De când România și-a deschis granițele pentru străinii interesați să cumpere terenuri agricole, Aradul s-a transformat într-o destinație de afaceri pentru investitorii în agricultură. Numărul tranzacțiilor a crescut de șapte ori, iar județul are acum cu nouă mii de hectare mai puțin. Volumul de lucru este atât de mare încât instituțiile statului abia mai fac față, iar prețurile cresc constant.         

39933-teren_agricol.jpgÎn Arad, 70% dintre cumpărătorii terenurilor agricole sunt străini. Italieni, germania, austrieci sau unguri, cu toții trec granița pentru a cumpăra o bucățică din România. Pentru ei, terenurile sunt ieftine, în ciuda faptului că prețul lor crește constant. În ultimul an, în Arad, hectarul s-a vândut și cu zece mii de euro, dar acest preț este considerat avantajos, raportat la beneficiile pe care le poate aduce terenul.

Prețul mare nu este ceva neobișnuit, pentru marii investitori, în special pentru investitorii străini, care văd în continuare România ca pe un chilipir. Singura diferență este că, pe măsură ce crește prețul, cresc și pretențiile. De exemplu, în Marea Britanie, acolo unde hectarul costă și 25.000 de euro, prețul include nu doar terenul, ci și sisteme de irigație, drumuri de acces impecabil, indiferent de sezon”, explică pentru IMOPEDIA.ro Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Răsăriteană.

Suprafețele achiziționate în Arad au crescut de la 1.200 de hectare la 9.000 de hectare, într-un singur an 

În ultimul an, clienții de terenuri agricole din Arad au achiziționat nouă mii de hectare de teren arabil. Față de anul anterior, asta înseamnă o creștere de șapte ori. Potrivit Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, de la instaurarea legii care oferă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri agricole în România, s-au petrecut 12 mii de tranzacții cu persoane fizice sau firme din afara țării, în calitate de cumpărători. În primul an, respectiv 2014, au existat doar cinci mii de dosare de tranzacționare. În ultimul an însă, cifra a crescut până la nouă mii. În privința suprafețelor, în 2014 s-au vândut 1.200 de hectare, pentru ca în ultimul an să se vândă 9.000 de hectare. Întrebarea este: cât vor cumpăra străinii din suprafața României? 

Străinii au intrat în special într-o parte a Bărăganului, în Câmpia de Vest, prin Transilvania și în Moldova. În Dobrogrea, cei mai mulți proprietari sunt localnici, chiar dacă este vorba despre machidoni sau turco-tătari. În rest, românii cumpără absolut orice apare în perimetrele lor, motiv pentru care străinii nu prea mai au loc. Prin urmare, probabil că procentul străinilor va mai crește până la 55%, după care va stagna”, explică oficialul Nobila Casă Răsăriteană. 

Momentan, străinii dețin 30 de mii de hectare de teren arabil, în județul Arad, dintr-un total de 351 de mii de hectare.  Prețul mediu înregistrat este de 6 mii de euro pe hectar.

CITEȘTE ȘI:

14 April 2016