BCR a făcut deja o tradiţie din licitaţiile pentru bunurile executate silit. De data aceasta, a venit rândul terenurilor din portofoliul companiei. Este vorba despre 140 de terenuri, pe care banca încearcă să obţină aproximativ 22,7 milioane euro. Deşi interesul clienţilor este în creştere, puţini sunt cei care se şi încumetă să participe la licitaţii, şi chiar şi mai puţini cei care ajung să şi cumpere. Preţurile cerute de bancă sunt, uneori, mai mari decât cele ale pieţei libere. La fel se întâmplă şi în cazul proprietăţilor executate silit de alte bănci, care au ajuns deja la un număr licitaţii repetate, fără succes.

23946-auction_gavel.jpgTerenurile scoase la licitaţie de bănci, în urma executărilor silite, sunt din toate categoriile: terenuri agricole, terenuri forestiere, intravilane – atât din oraşe importante, cât şi din zone secundare. O ofertă variată care ar trebui să fie suficientă, pentru a prinde clienţi din toate categoriile. Totuşi, chiar dacă interesul iniţial este mare şi mii de oameni intră pe ofertele virtuale pentru a le analiza, totul se termină în momentul în care preţul este afişat. Preţurile diferă foarte mult în funcţie de tipul terenului, de zonă şi de suprafaţă.

  • De exemplu, BCR vinde un metru pătrat de pădure de conifere din zona montană a judeţului Argeş cu 8,6 lei (aproape 2 euro)
  • La intrarea în Predeal dinspre Braşov este de vânzare un teren de 2.900 mp cu aproximativ 790 de lei/metru (185 de euro)
  • În Braşov, în zona rezidenţială de nord, un lot de 8.700 mp se vinde cu 8.740.000 de lei, rezultând un preţ mediu de 230 euro/mp.

Aşa cum era de aşteptat, cele mai scumpe proprietăţi executate silit sunt cele din Bucureşti.   

  • Astfel, BCR vinde un teren intravilan de 9.900 mp, cu toate utilităţile, la un preţ de pornire de 2.650.000 euro, respectiv cu 270 euro/mp
  • O  parcelă de 2.500 mp din zona pădurii Băneasa, aproape de DN1, are un preţ de pornire de 1.620.000 lei, adică circa 150 euro/mp

Singurii clienţi ai băncilor, pentru proprietăţile executate: investitorii

Aceeaşi este şi situaţia altor terenuri, scoase la licitaţie de alte instituţii. De exemplu, unul dintre terenurile veterane în materiale de licitaţii este situat în zona Izvorul Rece, are o suprafaţă de 2.000 mp şi un preţ de pornire de 1.100.000 euro.

„Acest teren se află la a şaptea licitaţie. Prima a fost în 26 iunie 2010 iar următoarea se va ţine în această lună. Dar chiar dacă a ajuns la un număr atât de mare de licitaţii, în publicaţia de vânzare nu este specificat dacă preţul este redus cu 25% (minimum)”, spune Ştefan Neagu, reprezentant Heima.ro

În aceste condiţii, majoritatea covârşitoare a clienţilor care fac astfel de tranzacţii cu băncile este formată din investitori, care semnează înţelegeri la preţuri dur negociate.

„În ultimii ani singurii jucători activi pe piaţa de terenuri au fost retailerii care caută loturi cu deschidere la mari artere, în oraşe mari, în zone neacoperite. Parcelele mai mici au şanse mai reduse de vânzare la astfel de preţuri”, comentează un analist imobiliar.

Băncile sunt însă perfect conştiente de această situaţie şi tocmai de aceea evită executările silit cât de mult pot. Nici pentru ele nu este avantajos statutul de administrator al unor mari portofolii imobiliare, motiv pentru care reeşalonarea datoriilor sau alte metode de înţelegere cu proprietarii.

CITEŞTE ŞI Băncile, concurenţă pentru agenţiile imobiliare. Ele scot la vânzare proprietăţi mai ieftine. Vezi ce imobile poţi cumpăra.

 

20 March 2012