii de Sud. Capitala Republicii Peru este astăzi unul dintre cele mai mari centre financiare din America Latină, fiind considerat Oraş Beta – un oraş global, un important nod în sistemul economic mondial.

23595-lima_peru.jpgLima este capitala şi cel mai mare oraş din Peru, iar împreună cu oraşul port Callao formează Zona Metropolitană Lima. De fapt, întinsul oraş este un mozaic format din mai multe oraşe micuţe, astfel că adună 43 de districte. Cu peste 9 milioane de locuitori, capitala Republicii Peru este pe locul cinci în clasamentul celor mai mari oraşe din America Latină (după Mexico City, São Paulo, Buenos Aires şi Rio de Janeiro). Este una dintre puţinele capitale ale lumii care deţine un teren de golf în mijlocul cartierului business şi, deşi este ridicată în mijlocul deşertului, este cunoscută pe plan internaţional pentru deosebitele grădini întinse şi parcurile pline de fântâni.

Oraş ce datează încă din 1535, Lima oferă un peisaj divers – de la mahalale colorate şi clădiri coloniale, la centre moderne de shopping, hoteluri luxoase, restaurante extravagante şi o viaţă de noapte animată. Deşi capitala peruană este un oraş al secolului XXI, vizitatorii pot găsi în apropiere piramide pre-incaşe, biserici istorice sau alte atracţii turistice. Multe din clădirile interesante sunt înconjurate de piaţete, precum Piaţa Bolivar, Piaţa Italia, Piaţa San Martin sau Piaţa de Armas.

În ultimii cinci ani, sectorul construcţiilor a traversat o perioadă extrem de prosperă

23596-lima-slums-peru.jpgSectorul construcţiilor din Lima a trecut, în ultimii cinci ani, printr-o perioadă extrem de prosperă – s-au ridicat nenumărate complexuri rezidenţiale, centre comerciale şi clădiri de birouri. Drept urmare, preţul locuinţelor s-a mărit rapid, creştere ce nu s-a oprit în ultimii doi ani – preţul mediu de tranzacţionare a urcat cu 7% în 2011, după ce crescuse cu 8% în 2010, conform BBVA Research Peru. Preţul mediu al locuinţelor din Lima este în jurul a 105.000 dolari.  

În ultimii cinci ani, preţul terenurilor din Capitală a crescut necontrolat:

  • În cartierele cu vedere la mare, precum Miraflores, Barranco sau Chorrillos, preţul a explodat cu 200%
  • Puţin mai departe de centru, în zona Surco, unde sunt blocuri de apartamente de calitate, preţul a crescut cu 130%
  • În cartierul La Molina, una dintre zonele de lux din Capitală, preţul s-a mărit cu circa 105%
  • În La Estancia, preţul a urcat cu 120%
  • În La Pradera, zona Parcului Payet, a Parcului Pio XII şi a Parcului Santa Margarita, preţul terenurilor a crescut cu circa 150%

Chiriaşii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi la ce pretenţii au proprietarii în contractul de închiriere

23597-lima_moderna.jpgFiind un centru financiar, oferta de apartamente închiriate în regim hotelier este bogată în Lima. Chiriaşii care doresc să fie în mijlocul evenimentelor preferă cartierele cu vedere spre mare, gen Miraflores sau Barranco. San Borja şi Santiago de Surco sunt zone rezidenţiale, mai liniştite, în timp ce în San Miguel şi în Surquillo se găsesc apartamente mai ieftine, dar sunt zone mai rustice şi mai gălăgioase. Deşi există oferte decente la 500 dolari/lună, apartamentele îngrijite costă adesea mai mult, iar locuinţele luxoase se închiriază chiar pentru mii de dolari, spun consultanţii imobiliari.

Chiria medie a apartamentelor din Lima, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 575 dolari/lună; semicentral: 300 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 970 dolari/lună; semicentral: 490 dolari/lună

În general, chiria se achită cu o lună în avans, pe lângă o garanţie pe care o stabileşte proprietarul. În cazul apartamentelor închiriate pe o perioadă mai lungă, chiria este negociabilă. În schimb, consultanţii imobiliari atrag atenţia chiriaşilor străini să fie atenţi la contractul semnat – cei mai mulţi proprietari se aşteaptă de la clienţii lor să fie responsabili pentru orice reparaţii pe perioada de închiriere. Mai mult decât atât, chiriaşii sunt sfătuiţi să analizeze cu atenţie apartamentul înainte de a semna orice contract şi să noteze toate deteriorările existente şi reparaţiile ce trebuie făcute.

Segmentul rezidenţial – un motor de creştere a economiei peruane

23598-miraflores-lima-peru.jpgÎntre 2003 şi 2007, construcţia de locuinţe a crescut cu 67% în Zona Metropolitană Lima, alimentată fiind de o creştere semnificativă a creditelor ipotecare, dar  şi de un deficit al stocului de locuinţe (chiar și în anul 2009, acesta se ridica la 300.000 unități rezidențiale). Piaţa imobiliară este acum un motor de creştere a economiei peruane. În 2010, sectorul construcţiilor a crescut cu peste 14%, iar pentru 2012, specialiştii estimează o creştere de 8,7%.

Preţul mediu al apartamentelor din Lima, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.300 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 730 dolari/mp

Cartierul Miraflores se adresează elitelor, iar apartamentele cu preţuri piperate vin la pachet cu o panoramă spectaculoasă către mare. Cumpărătorii exclusivişti se orientează către zona San Isidro, urmată de cartierul Barranco din zona Los Malecones.

Deşi este mai departe de centrul oraşului, Surco este extrem de apreciat de clienţii de clasă mijlocie, deoarece este un cartier bine întreţinut, cu apartamente de calitate, la preţuri decente, în special în zonele Las Casuarinas, Chacarilla del Estanque, San Jorge sau Santa Teresa. În acelaşi cartier, zona San Borja este rezervată caselor cu grădină.

CITEȘTE ȘI: În Tokyo, preţul locuinţelor a scăzut dramatic, dar tot nu este accesibil oricui


25 February 2012