Piaţa imobiliară din România este acoperită în proporţie de 45% de dezvoltatori români, orientanţi către realizarea de proiecte rezidenţiale de mici dimensiuni.

Estimarea aparţine companiei DTZ Echinox, care spune că ne putem aştepta ca în următorii ani dezvoltatorii locali să ajungă la talia celor din Occident. Pentru asta, antreprenorii români trebuie să îşi mărească puterea financiară şi să rezolve problemele legate de rigiditatea planificării urbane, greutatea obţinerii avizelor şi lipsa unor subcontractori de calitate. Chiar şi aşa, companiile naţionale au un mare avantaj în faţa străinilor intraţi pe piaţa locală: deţin suprafeţe considerabile de terenuri achiziţionate la costuri mai mici.

În anii următori, specialiştii DTZ spun că tendinţa de creştere a preţurilor la terenuri se va menţine, în special la cele amplasate în apropierea marilor oraşe. Per total, însă, piaţa nu va mai înregista un boom similar cu cel din trecut. Asta pentru că, în mare, costurile pământurilor au atins limita maximă de suportabilitate pentru investitori.

În opinia analiştilor imobiliari, în prezent, multe zone ale Capitalei sunt subevaluate. Dacă în 2006, preţurile terenurilor din centru-nord au avut cea mai accentuată tendinţă de creştere, pe viitor se estimează că acelaşi lucru se va întâmpla şi pe celelalte ieşiri ale oraşului. Cele mai profitabile terenuri la momentul de faţă sunt cele pe care se pot realiza dezvoltări mari, care au utilităţi, sunt aproape de reţeaua de transport în comun şi au planificat în viitor acces la reţeaua de metrou.

Sursa

7 March 2007