Criza loveşte puternic şi la nivelul milionarilor din România. Şi ei, ca şi oamenii de rând, ajung să îşi piardă locuinţele prin executări silite. Numai că stilul lor de viaţă îi obligă să îşi păstreze standardele, chiar şi în aceste condiţii. Astfel, proprietarii de lux din România au început, încet-încet, să se transforme în chiriaşi de lux.

20490-vila_karl.jpgAnii de criză se fac resimţiţi din ce în ce mai tare în bugetele proprietarilor de lux din România. Unii dintre ei nu au reuşit să gestioneze situaţia şi acum au ajuns în situaţii limită. Mai ales cei care şi-ai construit averea bazându-se pe credite, au ajuns acum să aibă probleme financiare şi să nu îşi mai poată plăti dările către bănci. Aşa s-a ajuns la cazuri de executări silite de lux. Clienţii pierd casele, dar nu renunţă la acel stil de viaţă. Ei caută apoi să se mute cu chirie, în locuinţe de acelaşi nivel pe care îl aveau înainte.

„Românii care îşi pierd casele de lux prin execuţii trebuie să stea undeva. Iar dacă pierzi o casă de două milioane de euro, îţi permiţi să dai 2.000 euro/lună pe chirie. Nu sunt foarte multe cazuri de acest gen, dar suficient de pregnante în piaţă. Nu avem stoluri, dar săptămânal avem o cerere de genul acesta.", arată Mihaela Alexandroiu, manager Re/Max-Bastion.

Problemele financiare ale acestor clienţi nu îi fac neapătrat chiriaşi rău-platnici

Desigur, istoricul lor financiar nu îi face cei mai siguri clienţi, dar atunci când locuiești cu chirie, calculele nu se fac aşa. Dacă nu plătesc chiria, sunt daţi afară de proprietari, care oricum se asigură cu plata în avans.

„Nu e ca la vânzarea unei case, unde poate să rămână dator cu 100.000 şi nu mai are nimeni ce să îi facă. La închirieri ai depozit o lună, plata lunii de chirie e în avans. Contractele se fac pe termene clare, de ce ar trebui să punem stigma pe aceşti oameni? Nici noi, ca agenţi, nu avem voie moral să declarăm din ce situaţie vine clientul.", continuă Mihaela Alexandroiu.

În plus, aceşti chiriaşi s-au dovedit a fi , de multe ori, foarte preocupaţi de plata chiriei, tocmai pentru că nu vor să treacă iar printr-un episod problematic. Ei caută preţuri de cel mult 17 euro/mp şi suprafeţe standard, nu foarte mari. Adică tot ce urcă peste 150/ euro mp devine greu de închiriat.

„În privinţa închirierilor, preţurile pentru un apartament cu două camere în aceste zone variază între 700 şi 1.200 euro pe lună, în timp ce un apartament cu trei camere poate fi închiriat cu 1.000 - 2.500 euro pe lună. Pentru apartamentele cu patru camere, preţurile încep de la 1.700 euro pe lună.", arată Andrei Rusu, director Vission House.

Indiferent dacă este vorba despre clienţi persoane fizice sau firme, proprietarii caselor de lux au învăţat un lucru important în perioada de criză: trebuie să fie flexibili, deschişi la negociere şi, mai ales, trebuie să îşi fidelizeze clienții. Aşa se face că tendința relocărilor, care s-a simţit puternic anii trecuţi, a dispărut anul acesta, spun specialiştii în domeniu.

CITEŞTE ŞI Se naşte o nouă generaţie de proprietari de lux: proprietarii de criză


22 August 2011